Петя Цайрингер: Успехът е усещането да си там, където искаш да бъдеш, правейки това, което обичаш да правиш

Петя Цайрингер е един добър пример за преуспяла българка във Виена, работеща във финансовия сектор, която понастоящем е президент на предприятие, занимаващо се със закупуване и застрояване на площи на територията на Австрия. Пред какви предизвикателства се изправя българинът в чужбина, ще разберете от нашия разговор.

Как съдбата Ви свърза с Виена?

Родена съм в България, където завърших училище. Желанието ми да науча немски език по-добре и дипломата ми по бизнес администрация, бяха мотивите ми да стигна до Виена. Така през 1994 година се озовах пред предизвикателството да започна всичко от нулата. Стартирах от – елементарните въпроси като къде и как да се запиша в университет и в определи курсове. Изправих се пред много административни задължения като сключване на здравни и социални осигуровки, наемане на апартамент, откриване на сметка в банка. По това време за престой в Австрия се изискваше студентска виза, която трябваше да се удължава на всеки 6 месеца, а това изискваше минимална степен на академичен успех. Тези трудности ме изградиха като силен като човек, който се справя със сложни проблеми. И най-важното – винаги да държа погледа си право напред и никога да не се застоявам в зоната си на комфорт.

Каква длъжност заемате и в какви са вашите задължения?

В началото на 2021 г. бях назначена в управителния съвет на Union Investment Real Estate Austria AG. На тази позиция отговарям главно за управлението на фондовете и на активите на нашия отворен фонд за недвижими имоти. Конкретни задачи в този контекст, са решенията за купуването и продажбата на недвижими имоти, претегляне на възможностите и рисковете, свързани с тях, както и управлението на средствата за недвижимите имоти, държани във фонда. Като мениджър на фондове аз управлявам клиентски средства, с цел генериране на разумна възвръщаемост за инвеститорите и увеличаване на техните активи.

По принцип висшето образование в Австрия трае 5 години, на Вас ви е отнело 11. Какви бяха причините за това?

Да, много студенти успяват да завършат обучението си за 5 години. Познанията ми по немски бяха добри в началото. Имах много добра граматична и лексикална база, но забелязах, че ми трябва доста повече време, за да се подготвя за изпити, да пиша презентации и семинарни доклади. Тогава родих сина си. Не получавах финансова подкрепа от семейството си и се наложи да работя. Тази тройна тежест – дете, учене и работа – е обяснението за по-дългата продължителност на обучението ми.

Много хора прекарват дълго време в търсене на своето призвание. Вие имахте ли яснота от самото начало относно вашето поприще?

Точно обратното. Бях много несигурна относно избора си на висше образование. Колебаех се от медицина до право. Успях да изключа само техническите области на обучение. Избрах бизнес администрация, защото тя има най-широк спектър от работни профили, като данъчни съвети и управление на човешки ресурси, управление на производството. Накрая открих, че призванието ми във финансовия сектор е било чисто съвпадение. Моя състудентка ми се обади, че в нейната компания има свободно място, кандидатствах там и приех работата. По това време не знаех, че това е моето призвание.

Времето, в което сте изпълнили целите си, помогна ли Ви и да се опознаете по-добре?

Да, мисля, че всеки човек се опознава по-добре по време на професионалната си кариера. В професионалния си живот играем повече различни роли, отколкото в личния. Вие сте служител или ръководител, откривате собственото си темпо на работа, развивате стила си на работа или го адаптирате, ако установите, че това не води до желаните резултати. И според мен този метод на себеопознаване никога не свършва. Саморефлексията също ви дава възможност да опознаете себе си по-добре.

А какво Ви отведе до педагогиката?

Аз съм най-големият защитник на твърдението, че човек се учи цял живот. И това беше една от причините да запиша второто си образование. В допълнение към двата курса за академично обучение, през 2005 г. и миналата година, съм се обучавала като сертифициран портфейлен мениджър (CPM) и като сертифициран анализатор на инвестиции в недвижими имоти (CREA). Чрез магията на ученето човек може да разшири кръгозора си, да измести фокуса си, което допринася за това да не се изгуби в рутината на заобикалящия го свят.

Какво трябва да притежава човек, за да развие своя пълен потенциал?

-От моя гледна точка за успешно личностно развитие са необходими -амбиция, дисциплина, желание и готовност за учене, саморефлексия, способност за вземане на решения, адаптивност и гъвкавост. Всички тези качества могат да бъдат, както придобити, така и да се крият в самия човек. Със сигурност е важно и в каква среда израстваме и дали хората в непосредствена близост до растящия индивид са представили на тези ценности. Аз имах много добри модели за подражание в семейството.

Какво значи за Вас успехът?

За мен успехът е усещането да си там, където искаш да бъдеш, правейки това, което обичаш да правиш.

Какви трудности имахте в професионалния си път и какви са изводите за Вас?

Страхът осакатява, а съмнението действа контрапродуктивно. В ситуация на голяма промяна и финансова криза, се научих да се отърсвам от тези чувства и да възприемам кризисните ситуации като възможности. Най-важното е да продължите с малки стъпки и да не стоите на едно място, тогава ще намерите правилния начин да овладеете всяка ситуация.

Какво е вашето послание към младите?

На мнение съм, че няма общоприложим наръчник или рецепта за успех. Щастието и успехът са субективни понятия и пътят до там е индивидуален. По отношение на съвременния термин „баланс между работа и личен живот“, смея да кажа, че по пътя си не можах да го намеря този баланс, а по-скоро редуващи се фази, в които или едното или другото надделяваше.

Автор Петя Апостолова

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s