Абитуриентът Тошко Стоянов възторжено за 24 май

24 май е – ликуваме в  Денят на славянската писменост и култура!

Това е празник, който е свързан  с красивия ни български език и със славната ни история. Повод за гордост е фактът, че нашата писменост датира от векове назад – славянската азбука, още наречена глаголица, е създадена в 855 лето, дело на светите братя образци Кирил и Методий.  

Години по-късно се появява и  кирилицата, написана от Климент Охридски, един от учениците на двамата братя,която кръщава на своя учител Кирил. 

Именно   огънят на словото и писмеността е една от причините да се наречем българи със златно минало. 

Историята:

Първият златен век на българската книжнина при Цар Симеон Велики, който завършва своето образование в тогавашната многоизвестна  Магнаурска школа; Втори златен век при Цар Иван Александър,известен със славното си 40 годишно управление

Името на всяка буква в азбуката ни през онези години значело нещо, за да бъде запомняна по-лесно. Например, А – „аз” (аз), Б – „буки” (букви), В – „веди” (знам), Г – „глаголи” (думи, говоря), Д – „добро” (добро)…

Думата „азбука“ е дошла от първите две букви „аз” и „буки”. По същия начин се е образувала и английската дума alphabet (алфабет), която идва от гръцкото „алфабетос”, съответно от буквите „алфа” и „бета”.

Можем да се запитаме какво е словото?

Каква е неговата роля в настоящето?  По какъв начин то се използва? Българският език е изпълнен с голямо разнообразие от думи, които не могат да имат точно съответствие на чуждите езици. Ние разполагаме с богат речник,благодарение на  когото можем да стигнем до най-фините струни на душата на един човек. 

Словото сътворява чудеса – понякога  си помогнал на някого  по такъв начин, че си променил живота му, без той да осъзнае за това.

Думите са ключът към поезията, към историята и към всичко останало, защото словото се разпространява и словото остава!

Честит празник, българи!

Съхранявайте, предавайте и се гордеете с българското!

Тошко Стоянов преди бала

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s