Средно училище „Св.Св. Кирил и Методий“в Бургас днес празнува

На 11 май Средно училище „Св.Св. Кирил и Методий“ отбелязва своя патронен празник.

Не мога да избера правилните думи за това училище, защото неговата история започва преди повече от 150 години. За него е писано много. То е дало редица именити творци и таланти на света.

Какво се е променило от началото до настоящето се питам сега, когато аз самият завършвам това знаково школо?

Училището е едно прекрасно място, а всеки, който е завършил образованието си тук, е не само щастлив, но и горд , защото освен със знания, той се е сдобил с истински ценности, получил е любов, разбиране и приятелства за цял живот.

Като абитуриент сега, си позволих да направя тази малка анкета сред мои съученици и преподаватели.

КАКВО ОЗНАЧАВА ЗА ВАС УЧИЛИЩЕТО И КАКВО ЩЕ ПОЖЕЛАЕТЕ НА ПРИЯТЕЛИТЕ СИ В НЕГО НА ПРАЗНИКА?

Евелина Михова- преподавател по английски език

Случайно станах част от училището, но сега се чувствам силно свързана с него. За първи път работя с ученици, но се оказа, че ми харесва; особено, когато има и такива деца, които се интересуват от нещата. Когато виждаш блясъка в очите им е много важно- тогава ние учителите работим с голямо удоволствие. Впечатленията ми са много добри- има изключително свестни и възпитани деца.

Пожелавам им на първо място да бъдат здрави, да се опитат да намерят „златната“ среда и да се чувстват добре, там където са, да правят това,което им харесва; да се стремят към хубавото, доброто и да работят с амбиция!

Пепа Майсторова- ученичка от 12 “А“ клас

Първоначално не познавах никого и бях много свито момиче, но след време се отпуснах и сякаш всичко се промени. Тези години минаха толкова неусетно, че дори не разбрах кога стана време за завършването ни. За тези години толкова много приятелства създадох и изгубих, толкова спомени, толкова хубави и лоши дни минаха през мен. Наистина много ще ми липсва училището, точно то ме накара да вярвам в себе си, че аз мога, вдъхновява ме.

Пожелавам на всички ученици да бъдат себе си, да не се отказват от своите цели, защото както знаем: „След всеки край има едно ново начало и всеки изминал спомен е мечта напред“.

Гермеона Конкова – ученичка от 12“Б“ клас

Благодарна съм за всичко, което се е случило с мен и не съжалявам, че избрах именно това училище. Имах голям избор от училищата, в които исках да се уча,но избрах точно това. И ако ме попитате защо, не мога да ви дам логична причина. Когато влязох в сградата, усетих нещо – тя не беше особена, напротив- най-обикновена. Но когато се върнах вкъщи, казах на майка ми, че вече съм решила къде ще се уча и не разглеждах други варианти. И знаете ли ? Не съм сгрешила- хуманитарният профил силно ме привлече. Тук научих два нови за мен езика -български и италиански, да пиша есе и много други неща. Всички учители са не само професионалисти в своето дело, но и добри и интересни личности. Имах най-добрите госпожи, които не само ми помагаха и поддържаха, но и откриха в мен новия „талант“. Да, и в сегашно време не мога да повярвам, че имам талант за писане, никога дори не съм подозирала, че мога да пиша. Но госпожа Добрина Топалова го е виждала и ме караше да го развивам. Научих се как да се изразявам, намерих вдъхновение и силите да израсна.

Ако имах шанс да се върна в миналото и отново да избера, в кое училище да уча, аз отново бих избрала „Св.Св. Кирил и Методий“.

Моника Ганчева- ученичка от 12 „Б“ клас

Откакто съм в това училище, израснах много като личност и мисля, че съм се справила добре в изграждането на една стабилна репутация и спечелила доверието и уважението на околните. Бих искала след 20 години да се срещнем отново в класната ни стая, да седнем така, както сме седели последно. Ще ги помоля да запазят в себе си всеки един спомен, прекаран с класа и да останат все същите.

Пожелавам на всички успехи занапред и дори ако се изморят от едно нещо, да не се отказват, а да си дадат малко почивка и с нови сили да го довършат. Благодаря!

Веселина Димова – преподавател по музика

Да работиш в СУ “Св.св. Кирил и Методий“ е предизвикателство. Известни и именити личности са вървели по тези коридори и са дишали въздуха в тези класни стаи. Да работиш тук е отговорност, но и удоволствие и радост, за което – благодаря! Благодаря на колегите си, но благодаря преди всичко на учениците си! Те ме зареждат с енергия и предизвикват усмивка на лицето ми. Почти целият ми живот е свързан с училището. Ако трябва да го опиша с една дума – училището е съдба!

Искам да пожелая на всички абитуриенти, настоящи и бъдещи, да бъдат искрени, отговорни, отзивчиви! Запазете тези усмивки, които днес озаряват лицата ви и осветяват класните стаи! Носете с гордост в сърцето си спомена за най-старото училище в Бургас!

Коста Славов- преподавател по български език и литература

Да бъда част от колектива на първото бургаско училище е голяма отговорност и радост за мен. Тази година отново преподавам на 12 клас- невероятни ученици, с които прекарах много интересни и забавни часове. Благодаря им за търпението и за отговорността през учебната година.

24 – май е един от най-българските празници, който винаги ни напомня кои сме. Пожелавам на своите колеги да бъдат здрави и все така целеустремени към своята мисия – да бъдат учители! На всички ученици от СУ “Св. св. Кирил и Методий”, пожелавам здраве и много успехи! А на абитуриентите им пожелавам попътен вятър, да следват мечтите си, да бъдат отличници в живота!

Атче Камчилиева- ученичка от 12“Б“ клас

Вярвам, че няма случайни места в живота ни. Горда съм, че уча в това училище. Тук срещнах толкова добри учители, ученици, истински приятели. Не мога да опиша положителните емоции, които усещам. Училището е моят втори дом – научи ме не само на уроци, а на истински важните неща в живота, които ще ми помогнат, за да продължа напред по правилния път. Още от сега усещам, че наистина ще ми липсват тези незабравими години.

Атанас Стоянов- преподавател по изобразително изкуство

Всичко ми е свързано с училището и учениците ми – аз съм част от техния живот, но и те са част от моя. СУ „Св.св.Кирил и Методий“ не е случайно училище. Самият факт, че тук са завършили велики имена – големи творци! Емоциите, които изпитвам… за да разбереш бялото, трябва да има и черно – (използвам тази метафора като преподавател по изобразително изкуство), но няма лошо в това. Работя с много добри ученици. В преподаването винаги съм се водил от принципа да бъда строг, справедлив и да бъда полезен.

Пожелавам на всички дълголетие и търпение, повече търпимост, защото ученикът винаги се разминава в поколенията, защото поколенията са с различни търсения и интереси и трябва да бъдем в една посока.

Кристиана Нейкова- ученичка от 12“Б“ клас

Тези пет години минаха като една… толкова беше хубаво, че дори не осъзнаваш кога измина това време. Беше като минута, една страхотна минута, която никой от класа няма да забрави, независимо от това дали добра или лоша. Повече доминират позитивните неща, срещите с приятели и учители, защото те оставят в нас голяма следа. Щастлива съм, че тук срещнах прекрасни хора, които се превърнаха в мои приятели.

Пожелавам на моя клас да бъде много успешен занапред, да постигне целите си и дано след години животът ни срещне отново!

Милена Щерионова- преподавател по география и икономика

Мислейки за изминалите години в училище, разбирам какъв късмет съм имала да продължа професионалния си път в среда на подкрепа и разбирателство. В училище общуването е динамичен и многопластов процес, в който две страни взаимно си влияят и взаимодействат. Срещата с училищните правила и образователни изисквания, разнообразието от училищни ситуации учат учениците на търпение и толерантност, уважение и взаимопомощ- умения, които ще ги превърнат в успешни хора в бъдеще. Работата ми беше основана на споделените ни интереси, цели и взаимни преживявания. Сътрудничеството ми с моите колеги и ученици разви собствените ми познания, умения и възможности за самоанализ на способностите ми, повишаване на професионалния ми опит, мотивация и удовлетвореност от работата ни.

На моите колеги и настоящи абитуриенти пожелавам много бъдещи успехи, много здраве, сила и мъдрост, за да посрещнат трудностите на времето и предизвикателствата на съвременния живот!

Еленка Ганчева- преподавател по биология и здравно образование

Да преподавам в това училище – на първо място – чест, а след това идват предизвикателството, отговорността, креативността. В нашето съвремие, за да си добър учител трябва истински да си отдаден на работата си. Трябва не само да даваш знания, но да формираш правилна нагласа към реалния живот и по този начин да се опитваме заедно да променим света към по-добро, както са правили нашите предшественици.

Преподаването на випуск 2022г……удоволствие, забавление и много труд, съпроводен с любов!

На всички пожелавам– ЗДРАВЕ, СИЛИ, ПОЗИТИВНОСТ, за да се справят с всичко, което живота им поднася! Много поводи за широки усмивки!

Анкета на Тодор Стянов

Тодор Стоянов: За мен беше удоволствие 5 години да съм част от това велико училище! Това е моята благословия!

Благодаря на моята класна ръководителка ЕЛЕНКА ГАНЧЕВА, която бе до мен във всеки труден и прекрасен момент от моето израстване !

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s