Посланикът за един ден Кристина Иванова: Младите имат нужда да се впускат в дълбоки и непознати води, да пробват новото и да откриват себе си всеки ден

За четвърта поредна година, Британското посолство в България обяви инициативата „Посланик за един ден“, в която участват момичета от цялата страна. Девойките ще се запознаят с работата на посланика отблизо и ще споделят своите новаторски и младежки идеи на високо ниво.

ИНТЕРВЮ НА ХРИСТИАНА СТОЙЧЕВА

Днес ви представяме Кристина Иванова, участничка в инициативата.

Как реши да участваш в конкурса?

В Интернет, още миналата година ми попадна обява за конкурса “ Посланик за един ден”. Тогава се пробвах, с ясното съзнание, че този конкурс има пряка връзка с областта, в която желая да се развивам – политика и международни отношения. Участвах, като регламентът на конкурса беше същият, а темата на есето – различна. Тогава не успях. Тази година реших опитам пак. И се получи.

Б.А.За втора година посланици в България се обединяват по повод Международния ден на жената 8-ми март и насочват темата на своя конкурс върху кариерното развитие и независимостта на жената в наши дни.

Конкурсът е посветен на професионалното развитието на жените. Каква е ролята на една дама в съвременното общество?

Дамите имат едно много важно, по нищо неотстъпващо на мъжете място в обществото. Както можем да видим на световната сцена, жените започват да играят все по-голяма роля в политиката и да участват в нея на главни постове. Свидетели сме на редица примери, някои от които Америка и Естония. В Съединените американски щати за пръв път жена стана вицепрезидент, докато в Естония, освен, че президентският пост е в ръцете на дама, втората най-важна позиция в страната – министър-председател, също е оглавена от представител на женския пол. Склонна съм да вярвам, че тепърва предстоят много такива бъдещи примери, както в политиката, така и в други сфери на развитие, които показват жената като способна да се справи с отговорни позиции.

Демокрацията, начинът на мислене на съвременното общество и както го наричам аз “векът на приемането и толерантността” само помагат на дамите да разгърнат пълния си потенциал и да се борят за своите мечти.

Б.А.Конкурсът и селектирането на участниците се случва, чрез написването на кратко есе по значима и актуална за целия свят тема. Тази година, когато Covid-19 навлезе и засегна всички аспекти на съвременния живот, темата върху, която младите момичета трябваше да разсъждават беше „Ако бяхте посланик за един ден, как щяхте да помогнете на България да се възстанови след пандемията от Covid-19 и по кои приоритетни области бихте работили?“.

Как възприемат тийнейджърите пандемията ?

Смея да твърдя, че тук мнението на младите е силно противоречиво и контрастно. За някои от нас пандемията беше и е много трудна, като несъмнено ограничава до минимум нашите социални контакти. Въпреки това, съм свидетел, че една огромна маса будни тийнейджъри успяха да схванат урока зад всичко това, да видят истински важните неща и да обърнат всичко в тяхна полза- да откриват нови и интересни неща, да продължават да се развиват, като участват в различни дейности онлайн, или просто прекарат повече време със себе си и близките си. С много от моите приятели се чувам всекидневно, помагаме си взаимно и се стараем да се справим с всичко, което ни поднася живота, като запазим себе си и своите близки по пътя.

И тук идва , може би, това, което се очаква да бъде чуто- да, за доста голяма част от младите пандемията е една огромна пречка, която не им позволява да се забавляват и граби зверски от техния младежки и безгрижен живот.

От какво имат нужда младите хора в България?

На много от младите хора сякаш им липсват цели, мечти, неща, които да ги бутат всеки ден напред. Млади сме и това несъмнено върви ръка за ръка с една все още детска безгрижност, но границата между нея и една пълна безпереспективност на младия е много тънка. Вярвам, че трябва да намерим баланса като осъзнати и големи хора, но и да изживеем тези хубави години, в които се намираме. Като млади и неопитни сякаш страним от новото, от предизвикателствата и трудностите, защото ни е страх от провал. Бих казала, че младите имат нужда да се впускат в дълбоки и непознати води, да пробват новото и да откриват себе си всеки ден.

В какво се изразява работата на посланика?

Посланиците представят своята страна , като те имат много отговорности, с които трябва да се справят. Те комуникират с чужди страни, пишат доклади, с които известяват прогреса на дадена страна. Те са и вид дипломати, които ръководят дадено посолство. Техните отговорности най-общо са свързани с установяването на контакт с други страни, представянето на една страна на световно ниво и размяната на опит и идеи с останалата част от света.

Мислила ли си за образование или кариера в сферата на международните отношения?

Да, това, заедно с политиката, са двете неща към които съм се насочила.

Вълнуваш ли се за следващия етап на конкурса? Разкажи ни малко повече какво ти предстои?

Вълнението наистина е огромно, а подготовката за него също! Сега ми предстоят няколко важни срещи, някои, от които ще се проведат на живо. Ще имам възможност да работя заедно с посланика на Съединените американски щати- Госпожа Херо Мустафа, която е висш дипломат, сегашен посланик на САЩ в България, работила като съветник на вицепрезидента на САЩ в периода 2009-2011 – Джо Байдън. Ще участвам в срещи, в дейност по проект въз основа общите ни интереси. През февруари ме очаква лична среща с посланика в Министерството на образованието. След това ми предстои организирана програма на тема: „Свобода на медиите“, организирана от АЕЖ. Ще разбера как работят неправителствените организации, като всичко това ще ме подготви за официалната среща на високо равнище през март 2021. Събитието ще се фокусира върху победителките и нашите постижения в хода на инициативата.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s