Ваня Проданова:Важно е винаги да консумираме разнообразна и балансирана храна и да не се ограничаваме от нищо полезно

Предстоят много зимни празници, които ще ни съберат около трапезата с обилна храна, а и има опасност да се обездвижим по време на ограничаването ни в пандемията. Посъветвахме се с Ваня Проданова как да поддържаме здравето и килограмите си в такъв период, а и не само в него.

Интервю на Елица Динева и Ивелина Димитрова

-Всеки от нас знае, че плодовете са изключително полезни, но знаем ли наистина как правилно да ги консумираме? При изготвянето на Вашите хранителни режими включвате плодове с менюто на своите клиенти, бихте ли ни споделили повече по темата?

-Трябва да се консумират самостоятелно и на гладен стомах. Това е така, защото, когато ядем плодове, храносмилателният тракт работи много по- бързо, а тялото ни използва различни ензими за храносмилане. Основно правило е, че простите захари, които те съдържат, се нуждаят от време, за да бъдат абсорбирани напълно. Когато плодовете се хапват самостоятелно, стомахът по-лесно обработва всички техни хранителни вещества. Това е оптималният начин да се възползваме от ценностите, които плодовете носят за организма ни. Важно е да запомним следното – плодове можем да консумираме поне един час преди ядене. След като се нахраним, независимо дали е обяд или вечеря, изчакваме минимум 2 часа преди да посегнем към плод отново, защото, когато се приемат в близост до консумацията на други храни, плодовете изгниват бързо и ферментират в стомаха. Това може да причини разстройство, киселини и други подобни неудобства. Най- доброто време за ядене на плодове е сутрин на гладно, на празен стомах. Също не е лошо да ги ползвате като междинна закуска, няколко часа след основната и 1 час преди обяда. Преди лягане избягвайте да ядете плодове, тъй като в тях има много захар, която може да доведе до внезапен приток на енергия, а също така има и опасност от повишаване нивата на кръвната захар. Купувайте и консумирайте само пресни плодове!

Как плодовете и зеленчуците влияят на едни от най-честите заболявания?

– Включването на плодове и зеленчуци в ежедневното ни меню допринася за:

 • Понижаване на кръвното налягане.• Нормализиране на теглото.
 • Намаляване на вероятността от развитие на заболявания на сърцето и кръвоносните съдове, мозъчен инсулт, очни заболявания, заболявания на храносмилателната система.• Консумацията на плодове и зеленчуци предпазва от развитие на ракови образувания; нормализира нивото на глюкозата в кръвта; подобрява обмяната на веществата и спомага за намаляване на теглото.

И това далеч не е всичко, на което са способни тези привидно обикновени хранителни продукти. Научно е доказано, че богато на плодове и зеленчуци хранене, може да намали вероятността от развитие на заболявания на сърдечно-съдовата система и инсулт. Най-полезни за сърдечно-съдовата система се считат зеленолистните зеленчуци, спанак, маруля, къдрава салата. Също така кръстоцветните (зелеви) култури: броколи, карфиол, брюкселско зеле, китайско и бяло зеле, както и цитрусовите плодове- портокали, лимони, лайм, грейпфрути и сокове от тях. Също така е доказано, че ползите от пресните зеленчуци и плодове са намаляване и нормализиране на кръвното налягане. Съществува пряка връзка между консумацията на плодове и зеленчуци и намаляване на вероятността от развитие на онкологични заболявания. Резултатите от много изследвания показват, че яденето на домати, богати на каротиноида ликопен, както и други храни, в състава на които влиза този компонент, може да предотвратят развитието на рак на гърлото, белия дроб, простатата и устната кухина.

Можем също да отбележим,че консумацията на големи количества пресни плодове, особено ябълки, грозде, боровинки, намалява риска от диабет тип 2. Но също така при прекалено голям прием на плодови сокове, вероятността от развитие на захарен диабет тип 2 се увеличава. Редовната консумация на плодове и зеленчуци поддържа здравето на стомаха и червата. Благодарение на съдържащите се в тях фибри, намалява налягането в стомашно-чревния тракт и се предотвратява развитието на дивертикулоза. Освен това, включването им в ежедневното меню, може да облекчи симптомите на раздразненото черво, както и да допринесе за предотвратяване на запек.


-Какво ще посъветвате нашите читатели относно консумацията на риба?

– Рибата е една от най-полезните и пълноценни храни. Тя съдържа в големи количества важни за организма витамини – A, D, E, B1. B2, B12 и др. Поради значително ниското съдържание на съединителна тъкан, белтъците на рибата се смилат по-лесно от стомашно-чревния тракт и се усвояват по-бързо от организма.

-Често правите пречистване на лимфната система на свои клиенти чрез хранителните им режими. Дали всъщност си даваме сметка, колко е важна лимфата за нашия организъм?Бихте ли ни споделили повече по темата?

– Лимфната система е от изключителна важност за човешкия организъм. По мои наблюдения, нейната функция е силно подценявана дори от лекуващите лекари. В практиката ми имам не един случай на човек с нарушена функция на лимфата. Поява на странни обриви, уж без причина, отоци в крайниците, задържане на вода в организма, са само част от симптомите, че нещо не е наред с лимфната ни система. Но, за да бъда по-точна, нека първо кажа няколко думи, какво всъщност представлява самата лимфна система и защо е от първостепенно значение тя да функционира правилно. Организмът ни се състои от множество клетки, които представляват  самостоятелни, автономни живи организми. Всички тези клетки се намират в междуклетъчната течност, чиято функция е да ги захранва и пречиства. Защото тя изпълнява няколко функции едновременно- хранене: всяка клетка получава кислород, хранителни вещества, витамини и микроелементи, доставяни в междуклетъчната течност чрез кръвоносните съдове- извеждането на отпадъците от клетките: бактерии, гъбички и паразити. Основното предназначение на лимфата е да измива мъртвите клетки от лимфните капиляри и канали, както и бактериите, вирусите и токсините.

Лимфата много прилича на кръвната плазма и циркулира по лимфната система значително по-бавно, отколкото кръвта в кръвоносната система.
 Лимфата извършва така наречената естествена дезинфекция. Всяка отрова или отпадък се извежда от нашия организъм чрез всевъзможни секрети. Например слюнчените жлези са най-мощният дезинфекционен орган – чрез слюнката може да се отдели до половин литър токсична течност. Секретите, отделяни от половите органи, хремата, течните изпражнения, са необходими, за да се пречисти организма от шлаки и токсини. Движението на лимфата се осъществява за сметка на свиването на лимфните възли при подаването на импулси по нервните пътища, а също така за сметка на движението на мускулите, разположени по съседство с лимфните канали. Мускулът се свива – лимфата се придвижва. Но ако мускулите около лимфния съд не работят, как да се осъществи движението на лимфата? Това е и основният проблем, свързан с пречистването на организма – застой и поражение за лимфата от обездвижването на мускула. Само активните движения, свиването на мускулите, могат да накарат лимфата да се движи. А чувството на умора, което възниква, въпреки липсата на физическа активност, често е признак на застояла лимфа.

Щом почувствате умора, пийнете вода, раздвижете се, със сигурност ще се почувствате по-добре.Всичко, което в организма е свързано с оттоци, като правило се отнася към лимфната система. Ефектът от сауната е особено благоприятен за лимфната система.

В нормално състояние лимфата е относително течна, но ако е силно замърсена, тя се сгъстява. За да се втечни лимфата, най- бързо влияние върху нея има високата температура. В сауната междуклетъчната течност се разрежда и изхвърля чрез потните жлези.

Други средства, които разреждат лимфата, са листа от френско грозде, корени от женско биле, хилядолистник, шипка, или около 1,5-2 литра вода на денонощие. Оттичането на краката може да показва, че силно са затлачени лимфните възли в слабините и лимфата не може да се издигне. Подуването на ръцете често е в резултат от запушването на подмишечните лимфни възли. Оттичането на очите е възможно да е вследствие на запушване на подчелюстните и лицеви лимфни възли.

Споделихте, че във вашата практика сте срещали случаи на хора с отоци и задържане на вода в организма.Какво ще посъветвате нашите читатели във връзка с правилния дневен прием на вода?

-Задържането на вода може да се дължи на хронично възпаление, небалансирана диета, хормонален дисбаланс, хранителна непоносимост и др. Както вече споменах, пиенето на необходимото количество вода на ден е от изключителна важност за правилната функция на лимфната система. Това, че пием повече вода на ден, не означава, че това е причината за задържането в организма. За да намалим излишната вода в организма най-напред трябва да намалим приема на сол и натрий в храната, като допустимата дневна доза сол е 5 гр. Не трябва да забравяме, че солта не идва само от солницата, а се съдържа дори и в голяма част от храните, които нямат солен вкус. Типичен пример е хлябът. При отоци е добре да намалим приема на трапезна сол, да използваме сол с ниско съдържание на натрий, да не консумираме полуфабрикати и консервирана храна. Трябва да пием повече вода, за да балансираме нивото на течности в организма, защото задържането на водата е вследствие на налични електролити, а не от приетата вода. Препоръките за диетата при задържане на вода са, да консумираме предимно пресни храни с високо съдържание на калий и магнезий. Пример за такива храни са зелено листи зеленчуци, варива, оранжево -червени плодове и зеленчуци, банани, домати, пълнозърнести продукти и ядки. Друг важен момент е избягването на сладки храни или бързите въглехидрати. Те задържат вода в организма на осматичен принцип, затова е добре в такъв случай, да се намали консумацията на сладкиши и шоколади. При задържане на телесна вода е задължително да спортуваме умерено, за да отделим повече натрий в процеса на изпотяване, съпроводено с добър прием на вода.

Споделете с нашите читатели как най-бързо и ефикасно могат да подсилят имунната си система чрез храната, която приемат?

– Важно е винаги да консумираме разнообразна и балансирана храна, да не се ограничаваме от нищо полезно. Увеличете приема на пресни плодове и зеленчуци. Яжте по-малко захар, сладкиши и шоколадови изделия. Това е наистина е трудно постижимо, особено в сезона на Коледните празници, но повярвайте ми, една ябълка ще ви засити по-трайно от сладките изкушения. Яжте повече броколи и зеленолистни растения и консумирайте цитрусови плодове, пресни или под формата на фреш. Това ще Ви зареди с енергия за деня. И разбира се, прекарвайте колкото е възможно повече време навън, сред природата.

Зададохме няколко въпроса на ползвали съветите на Ваня Проданова и постигнали огромни резултати:

ГЕРГАНА ПЕТРОВА

– Силна ли е връзката Ви с Вашата леля?

Бих казала,че нашата връзка е повече от силна! Доста често се разбираме без думи! За мен, моята леля винаги е била пример за подражание, приемах я повече като моята по-голяма сестра, отколкото като по-малката сестра на майка ми.

Какъв човек е в личен план?

Леля ми е изключително  нетрадиционен човек! Както знаете, тя е не само технолог, но и преподавател в Техническия университет в гр. Сливен. И в двете ѝ поприща не бих я описала като типичния образ нито на университетски преподавател, нито на обикновен технолог на храните. Както тя сама обича да казва „не лекува просто тялото, но и духа“ на своите клиенти, а студентите ѝ в университета просто я обожават, защото успява да им предаде своята любов към храната. Много хора се описват едни в офиса, а у дома други. Разделят на две образа си, като по този начин разграничават работата от личния си живот. За леля ми не мога да кажа същото. Тя си е една и съща, както в личен план така и на работа. А и как иначе, щом обичаш това, което работиш!? Когато си е у дома обича да глези семейството си с авторски рецепти. Лично аз съм ѝ голям фен, обожавам да ям приготвената от нея храна. Когато успява да си открадне по някой почивен ден, го прекарва с близките си хора, като най-любимо ни е да сме заедно, аз , тя и Гери, нейната дъщеричка!

Винаги ли е държала на здравословното хранене и насочва ли Ви със съвети и препоръки към него?

– Леля ми винаги е била ценител на храната, и то на качествената и здравословна храна! Постоянно се допитвам до нея за съвети свързани с правилното хранене. Тя е човекът, на когото се доверявам напълно за всички въпроси, свързани със здравното хранене и укрепване на имунната система.

Опишете я с три думи.

– Упорита, амбициозна и нетрадиционна.

Ако можеше да бъде плод, то кой плод щеше да е тя?

– Грейпфрут. Изключително полезен, но не за всеки вкус.

ЖУЛИЕТА СТОЯНОВА

Как взехте решението да се подложите на хранителен режим?

Не харесвах това, което виждам в огледалото и начина по, който ми стоят дрехите. Когато си слаб и елегантен, всичко ти стои перфектно. Когато не се харесваш, стоиш дълго пред отворения гардероб и все няма какво да облечеш.

Защо се доверихте на Ваня Проданова?

Моя приятелка работи с г-жа Проданова и постигна забележителни и трайни резултати. Това беше и моята мотивация, да направя консултация и да взема решение да вървим заедно по пътя, да бъда най-добрата версия на себе си.

Как се чувствахте първите дни?

Изключително лека и „отбъбнала“. 

А последните? 

Чудесно, че надминах целта си с още 2 кг.

Кога започнахте да виждате резултат?

 –Още първия ден свалих 800 гр. След това продължих да свалям между 200-600 гр. на ден.

Имате ли ден от седмицата, който очаквате с нетърпение само заради менюто?


 -Рибния и граховия.

За какъв период от време свалихте желаните килограми?

На практика за около 20-30  дни-10 кг. Видимо свалих не само 10 кг, а 10 години.

АНДРИАН АНДРЕЕВ

Как взехте решението да се подложите на хранителен режим?

-Взех го след като видях резултатите, които постигна мой познат, след срещата си технолог Проданова. 

Защо се доверихте на Ваня Проданова?

Ваня умее да стимулира хората

Как се чувствахте първите дни? А последните? 

От първия до последния ден се чувствах много добре, а към днешна дата даже страхотно.

Кога започнахте да виждате резултат? 

Резултат се вижда още през първата седмица. 

 Имате ли ден от седмицата, който очаквате с нетърпение само заради менюто?

 Всяко хранене съм го очаквал с нетърпение

За какъв период от време свалихте желаните килограми?

Моите скромни 30 килограма ги свалих за 7 месеца благодарение на режима изготвен от ТЕХНОЛОГ Проданова.

 ГАЛИНА ВАСИЛЕВА разказва за пътя към здравословни си живот

Казвам се Галина Димитрова Василева и съм на 33 г. имам две дъщери, голямата е на -12 години, а малката на 6 . След раждането на малката ми дъщеря се разболях от рядка болест на белите дробове – Съркойдоза на белите дробове. 4 г приемах кортикостероиди и напълнях доста, бях 96 кг. След спирането на лекарствата започнах да свалям . Но винаги стигах до 67,5 кг. и не можех да сваля и грам повече. Тогава реших, че имам нужда от помощ от специалист. Моя приятелка, която беше свалила драстично килограми- (Анета Георгиева)- ми предложи, да се свържа с нейния – технолог Проданова , за да ми помогне. Влязох в страницата на „Здраво и красиво тяло“ и видях колко много познати са се доверили на технолог Проданова. Писах на технолог Проданова и тя веднага се свърза с нас. Обясних ѝ за състоянието ми и тя ми каза какви изследвания има нужда да ѝ занеса, за да ми направи най- добрия режим. Когато отидох в офиса на технолог Проданова, бях меко казано очарована от вида и добротата ѝ. Тя е като слънчев лъч за хората с наднормено тегло. Човек с много голямо сърце, което иска да помага с професионализма, който притежава. Когато проведохме разговор с технолог Проданова как ще протече режима, знаех, че вече имам подкрепата на човек, който е помогнал на много хора като мен. Знаех, че и всичко зависи от мен. И така след 2 дена започнах моя хранителен режим. Първите дни се чувствах сита, защото в режима имах 4  хранения на ден, до тогава се хранех веднъж и то само вечер. След първата седмица от режима вече се чувствах по- добре и по -подвижна. В менюто ми има храни, които обичам и нито един ден не ми е труден, за изпълняване, защото технолог Проданова се съобразява с това, което обичаш. Вече съм в килограмите, които заложихме в началото на режима. Трябваше да сваля 17 кг. за 120 дни. Но в разговор с технолог Проданова взехме решение да свалим още малко.

Благодаря Ви технолог Продановa! 

 ДЕСИСЛАВА СТЕФАНОВА, която работи с Проданова:

 –Какъв човек е Ваня?


Аз не бих могла да отговоря какъв човек е Ваня за другите хора, но ако трябва да кажа какъв човек е тя за мен, ще отговоря с едно изречение: Ваня е истински приятел и колега. 

Има ли промяна в първите ти впечатления от нея до тези в момента?

От момента, в който се запознах с Ваня, до сега, промяна в нейния характер няма. Тя си е все така чистосърдечна, позитивна и устремена към целите си. Със сигурност обаче натрупаният опит, трудолюбие и упоритост са й помогнали да се изгради като отличен професионалист.


Как би описала работата с нея?


С Ваня се работи лесно, защото тя прекрасно знае кое е приоритет в нашата работа. В съвместната ни дейност се стремим, да бъдем полезни за нашите клиенти и непрекъснато, да се усъвършенстваме. Желанието ни като екип е, да бъдем все по- добри в нещата, които правим. Хубавото при нас е, че взаимно се допълваме и така работата ни се превръща в удоволствие. 

Спазвала ли си някога режим, изготвен от Проданова?

Да. В началото на 2019 г. станах майка за първи път. Всяка дама знае, че след раждането остават излишни килограми. Решихме, че е добре да изготвим режим, който да ми помогне бързо да вляза във форма и в същото време, да се чувствам енергична и пълноценна майка. Мога да кажа, че при мен излишните килограми не бяха толкова много и резултатът беше налице още първия месец.

Как би я описала с три думи?

Амбициозна, взискателна, откровена.

автори: Елица Динева и Ивелина Димитрова

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s