„Икономика на средствата“ е темата на 25 издание на габровското бианале

Христиана Стойчева

В Габрово откриха 25 издание на габровското биенале на хумора и сатирата, едно от най-големите изложения за изкуство на Балканите.

Избраната за тазгодишното издание тема е „Икономика на средствата“. Пестеливостта е една от характерните черти, свързвани с габровеца, а както кметът на града Таня Христова спомена в своята реч, за да опазваш умно ресурсите, трябва да инвестираш интелигентно. Биеналето успешно провокира въображението на десетки творци от България и света да създават и развиват изкуство по икономичен и природосъобразен начин.

Целта на тазгодишното издание е да възпита у човека умението да съхраняваме, вместо да вредим на заобикалящата ни среда. Експозициите на музея включват редица изложби на карикатури и картини, олицетворяващи всички новости в съвременното изкуство. Част от биеналето е и изложбата „Тренинг за чувствителност, курирана от Олаф Вестфален, фокусирана върху, плаващата из своите значения, комедия, често оставаща неразбрана от широкото общество. Културното събитие бе представено и чрез своя конкурсен характер, като в залата на Дома на Хумора и Сатирата за своето творчество бяха наградени творци от цял свят. Голямата награда „Златен езоп“ беше присъдена на българина Ивайло Цветков, а наградата в раздел карикатури отиде при Олекси Кустовски от Украйна. Украинци взеха приза и за документалния си видео пърформанс в раздел съвременно изкуство. Събитието събра редица важни гости от България и света, сред които датския посланик и българския министър на културата. След успешно проведеното биенале, Габрово отправя поглед към своето най-грандиозно събитие- ежегодния карнавал. Десетки карнавални картини ще преминат на организираното от Община Габрово ежегодно шествие и ще се насладят на вечерния концерт, чиито гости ще бъдат група „Остава“ със своя 30-годишен юбилей. Специални гости в прозаичния ден ще бъдат и американските хип хоп изпълнители от C-Block, C+C Music Factory Culture Beat. Нямаме търпение!

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s