Млади творци от три Европейски столици на културата – Пловдив (България) – 2019, Тимишоара (Румъния) 2023 и Солун (Гърция) – 1997 приемат предизвикателството Черен петък

Black Friday/Черен петък! Тази световна маркетингова стратегия, довела пазаруването до истерия, отдавна стъпи и у нас. Сега с нея се захваща и изкуството, което от една страна „коментира явлението Black Friday в комерсиалния свят, но от друга – отправя предизвикателство към артиста да изложи пред публика една забравена, така да се каже „преоценена“ част от творческото си минало“.

Провокацията приемат млади творци от три Европейски столици на културата – Пловдив (България) – 2019, Тимишоара (Румъния) 2023 и Солун (Гърция) – 1997.

На 26 ноември и в трите града ще се състои Black Friday/Черен петък за разпродажба на художествени произведения. В Пловдив мястото на изложбата с откриване – разпродажба е сутеренната зала на Постоянна експозиция „Мексиканско изкуство“, ул. „Артин Гидиков“ №11, Стария град, от 17:00 до 19:30 ч. на 26 ноември (петък).

Но артистичният Black Friday ще продължи доста по-дълго от комерсиалния. Творбите на 12-имата млади художници (на цени между 30 и 90 евро), ще останат на вниманието на интересуващата се от изкуство публика до 15 декември. Предвижда се и видео запис на откриването на изложбите в Пловдив, Тимишоара и Солун, който ще бъде разпространен в социалните мрежи.

Ето и българските участници :

–           Антоан Стойков – работи в областта на графиката, занимава се и с татуиране

–           Бельо Хаджиев – живопис и съвременно изкуство

–           Веселка Хаджиева – работи в областта на дизайна, живописта и керамиката

–           Вълко Чобанов – съвременно изкуство, арт инсталации, дигитално изкуство

–           Гергана Еленкова – работи в областта живописта, съвременно изкуство-арт инсталация, илюстрация

–           Драгомир Димитров –  работи живопис, графика, колаж

–           Димитър Шопов – съвременно изкуство, концептуално изкуство, колаж

–           Дарена Георгиева – живопис, рисунка

–           Осман Юсеинов – живопис, видео арт, бижутерство

–           Иван Иванов – скулптура, съвременно изкуство, арт инсталации

–           Красимира Кирова – дигитално изкуство, текстил

–           Цветелина Ангелова – скулптура, арт инсталация

Основната идея на проекта е съчетаване на некомерсиалното и комерсиално. Един вид социален експеримент, в който се представя изкуството като продукт. Тук изкуството запазва своята функция, но е поставено в различна ситуация, различна роля, „преоценена стока“. Каква е ролята на изкуството и къде е артиста в комерсиалния свят? След като притежаваме и можем да притежаваме толкова много вещи, защо да не притежаваме изкуство? Какъв е смисълът на изкуството днес и защо трябва да го притежаваме? Това е провокация както за артиста, така и за публиката.

На този фон пред художника изниква важен въпрос. Какво е преоценено изкуство? Нещо старо, забравено, „неизползваемо“ в сегашния път на твореца?

Изваждайки „нафталиновите“ платна всеки автор  в изложбата представя една интимна част от себе си, която е оставила следа и е маркирала неговото творческо съществуване тук и сега.

Изложбата „Black Friday/Черен петък“ се осъществява с подкрепата на Община Пловдив.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s