Младите хора се интересуват от политика

Хриси Стойчева

Днес ще ви представим набираща успех в социалните мрежи онлайн платформа за гражданско и политическо образование на младите хора в България. Информирайки своте последователи за актуални събития и процеси в страната и света, те подтикват тяхната активност и участие в гражданкките процеси. В Европейската година на младежта все повече младежи се обединяват около идеята за промяна, като правилната информация се превръща в тяхното най-голямо оръжие.  Гостите в нашето интервю са приели мисията на медиатори между младите и политическата система,  поставяйки си все по-големи цели в бъдеще. 

Кои сте вие и с какво се занимавате?

Царски Пищови е образователен портал, който има за цел да информира младата аудитория за различни аспекти от българската политика по интересен, разбираем и достъпен начин. Част от темите, които проектът засяга са структура на държавно управление, права при гласуване, активни политически партии и местни политически фигури, гражданска отговорност, промени в законодателство и други актуални новини. Доколкото сме запознати, ЦП е и първата подобна инициатива в България, особено сред потребителите на Инстаграм.

Къде да ни откриете:

Фейсбук – https://www.facebook.com/tsarski.pishtovi 
Инстаграм – https://www.instagram.com/tsarski.pishtovi/

ЛинкедИн – https://www.linkedin.com/company/tsarski-pishtovi-easy-politics/

Как се роди идеята за онлайн платформа за гражданско и

политическо образование на младите хора в България?

За пръв път идеята за Царски Пищови се прокрадна в една ноемврийска вечер през 2020 г., в която разгорещено дискутираме развитието на президентските избори в САЩ. Мисълта, че интересът ни към чуждестранната политика е по-голям от този към българската, ни подтикна да обмислим идеята за платформа, която лесно и ясно да представя политическите теми в България. Докато живеехме в чужбина, наблюдавахме много примери на млади хора, които са запознати с актуалните партии, идеологии и лидери и са ангажирани към ситуацията в страната си. Това също ни накара да се замислим за приноса, който можем да дадем на обществото и на родината си. 

Решихме на шега да създадем достъпен канал и да разясняваме важни политически термини и новини по закачлив и разбираем начин, за да образоваме на първо място самите себе си. Оттам се появи и името “Царски Пищови”, понеже желанието ни беше съдържанието ни да е кратко, ясно и образователно като прочутите пищови в училище. 

Съществува ли по-силно оръжие от информацията?

От Царски Пищови вярваме, че знанието и сила. Затова се стараем да създадем място за дискусия, което да стимулира изразяването на различни позиции и участието на хора от разнообразни социални групи. Искаме да покажем, че по всеки въпрос има различни мнения и добрите (политически) решения обикновено са резултат от отворен дебат, комуникация и уважение към чуждата гледна точка.

Посланието на ЦП е да насърчава младите хора в България да търсят начин да правят информиран избор във всяка една сфера на живота. Въпреки, че фокусът на Царски Пищови е върху политиката и социалните проблеми по света и у нас, искаме да изградим култура в обществото, която да учи хората как да избягват дезинформация и манипулация.

. Кои са най-задаваните въпроси от последователите ви към вас?

Най-честно ни питат “Как се роди идеята за Царски Пищови?” 😀 Понякога последователите ни пишат дали бихме могли да разгледаме и обясним определени теми. Например за протичането на раздаването на мандатите за сформиране на правителство, какво следва след като правителството подаде оставка, какво е Френската сделка и т.н.

За какво се борят младите хора в България?

За възможности. Младите хора са бъдещето на една страна и желанието им за промяна, за по-добър живот, са незаменим мотиватор за създаването на по-функционални и демократични политики. В България всички тези млади хора се борят за това гласът им да бъде чут, да бъдат нуждите им взети под внимание и да им се даде шанс да участват във вземането на решения. Противно на утвърденото разбиране, че в България народът е апатичен, нашите наблюдения са различни. Младите се интересуват от политика, интересуват се и от това, което се случва по света, просто търсят правилните инструменти, с които да постигнат промяната, която искат.

Какви са вашите бъдещи планове в социалните мрежи?

Плановете ни за вбъдеще е да продължим да разглеждаме релевантни теми за младото общество в България. Имаме цял списък с казуси и въпроси, които искаме да разгледаме. Все пак политиката има много разклонения и играе роля във всеки аспект от нашия живот – социален, икономически, образователен. Наскоро стартирахме нова поредица от постове, които се фокусират върху финансовата страна на политиката – инфлация, валутен борд, ролята на еврото. Надяваме се да имаме възможност да реализираме всичките си идеи и в бъдеще да утвърдим Царски Пищови като една истински полезна платформа. 

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s