Тинка Симеонова: „Децата трябва да бъдат себе си“

Интервю на Илиана Пенова

Какво за Вас е работата с деца и по какви критерии откривате малките таланти?

Интересен въпрос. На пръв поглед преценяваш дете  дали има дадености и вродени заложби само, ако чуеш гласа му. В разговор се разбира и се заостря внимание за интересите и семейството му.Това е едно от условията за прием в групата.  По – нататък е много упорита работа, ако детето иска да се занимава сериозно с пеене

Каква е Вашата тайна за успешна и безпроблемна работа с малчугани?

 – Като педагог бих казала, че заниманията с музика са много емоционални. Това е творчески процес, в който обаче участват всички сетива . 

Чрез специална моя разработена методика, с която и защитих  клас квалификация  по музика във ВТУ , работя успешно в овладяването и на “ тънкости“ в процеса на музицирането. Моето убеждение е, че децата не трябва да плагиатстват и да подражават, а да бъдат себе си, пеенето им да е вълнуващо, да е артистично, истинско, само,  ако пресъздават вярно и се вживяват по свой начин, но и изпълнявайки моите препоръки и техники.

Знаем, че групата често представя Ваши авторски песни. Разкажете ни за творческия процес.

Създаването и писането на песни е творчески момент в работата ми. Без никакви претенции, като автор на музика или текст, успях да издам „С песни и ухание на люляк“ и „С песни към дброто“.

Първият бе осъществен с помощта на Община Ловеч и той е притежание на всички областни дирекции към МОН, сектор „Предучилищна и начална подготовка“. Той беше подарен по повод 3 национални конференции „Водим бъдещето за ръка“, състояли се в Ловеч  – през 2010  . В “ Чучулиги“ атмосферата е добра. Родителите са ме подкрепяли и разбирали винаги.  

Три години от 2017 – 2019 , съставът беше един и същ , с много музикални деца, с които успяхме да участваме в много наши и международни конкурси и фестивали със спечелени много купи, медали, статуетки, плакети, както също и персонални грамоти, дипломи, поздравителни адреси.  

-Кой е любимият Ви момент с Вашите „чучулиги“?

Щом имам занимания или идва ново “ талантче“ , за мен е радост  и потапяне във вълшебството на музикалните звуци! Децата  са експериментатори, затова и техните интереси са различни. Те пеят, танцуват балет, занимават се с фолклор, карате, свирят на пиано.

-Бихте ли разкрили за нашите читатели  какви творчески проекти Ви предстоят?

Отново сме изправени в очакване за подкрепа  от Община Ловеч. Преди  получихме покана за международно участие в световния музикален конкурс „Интернационал ФАРА ФЕСТИВАЛ „Вива ла Франсе „, поради това, че аз съм НОМИНИРАНА за „Вокален педагог на 2021 г. от музикалната агенция  “ Артвойсес “ – София . Подготовката ни вече тече.

На Деня на МУЗИКАТА , през месец октомври, чучулигите ще отпразнуват своя 10 – годишен юбилей , за който готвим запис на юбилеен диск с нови авторски и други песни .

– Благодарим Ви за това прекрасно и откровено интервю! Успех!

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s