Историкът Димчо Дойков:“Оптимист съм, че българското училище може да участва при оформяне на стойностна ценностна система на младите хора“

-Представете се с няколко думи на нашата аудитория.

-Казвам се Димчо Дойков. Завършил съм специалност „История“ във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ по време, когато започваше така наечената демокрация. Преподавам любимия си учебен предмет в бургаското училище „Петко Росен“.

Какво е отношението на хората към този празник? Според Вас само днес, на 24 май ли се сещат за подвизите на нашите предци?

24 май е един от най-светлите празници на българите, свързан с тяхната духовност, просвета и култура, без които не бихме съществували досега като народ. Той започва да се отбелязва през XIX век, когато българите се пробуждат духовно и политически. Надявам се, че хората излизат на улиците и площадите на 24 май, не по задължение, а да покажат радостта си от това, че българите са съхранили, развили и разпространили една от европейските писмености. Българският творчески дух е създал уникални културни ценности чрез тази писменост и дано съхраним способността си да им се наслаждаваме и в бъдеще.

Какво е специфичното да преподавате история?

По математика знаем, че правият ъгъл е винаги 90 градуса, по физика – че ябълката пада от дървото на земята. Интересното на „Историята“ е, че за разлика от други учебни предмети, много често се пише от победителите. И затова се опитваме да анализираме нещата от възможно най-много гледни точки и ако е възможно да погледнем с очите на участниците в събитията.

Според Вас достатъчно ли е това, което се изучава в училище, за да може човек да изгради ясни знания и ценности?

Знанията вече можем да ги достигнем с едно кликване на мишката, но въпросът с ценностите е твърде сложен. Оптимист съм, че българското училище може да участва при оформяне на стойностна ценностна система на младите хора. Но ценностите не се формират само в училище!

-Какво е за Вас България?

Близките, приятелите, природата, историята.

Как се справят учениците с Вашия предмет, интересно ли им е?

Старая се да им е интересно. Това има смисъл! При някои ученици успявам, при други не. Много се радвам, когато имам успех в това начинание. Много ученици ме изненадват приятно с интересите си и информацията, която им е направила впечатление.

Смятате ли, че интересът към учебния предмет история, а и не само, зависи от учителя?

В много голяма степен зависи от учителя, но вече има много източници на информация и е много хубаво, когато взаимно се допълват.

Много абитуриенти празнуват балове сега. А какъв беше вашият абитуриентски бал?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Моят бал беше преди доста години. Прекарахме си много добре с нашия задружен випуск. Много весело. Преди това правихме серенади на преподавателите. Радвахме се, че сме завършили гимназията и всеки кроеше плановете си за бъдещето.

Какво ще пожелаете на нашите читатели, на целия български народ въобще?

Пожелавам на Вашите читатели здраве, мир и оптимизъм! Дано дойдат по-добри дни за България!

Репортер Доника Кошничарова

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s