Най-младият общински съветник на Габрово Даница Янакиева откровено за политиката, образованието и мерките в пандемията

Интервю Христиана Стойчева

В Алтернатив прес сме свикнали да ви представяме гласа на младите по много  културни и обществени теми, но що се отнася до  политика, тяхното мнение в България често бива пренебрегнато и подценявано. Прието е клишето, че държавата трябва да бъде в ръцете на възрастните, на опитните, но последните няколко години показват , че точно в младите се крие потенциалът за промяна, нужен им е само шанс да го развият. Днес ще ви покажем точно един такъв пример за амбиция в лицето на една млада дама  с големи цели и хъс за успех.

Даница Янакиева е най-младият общински съветник в Общински съвет – Габрово, само на 24 години. Завършва Националната Априловска гимназия в Габрово с английски и гръцки език и Национална и регионална сигурност в Националният военен университет “Васил Левски” – Велико Търново Даница Янакиева системно се ангажира с обществени каузи и инициативи. През годините назад е била заместник-председател на фондация „Габрово – преди и сега”, която стана популярна с доброволческата инициатива за изрисуване на електрическите табла в Габрово. Паралелно с обучението си и доброволческата дейност, Даница Янакиева има вече и две години трудов стаж. Член е на две европейски програми за млади политици – European Local Leaders и Young Elected Politicians Programme към Европейски комитет на регионите. Завършила е и две студентски практики по програма Еразъм+ в Национален университет по отбрана във Варшава, Полша и Академия по сухопътните сили Никола Балческо, Сибиу, Румъния.

Как взе решението да се занимаваш с политика?

-През 2013 г. бях в десети клас, когато върлуваше ебола, имаше мигрантска вълна, а в държавата ни горяха протести срещу Бойко Борисов и по-точно срещу цената на тока. От много малка се вълнувам от глобалните проблеми и проблемите в държавата, може би покрай родителите ми, които винаги са държали подобни теми да ги обсъждаме. Поводът да реша да се занимавам с политика беше резултатът от тези протести. Бойко Борисов си подаде оставката и дойде на власт служебното правителство на Орешарски. Тъй като близък мой човек работи в структурата на МВР, аз бях пряк свидетел на това, което се случваше в администрацията – голям процент от служителите бяха съкратени и цялата работа падна върху раменете на „късметлиите“ останали на работа. Съответно на ръководните позиции бяха поставени хора на новото правителство. Бях пряко засегната от тези решения и тогава реших, че искам един ден да мога да предотвратявам подобни несправедливости и възползване от властта. Не съм от хората, които мрънкат, че животът им не е наред, аз обичам да действам и така и правя.

Каква е твоята кауза и как мислиш да я постигнеш?

-Искам да науча хората, че живеем в демокрация и състоянието на страната ни зависи от народа. Искам да науча хората да действат, да не чакат държавата да им помогне, защото това е характеристика на комунизма. За пример ще дам пространството пред блока, което е отговорност на жителите му, а не на общината. Тяхна е задачата да го опазват чисто и ако имат желание да го облагородят. От малка се занимавам с доброволческа дейност и не само. Много от близките, познатите и приятелите ми се чудят защо ходя да чистя боклуците на хората или се занимавам с беседки, електрически табла и други и то напълно безвъзмездно. Всеки ден давам пример със себе си  и се надявам повече хора да го последват.

От какво според теб имат нужда младежите в България?

-Тъй като и аз съм млад човек в България, скоро завърших университет и тепърва се сблъсквам с живота на възрастните. Не е лесно. От житейския си опит до момента смятам, че младите хора имат нужда от кариерно ориентиране и бизнесът трябва да се насочи към студентите и гимназистите. Трябва да има възможност за стажове навсякъде и дори да бъдат задължителни за всяка паралелка и специалност, за да могат младите хора по-лесно да се ориентират в коя сфера искат да се развиват и да им се предоставя такава възможност.

Какво е мнението ти за образованието в страната?

-Винаги съм казвала, че проблемът не е в образованието, а в учениците. На мнение съм, че в което и училище или университет да учиш, зависи само и единствено от желанието ти да знаеш и можеш. В България не е модерно да знаеш, да учиш, да бъдеш възпитан и да имаш принципи и ценности. Социалните мрежи, според мен, играят огромна роля на тази сцена. Особено в последно време младите хора виждат как можеш да се снимаш с шампоан и от това да изкараш много повече пари, отколкото ако учиш и след това работиш. Ниският интерес към образованието не е проблем в нашата страна, а в целия свят.

Какво мислиш за строгите мерки против Covid 19 в момента?

-Смятам тези мерки за неправилно въведени, не са обмислени, не са навременни, не са ефективни и повече пречат на държавата, икономиката и на здравната система, отколкото им помагат.

Какъв е начинът България да излезе от кризата, в която се намира сега?

-Първо трябва помислим как и защо стигнахме до тук. В България в момента има няколко кризи – ковид криза, икономическа криза и парламентарна криза. Първите две са със световен мащаб и за да се справим с тях първо трябва да се справим с вътрешната си криза, защото нямайки редовно правителство, което да знае, бе носи пълна отговорност за решенията си, нямаме контрол, а без контрол в държавата не можем да контролираме проблемите, които идват отвън. Иска ми се хората да гласуват повече разумно, отколкото емоционално, да търсят причините за ситуацията и с вота си да ги предотвратяват. Без постоянно правителство няма да се справим с кризата, която става все по-сериозна. Единственият начин е да се обединим, да мислим разумно и рационално. Ковид има много негативно влияние не само върху физическото, но и върху психическото здраве. Включихме режим на оцеляване, забравихме приятелствата си, затворихме се в себе си, намразихме се . Като добавим това към политическата омраза се получава един народ, който мрази ближния си по две причини. Когато започнем да мислим за доброто на обществото като цяло, а не само за отделния индивид, когато поемем отговорност за постъпките си и не търсим вината в другите, когато уважаваме законите и различното мнение, тогава можем да очакваме същото и от политиците, защото те идват от народа!

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s