Във Виена се изви голямо българско хоро за 24 май

Стотици хора се хванаха на българското хоро в центъра на Виена под звуците на гайди и тъпан. То се изви по повод честването на Деня на славянската писменост и култура.

Дъщеря и майка на голямото българско хоро във Виена

Млади и стари, сънародници, австрийци и чужденци от цял свят се спираха на площада пред Карлскирхе, привлечени от пъстротата на българските народни носии и живата музика, която се лееше като мехлем за душата и тялото.

Събитието бе организирано под егидата на танцова група “Пендари Виена“ и сдружение „ИЗВОР“, които ежегодно взимат участие в различни фестивали с музика и танци на открито, тиймбилдинги и концерти в и извън страната с цел културен обмен и засвидетелстване обич към традициите на българския народен фолклор.

Най-младият участник на хорото

Тържеството започна в 14 часа с хора за начинаещи – като бяла роза и право хоро и продължи със специална танцова програма от най-малките членове на група “Пендари“, последвана от северняшки хора за напреднали, хора от Добруджанска, Родопска, Македонска, Родопска, Странджанска, Тракийска и Шопска области. Малко преди края се насладихме на сладки народни ритми в изпълнение на гайдари и тъпанджия, които пълнеха сърцата както на наши, така и на чужди. Празненството отбеляза своя край към 17 часа с голямо, виещо се хоро, около езерото на площада, което според присъстващи, си остава главна атракция на това незабравимо българско мероприятие, събиращо хора и култури в ритмичния танц на живота.

Площада пред Карлскирхе

Галя Милева: „Българското хоро е това, което те кара да усещаш, че държиш енергията в ръката на другия

Галя Милева

Петя Апостолова разговаря с Галя Милева, главен художествен ръководител и хореограф на танцова група “Пендари Виена“ и инициатор на хорото във Виена, посветено на 24 май тази година.

Кога и как е създадена танцовата група „Пендари Виена“ и как се роди идеята за голямото българско хоро?

-Танцова група „Пендари Виена“ е създадена през 2013 от ентусиасти и любители на българския фолклор, запалени от идеята да популяризират своето богато наследство и да дадат своя принос към културното многообразие на австрийската столица. През 2015 година се провежда първият Фолклорен Фестивал „Златен Пендар“, който кани групи от цяла България да представят страната ни, нейните ценности и традиции, зад граница. В първия ден от фестивала, различните състави танцуват за публиката, представяйки своите хореографии, а вторият ден се провежда голямото българско хоро, което има за цел да събере много различни култури на едно място.

Каква функция изпълнява сдружение „ИЗВОР“ към фолклорна група “Пендари Виена“ и каква е връзката между тях?

Малките възпитаници на Галя Милева радват българите зад граница с прекрасните си изпълнения.

Първо създадохме танцова група “Пендари Виена“ и след това сдружение ИЗВОР в допълнение към първата институция, за да бъде нашето учреждение още по-коректно и официално изглеждащо пред държавата. Сдружение „ИЗВОР“ подкрепя всички културни инициативи и спомага за това фолклорната ни група да бъде по- добре приета от австрийското общество.

-Освен отделни събития и фестивали, организирате ли и други колективни мероприятия?

Разбира се, всяка година се провежда тиймбилдинг, на който се събира целият ни състав в един любим за нас хотел в град Шопрон, в Унгария. Там се забавляваме и измисляме новата хореография. Всеки един от нас чака с нетърпение това време от годината.

За всеки български празник ли организирате събитие с танци и песни?

Стараем се, но не всичко винаги зависи само от нас. Организацията на подобен тип тържества изисква изключително много време, внимание и работа. Също така винаги се стараем събитията ни да носят ясното послание, че не желаем да ставаме трибуна за излагане на дадени политически нагласи и убеждения. Нашият единствен принос е в областта на културния живот и изкуството.

Защо според Вас, българите в чужбина трябва да продължават да посещават подобни мероприятия?

Сдружение „ИЗВОР“ и танцова група “Пендари Виена“ – сн. Мартина Драгнева

Това не е нещо, което трябва да правят, но тези, които идват при нас го правят, защото имат нуждата да бъдат част от нещо по-голямо. Българското хоро е това, което те кара да усещаш, че държиш енергията в ръката на другия. Сплотява ни като нация, а и освен това е ценно да се смеси културата. Най-лесният начин да опознаеш дадена страна е чрез нейното културно наследство, но преди това трябва да си отворил сърцето си за нея, защото нищо хубаво не става насила.

Текст и снимки
Петя Апостолова

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s