Карнавалът в Габрово се завърна със своето оригинално шествие

Дойде време и за най-очакваното за габровци събитие, а именно техния, единствен по рода си, карнавал.

Две поредни години характерното за града маскарадно шествие биваше отменяно, поради Пандемията, но въпреки това хората все намираха своя начин за забавление в празничния ден. През 2020-та те не пропуснаха да създадат настроение от своите тераси или пък онлайн, през компютърния екран, а миналата година посетителите минаваха покрай статичните, но не по-малко атрактивни, фигури на крайречната алея. Но ето, че тези тежки за карнавалния дух времена, все пак  достигнаха своя край и вчерашния ден карнавалното шествие възвърна своя мащаб, като  припомни на габровци тяхната любима максима- „Светът е оцелял, защото се е смял“.  За тема на на тазгодишното издание беше избрана „Кот доди гат доди“, като характерна диалектна употреба за района, провокираща ни да очакваме неочакваното.

  Освен в парад на хумора и сатирата, тази година габровското карнавално шествие се превърна и в същински празник на таланта. По габровските улици преминаха десетки музиканти, танцьори, спортисти и мажоретни състави от цялата страна, демонстрирайки своите творчески умения пред събралата се публика.  Участие в парада взеха и голяма част от училищата и институциите в града.

Екипът на Община Габрово се появиха, облечени като супергерои, а кметът на града г-жа Таня Христова, в образа на Жената чудо, традиционно отряза емблематичния символ за габровции, а именно котешката опашка.

Актьорите от Драматичен театър „Рачо Стоянов“ избраха да пресъздадат един от най-комичните моменти за изминалата година- битката за олио в големите супермаркети , като озаглавиха своята карнавална картина „Битката при Камуфланд“.

И тази година шествито обърна внимание и на своя сатиричен елемент. През улиците на града преминаха фигури на част от политическия елит в страната, представени в характерни за тях ситуации от обществения живот . Финал на парада поставиха няколко карнавални картини, избрани с конкурс като най-представителните и забавни за публиката.

И както дойде, така и си и отиде габровския карнавал-с много усмивки, незабравими за всички габровци и гости на града , емоции.

От мястото на събитието Хриси Стойчева

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s