Все по-малко млади хора мечтаят да учат и да се реализират зад граница

Въпреки създалите се икономически трудности за младите хора в България, в последните години сме свидетели на все по-голям процент младежи, които вече са учили и опитали късмета си в чужбина и вече са взели окончателно решение да се завърнат в родината и да намерят своето местенце дори на село. Повечето се мотивират с желанието си да са близо до роднините, да отглеждат децата си на спокойствие, както и с желанието най-после да постигнат промяната на България.

Въпреки тези нагласи, все още сред завършващите средно образование млади българи, не малко са тези, които мечтаят да опитат късмета си зад граница и се надяват да успеят бързо.

Радостна новина е, че броят на виждащите се с постоянна реализация в чужбина прогресивно намалява.

Ето и нашето проучване по темата.

Репортерът ни Ивана Йорданова попита абитуриенти от страната:

Ще напуснете ли България след дипломирането си и къде виждате своята реализация?

Валентин Валентинов, СУ “Св. св. Кирил и Методий” – Видин

Бих напуснал България, защото смятам, че всеки един човек рано или късно трябва да се откъсне от комфортната си зона, а освен родителите, това може да бъде и България. Освен това има и доста плюсове, част от които са именно това, да изградиш някаква независимост, автономност, да се запознаеш с различни хора и техните култури и да видиш различния морал. Образованието също играе важна роля в решението ми.

За да бъдем честни мога да кажа, че реализация има, но по-трудна за осъществяване. А когато става въпрос за бъдещето бих казал, че не се виждам тук в България близките години. Може би, когато реша, че вече съм се изморил от пътуванията и опознаването на света, бих се върнал.

Елеонора Бакърова, СУ“Цар Симеон Велики“, Випуск 2022

Не искам да напускам страната си, защото тук съм отраснала и има още какво да науча.

Бих се реализирала добре в по-големите градове в страната, защото има по-голяма нужда от работна ръка и се предлагат по-добри условия за живот.

Христиана Стойчева, Национална Априловска гимназия

За мен чужбина никога не е била избор. Поне на този етап. Вярвам, че с нужната амбиция, един млад човек може да успее и в България.

Да работиш в собствената си държава е предимство спрямо работата зад граница. Аз лично, не мога да си представя живота си навън.

Борислав Любенов, СУ “П.Р.Славейков”

Бих напуснал, да. Смятам, че чужбина би ми дала много възможности за реализация и ако имам шанса да напусна, с радост бих тръгнал, за да намеря себе си и да опитам нови неща.

България е красива страна, с хубава култура и богата история. България също дава възможности за младите, но мисля, че не виждам бъдещето си тук, поне следващите 5 г., след това може би ще се върна, но кой да знае .

Валентина Викторова, СУ “П.Р.Славейков”

Да, бих напуснала за някакво време България. Бих заминала заради работата и реализацията, която предлагат в повечето държави.

На всяко едно място човек може да се реализира, стига да има желание и търпение. Бих могла да се реализирам тук, но по-трудно.

Виктор Николов, ПГ „Проф. Д-р Асен Златаров“

Виждам бъдещето си тук в България. Някои се чудят, но аз искам да остана и да развия себе си не само кариерно, но и да запазя България максимално близо до мен. Защото в тази страна са моите корени.

Браншът, в който искам да навляза не е толкова развит в България и ще ми е по – лесно да покажа на света, че една малка България, може да се равнява на нивото на големите градове по света, защото нашата, може да е малка, но крие в себе си много потенциални кадри, които трябва да останат в България и да се развиват.

Моника Яворова, СУ “Св. св. Кирил и Методий” – Видин

Не бих искала да напусна България, защото на първо място ще ми липсва страшно много, но също така това, с което искам да се занимавам е свързано с България и българския фолклор.

Със сигурност ще мога да се реализирам като един млад и успешен хореограф.

Анкета на Ивана Йорданова, наш кореспондент за Северозападна България

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s