Група „Атлас“ на 35

Пепи Писарски за успеха и цената, която се плаща за творческото дълголетие

-Честит юбилей! Много или малко са 35 години на сцена?

Ще започна от това, че в България 35 години на сцена не са равни на 35 години на сцена в Англия, например. В България тези години трябва да се умножат по някакъв коефициент, на мен ми хрумва примерно 3.14 като доста подходящ. Ужасно много и трудно е да се задържи група, особено група на сцената толкова години и ние сме си платили цената, че нито един ден през тези 36 години, група „Атлас“ не е преставала да работи, да създава нова музика, да прави концерти и клубни участия, всичко, което една банда трябва да прави. Цената, която платихме са още многото вокалисти, които си тръгнаха и това ни е най-голямата болка. Защото с всеки вокалист, си тръгват и хората, които са били последователи на съответния фронт мен. Но, пък се появява нов човек с нови идеи, печели нови фенове. Не я обичам тази дума, фенове, да кажем почитатели или приятели е по-готино да се казва в България, и така продължаваме напред.

Как се поддържа любовта на публиката толкова време?

-Най-вече с правенето на хубави, мелодични песни, с готини текстове, които да стигат до сърцата и ума на хората, те да се припознават в тези песни и да се превръщат в техен културен спомен. Също така с отношението към хората и света. Хората обичат да бъдеш открит, да казваш истината, да я защитаваш и ние се опитваме да правим това. Да, печелим си и врагове, но така е в живота. Не можеш да се харесваш на всички и не е редно.

-Имате нов албум, как ще го промотирате?

Веднага казвам, на 4 май ще имаме голям концерт по случай 35-годишнината ни и на него ще представим новия ни албум „Отключете сърцето си“. Той съдържа 11 нови песни, някои от тях са познати като сингли, други са абсолютно непознати. Той е създаден с подкрепата на фонд „Музикаутор“. За концерта няма да продаваме билети. Ще бъде само с покани, само за приятели. Осъществен е благодарение на Национален фонд „Култура“, към който спечелихме проект. Гости ще бъдат Дони, Благовест Зерлиев и Георги Арсов. Включва стрийминг на страницата на група „Атлас“ точно на 4 май от 19.30 ч.Освен това ще го запишем многоканално, с много як звук. Предвиждаме да направим и филм от този концерт. Цяло лято ще си представяме албума навсякъде, където имаме участия. Много интересен концерт ни предстои на 22 юли на остров „Света Анастасия“, ще пътуваме с кораб. Това ще бъде първият ни островен концерт. Много се вълнуваме, дано не се вълнува много и морето.

Големи са успехите на Вашите малки възпитаници. С тях какво готвите?

Правим нова песен за Детска мелодия на годината.

С Ивка Усмивка продължаваме всеки месец да правим нашето радио предаване „Закуска за ушите“.

Чакаме и откриваме нови таланти.

Мисля да направя поне няколко песни за деца това лято. Те са прекрасни и изключително даровити и имат нужда от нови и качествени песни.

Какво ще инициирате, за да зазвучи повече българска музика в българския ефир?

Както вероятно сте забелязали, темата за българската музика в националния ефир ми е много болна. По официални данни за миналата година са отчетени само 12 процента българска музика в ефир, което е изключително обидно и е почти летално за родните творби.

В момента има парламентарна инициатива. Надяваме се да убедим всички парламентарни групи в Комисията по култура и медии, те да застанат зад нея и най-после да имаме квоти, поне в обществените медии, БНР и БНТ. Борим се за минимум 50 %. Това е застъпено в действащия Закон за радиото и телевизията, но не се спазва, защото нормата е пожелателна. Искаме да бъде изработен механизъм, по който законът да действа, да се спазва и да има контрол и санкции.

ИНТЕРВЮТО МОЖЕТЕ ДА ЧУЕТЕ ТУК:

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s