НИКУЛДЕН Е!

На 6 декември православната църква почита Свети Николай Мирликийски Чудотворец, покровител на моретата, езерата и реките, на моряците и рибарите, на семейството и рода.

На този ден празнуват Никола, Николай, Николина, Ненка, Нина, Нино. Освен моряците и рибарите, за свой празник го приемат банкерите и търговците.

Никола Мираликийски е историческа личност. Роден е през 270 година от н.е. в Патара – Ликия, Мала Азия (днес Турция). Източноправославната религиозна традиция го почита като покровител на мореплавателите. Според легендата по време на силна морска буря, светецът спасил с молитви моряците на кораба, с който пътувал към Божи гроб. Според друга светията запушил дупка в кораба с шаран и възкресил моряк, починал при падане от най-високата мачта.

Смята се, че когато е ядосан, светецът причинява бурите и ураганите. Затова на Никулден моряците остават на сушата.

Според народните поверия именно Свети Никола носи първия сняг. Той пада от дългата му бяла брада, а най-често бялата снежна зима пристига именно след 6 декември.

По традиция на празника се събира цялото семейство на трапезата. Домакините трябва да помнят, че тя не се вдига през целия ден.

Никулден е част от зимните обредни празници, които започват с деня на Свени Андрей и минават през почитта към Света Варвара и Свети Сава. “Варвара вари, Сава пече, Никола иде с голямата лъжица и гости гощава”,  казва народът.

Коледните елхи се украсяват на 6-ти декември, а на трапезата задължително трябва да има риба, чието тяло е покрито с люспи. Така шаранът се приема за задължителната риба на този празник.

Костите от рибата не бива да се изхвърлят. Те се закопават в земята или се пускат в течаща вода, за да има благополучие в семейството и то да се увеличи. На много мяста на празничната трапеза присъства рибник (шаран, изпечен в тесто), както и обреден хляб, които се осветяват.

Традиция е и да се сложат най-големите люспи от шарана в портфейла – за да носи пари през цялата година.

Кой всъщност е Свети Никола?

Според запазените до ден днешен легенди, първообразът на светеца е човек на име Никола Мираликийски, роден през 270 г. от н. е., живял в град Патара на територията на Мала Азия. Преданията казват, че още като младеж Никола наследил голямо богатство от баща си, но раздал всичко на бедните. През целия си живот светията правил множество чудеса по време на пътуванията си по море. Оттам идва и връзката му с морето и плаването.

Легендите за това какви чудеса е извършил по време на пътуванията си по море са много. Според едно от преданията запушил дупка в корпуса на кораб, като поставил в нея шаран. Според друго е възкресил паднал от мачтата моряк, а според трето – покръстил пиратите, които нападнали кораба, в който пътувал. Едно от най-популярните предания гласи, че оставил кесии със злато в дома на разорен търговец, с което спасил дъщерите му от злата участ да бъдат продадени като робини, а вместо това осигурил на девойките подобаващи сватби. Съществуват различни предания за свършените от светеца чудеса. Починал именно на 6-ти декември през 345 година и затова денят в негова чест – Никулден – се отбелязва именно на тази дата. Името на светеца означава „Побеждаващ“, а в този ден повече от 2 милиона българи празнуват имен ден.

Традициите на Никулден

Подобно на повечето християнски празници, смесени с народни вярвания, на Никулден също не липсват редица традиции, които трябва да се спазват за празника. Ето и някои от тях:

  • Една от традициите е да се вземе една от най-големите люспи и да се постави в портфейла, за да има човек постоянно пари;
  • Изхождайки от факта, че Свети Никола е покровител на рибарите, на празника не бива да се излиза в открито море, а първата хваната риба в този ден, трябва да бъде изядена от рибарите;
  • Костите на изядената риба (шаран) не бива в никакъв случай да се изхвърлят. Те се пускат в течаща вода, закопават се в земята или се изгарят. Вярването е, че тези ритуали носят плодородие, а семейството ще се разрасне през новата година;
  • От костите се оставя само тази от главата, която според преданието има форма на кръст и има лечебна сила;
  • Друго поверие, свързано с народните вярвания, е, че на този ден започва да вали сняг. Според преданието, снегът пада от дългата му бяла брада;
  • Българските традиции за Никулден повеляват, че на този ден се слага край на есенно-зимния риболов. Последният улов се принася като жертва на светеца, за да продължи да бъде добър и да пълни мрежите на рибарите;
  • Тъй като празникът се пада във време на пости, освен риба, на трапезата присъстват и други постни ястия като сарми, боб, царевица, жито;
  • Денят е избран за официален празник на град Бургас, където всяка година на този ден се организират различни мероприятия и молебени.

НИКУЛДЕН И БУРГАС

По традиция празничният 6 декември ще започне с тържествена Света литургия в чест на Св. Николай Чудотворец и благоденствието на Бургас, съобщиха от Общината.

Тя ще бъде отслужена от Негово преосвещенство Агатополски епископ Иеротей – Викарий на Негово Високопреосвещенство Сливенски Митрополит Иоаникий в Храм „Св. Николай Чудотворец“ в кв. „Меден рудник“. След това ще се състои празнично заседание на Общински съвет.Градските тържества ще продължават с ритуал по издигане на националния, европейския и общинския флаг на пл. “Атанас Сиреков“. Тази година при спазване на мерки за безопасност ще бъде осветена по стара традиция Никулденска обредна трапеза.

Ритуалът ще се състои в градинката до Часовника. В чест на закрилника Св. Николай Чудотворец, на няколко пункта в града ще се раздава вкусен рибен курбан. 

Празничната програма продължава с ритуал в памет на загиналите моряци и рибари и заупокойна молитва. Точно в 13:00 на Пристанище Бургас може да се наблюдава атрактивния поздрав с корабни сирени.

На 6 декември имен ден празнуват всички, които носят името Николай, Николина, Нина, Никол, Николинка, Кольо, Николета, Колю, Ненка, Ненко и производните им.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s