Русия отбелязва Деня на победата, светът помни

9 май- Денят на победата. Това е празник по случай победата на СССР над Нацистка Германия във Великата Отечествена война (1945г). Установен е с указ на президиума на Върховния съвет на Съветския съюз от 8 май 1945 г, .като се е празнува всяка година на 9 май.

Ежегодно на Червения площад в Москва се провежда военен парад, с участието на най-модерна за времето си военна техника. Неработен ден е в Абхазия, Азербайджан, Армения, Беларус, Грузия, Казахстан, Киргизстан, Молдова, Приднестровие, Русия, Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан, Украйна и Южна Осетия.

В Република България, 9 май не е официален празник, но този ден се отбелязва тържествено, като повсеместно се поднасят цветя и венци на паметниците на загинали български и съветски войници.

Няколко интересни факти за този празник – В Европа Денят на победата се празнува на 8 май и се нарича Ден на Европа, а в Америка – обикновено на 2 септември. 9 май става почивен ден едва през 1965 година. Почивният ден е бил от 1946 до 1948 г., тоест на 65 г. по същество е имало връщане. През 2000 г. в Москва се състоя последният пешеходен парад на ветераните. През 2008 г. за първи път на парада на победата на Червения площад премина тежко оборудване.

Автор на текста и рисунката Виктория Върбанова

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s