Мартина Табакова в откровено интервю за успехите на сцената, любовта, красотата и следващите проекти

            –Вие сте свързали живота си с пианото. Защо точно този инструмент и какви са амбициите ви в близко бъдеще?

Така е, с пианото ни свързва почти 30 годишна връзка.Бях на 4 години и половина, когато мама ме заведе за пръв път на урок по пиано при един от най-видните педагози в Бургас, Анна Балашева, светла й памет. Тя видя потенциала в мен и запали искрата. Не съм имала колебания дали това е моят инструмент. Обикнах го от първия момент. То ми донесе концерти на различни сцени и много награди – последната е от преди няколко дни – първа награда от Международния конкурс за пианисти на името на гениалния композитор Ференц Лист в Испания. В близко бъдеще ми предстоят концерти на престижни фестивали – Европейския музикален фестивал, Софийски музикални седмици, Фестивал на камерната музика. Щастлива съм, когато съм на сцена и мога да общувам с публиката на живо.

Родителите ви ли ви подтикнаха към музиката или сама решихте  да се занимавате с това?

Моят род е на музиканти и някак бе естествено да продължа тази линия. Дядо е свирил на цигулка, чичото на мама /Георги Табаков, пък е бил сред основоположниците на хоровото изкуство в Бургас. Щастлива съм, че родителите ми са ме насочили към това велико изкуство-музиката. Благодарение на него имам щастието да пътувам, да изнасям концерти и да се срещам с чужди култури и нации.

Къде е мястото на любовта в музиката?

-На водещо място! Любовта към любимия, към детето, към живота, към изкуството – без нея не бихме били истински творци. Тя ми дава вдъхновение и заряд.

Защо решихте да участвате в конкурса Мисис Бургас? Каква беше вашата мисия?

Реших да предизвикам себе си, да изляза от зоната си на комфорт, да покажа, че сериозните музиканти не са скучни и затворени в свой собствен свят, а също могат да са модерни и отворени към света. Надявам се по този начин да привлека повече хора да се поинтересуват и да послушат малко класическа музика, да разберат, че да си музикант всъщност е една страхотна и вълнуваща професия.

За мен е приятна изненада и голяма радост да спечеля короната за вице Мисис Бургас и се наредя в топ 3 най-красиви жени.

Мъжът и детето ви подкрепяха ли ви? Какви нови проекти готвите с Калки?

Разбира се, много се радват.

Тази година легендарната група МЕДИКУС, на която Калки е бенд-лидер, чества 35 години от създаването си и съм щастлива, че и аз ще се включа в концертите.

С нашият син пък сформирахме Kalki’s Family – пиано, китара, ударни инструменти. Тепърва ще ни виждате като трио на сцената. С Калки ни предстои и нова дуетна песен след дебютната „Къде отива любовта“.

Как любовта промени вашия живот? Любовният дует може ли да бъде успешен в днешно време!

-Любовта бе причината да остана в България, да имам дете. Промени плановете ми, но явно така е трябвало да стане. Няма случайни неща. Щастлива съм с моите момчета.

 Може, но не е лесно. Изисква се много труд, постоянство, упоритост и известна доза късмет. За талант не говоря – без него нищо не би се получило.

Какви са вашите мечти и имало ли е момент, в който сте спирали да мечтаете?

Мечтите ми са свързани с това, да мога да пътувам по света и да концертирам. Не съм спирала да мечтая, аз съм оптимист, винаги търся добрата страна на нещата. Мечтите се сбъдват, затова внимавайте какво си пожелавате. И ако искате нещо силно, работете усилено, за да го получите, даром нищо не идва.

Какво промени вашия живот и вярвате ли, че така е трябвало да се случи?

Катастрофата, която беляза първата ни среща с Калки. Нелепа ситуация – да те блъсне кола на пешеходна пътека! Случайни неща няма, явно така е трябвало да стане. Вселената ни даде знак, че животът и на двама ни ударно ще се промени.

Как се изявява следващото поколение, разкажете за последните му постижения?

Нашият син Теодор е вече в четвърти клас в музикалното училище в София с ударни инструменти (барабани, ксилофон, маримба, вибрафон..) и наскоро спечели две първи награди на международни музикални конкурси – „International online contest Prometeus“, Италия и „World vision International Music contest“, Ню Йорк. Ударно начало за един млад изпълнител. Заради пандемията конкурсите се проведоха онлайн чрез видеозаписи. Благодарни сме на страхотния му преподавател в музикалното училище Радосвет Кукудов!

Каква е цената да бъдеш известен и каква е цената, която се плаща заради изкуството?

Изкуството иска жертви, както се казва. За нормалните хора например работният ден приключва в 18, за нас тогава тепърва започва. Репетиции, записи, концерти – всичко това изисква много време, труд, лишения. Често нямам свободно време, тичам от една задача на друга. Но това е моето призвание и се чувстваме пълноценна само когато свиря или пея.

Каква е вашата тайна за успеха и какво ще кажете на днешните млади момичета, за да ги вдъхновите!

За мен тайната за успеха се крие в много труд, дисциплина, упоритост. Зад това да излезеш на сцената и да изпълниш дадено произведение, стоят часове всекидневни репетиции, както при спортистите – тренировки.

За да бъдеш успешен в днешно време, трябва да имаш богат комплекс от качества – талантът е само малка част от тях. Имаш ли го, трябва да работиш здраво, за да го наложиш.

автор Ивана Йорданова

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s