Васил Бележков: „Опознаването на класическата музика започва от семейството“

Интервю на Габриела Комитова

Изключително ни е приятно отново да приветстваме като наш гост именития китарист и композитор Васил Бележков. Поводът да говорим днес е предстоящото представяне на сборника с пиеси „Горски приказки“. Ще ни разкажете ли малко повече за него?

-Самият сборник е свързан до голяма степен с желанието ми да запозная българските деца с най-характерните за българската народна музика неравноделни размери, които всъщност правят нашата музикална култура толкова уникална и разпознаваема по света. Защото има и сега възрастни професионални класически музиканти (не говоря само за китаристи), които усещат прекрасно как се свири класическа музика, но сякаш нямат същия усет, когато трябва да изсвирят някое хоро или ръченица по начина, по който са го свирили нашите прадядовци – едни обикновени любители, които не са познавали нотите, но са създали прекрасни неща по свой си начин.

 Избрах тези „животински“ заглавия и защото са близо до светоусещането на децата, и защото едно от любимите ми занимания е „да хвана гората“. Пред квартирата ми в София има дървета, на които съм виждал какви ли не животинки – кълвач, таралеж, катерица, сврака, … а на 10-на минутки оттам започва парк, в който е истинско удоволствие да се „загубиш“ и да „забравиш за времето“. Също така всяка от тези пиеси е посветена и на някой различен похват на свирене при китарата – низходящо легато към празни струни показва как паячето опъва нишките на паяжината, различни удари по тялото на китарата показват как кълвачът се грижи за кората на дървото, естествените флажолети показват как блещукат светлинките на светулките и т.н. Всичко това го правя с желанието сборникът да е интересен и полезен на българските деца и техните учители по класическа китара, а времето ще покаже дали съм се справил на ниво.

Децата в България слушат ли класическа музика? Какви са Вашите наблюдения?

-Децата слушат това, което им е предложено за слушане в семейството и по медиите. Стиловете музика в интернет пространството са необятни и няма как дете да си избере да слуша класическа музика, ако някой възрастен не му покаже красотата на това изкуство. Децата, чиито родители са музиканти, не ги слагам в сметките – там е ясно, че знаят. Но мнозинството деца са от немузикантски семейства и резултатът е, че както не знаят какво е примерно обой , фагот, валдхорна, маримба и кой е примерно Хендел, Брамс, Лист и т.н. по същия начин не правят разлика между гъдулка и тамбура и не са чували никога имена като на Атанас Вълчев, Румен Сираков, Никола Ганчев, Стоян Величков и др. Ако сегашното интервю направи така, че поне един родител (немузикант), който го чете, от любопитство провери в интернет името на поне един класически композитор или български народен музикант и пусне клипче с тая музика на себе си и на детето си – ще съм щастлив да знам, че се е случило. Защото всичко започва от семейството.

Разкажете ни за Sofia Guitar festival, на който ще представите вашите пиеси.

-За Sofia Guitar Festival могат повече да разкажат Тошо Димитров и Теодор Грозданов, защото те двамата се грижат за цялата организация. Събитието е между 4-6 юни, след по-малко от 2 месеца, в читалище „Цар Борис III“ близо до Централната ж.п. гара. Тази година е първото му издание, да си пожелаем да има още много издания в следващите години. В рамките на фестивала ще има конкурсна част – 4 възрастови групи за деца от националните музикални училища, както и 4 възрастови групи за деца, които учат китара в читалища и в частни школи. Също така ще има и представяне на други такива сборници с ноти от други автори. Използвам случая да благодаря на Тошо Димитров за поканата да представя моята книжка на техния фестивал.

-В следващия сборник темата ще бъде свързана с пианото, с цигулката… или друго?

-Важно е да направим уточнение дали под следващ сборник разбираме просто следващи композиции/аранжименти изобщо създадени от мен, или следващи композиции, които ще бъдат разпечатани в определен тираж с цел продажба?

Използвам случая да кажа, че ако някой цени труда ми, може да го подкрепи в моята „патреон“ страница

https://www.patreon.com/vasil_belezhkov

съвсем символично за $3 на месец и ще има достъп до нотите на някои от моите композиции и аранжименти като PDF файлове, в това число и на някои пиеси от „Горски приказки“.  Пиеси за цигулка или пиано скоро не очаквайте от мен. Така например преди около 4 месеца си харесах една творба от добрата стара българска класика, която в оригинал е за симфоничен оркестър и с позволението на наследниците на автора правя чисто нов аранжимент за 4 класически китари и бас китара, (това е нещо като да бъда „преводач“, казано на езика на литературата. Друг проект, с който съм стигнал донякъде, е композиране на пиеси във фолклорен стил за три китари и контрабас , бас китара. Там вече нивото, необходимо за изсвирване на партиите, е доста по-високо от „Горски приказки“ и живо изсвирване на тези пиеси би се случило само ако има поне двама китаристи, които усещат и свирят този стил музика по моя начин, за да може да звучи като едно цяло, но целта ми е да покажа и на професионалните китаристи, и на обикновените слушатели, че българската музика може да бъде нещо много красиво и качествено, стига да му дадете шанс да се покаже. И още един проект, който започнах да пиша преди около година „Рок сонатини“. Всяка сонатина е за различен класически инструмент и съпровод на трио от електрическа китара, баскитара и барабани. За момента са готови „Рок сонатина за обой и трио“ и „Рок сонатина за виола и трио“ и са налични за слушане в моята „патреон“ страница. Както обичам да се шегувам – дори и до 150-200 г. да доживея, пак ще имам нещо за донаписване, защото имам доста идеи, но животът е кратък, така че колкото-толкова и гледам да оценявам това, което вече е направено с ясната мисъл, че все ще остане нещо не донаписано докрай…

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s