Виена през погледа на едно българско момиче – град приказка в реалността

Когато за пръв път посетих Виена преди шест години, нямаше как да остана безразлична към нейния европейски аристократизъм, към нейната пъстра шармантност, кокетност и чар.

Виена по изгрев

Попила в себе си духа на велики императори и принцеси като Франц Йосиф, София Баварска и Сиси, и още по-велики музиканти и художници като Моцарт, Хундертвасер и Шиле, дали на света основите на изкуството и посяли семената на културното наследство, Виена днес е една от най-посещаваните туристически дестинации в Европа, както и избор на милиони млади хора всяка година да напускат домовете си в търсене на безплатно образование, добре платена работа, развитие или по-добър живот.

Най-старият увеселителен парк в Европа “Пратера”

Без значение за какво сте дошли, Виена ще ви го даде. Ще ви остави да се насладите на свободата си, на безкрайните разходки по артериите на оживения град и на нестихващия нощен живот.

Панаирът на книгата Buchmesse Wien

Ще посети с вас всеки един музей – историческия, Албертина-от Моне до Пикасо или този на модерното изкуство, ще ви изкачи до върха на всеки един дворец и ще ви разкаже неговата вековна история. Ще ви заведе в най-изискани гурме ресторанти и ще ви покаже най-хипарските фестивали на открито. Ще съзерцава с вас най-красивите залези край Дунава и накрая ще се изгуби с вас в градските нощни светлини. А когато се изморите напълно и затворите очи за нейната омая, тя няма да заспи, а ще продължи да осветява сънищата ви и многобройните сънливи улици.

История и ежедневие
Виена от високо

Виена е градът на романтиката, градът на сбъднатите детски мечти да откриеш кой си всъщност. Място, на което да се изгубиш, за да се преоткриеш по-личен от всякога. Свят, в който се учиш да превръщаш самотата в свобода, страха в смелост и болката в истина. Място, на което не просто да откриеш голямата любов, но и да я разпознаеш. Страна на чудесата, в която ако не внимаваш, някой ден с почуда може да остановиш, че лудият шапкар си ти. Виена е приказен остров, откъснат от останалия свят, в който принцесата рано или късно осъзнава, че води своята собствена борба за оцеляване. Пътят може да бъде осеян с цветя, но може да бъде осеян и с камъни. Истината е, че единственото, което е от значение, е да го извървиш докрай.

Виена е град, в който можеш да бъдеш какъвто поискаш, затова, може би, е най-добре да заложиш на себе си. Само тогава би могъл да различиш доброто от злото и да избереш правилното пред лесното. Опитът ме научи, че не всеки красив изгрев на слънцето е отражение на една красива истина за живота ни. Едно от нещата, които разбрах тук е, че свободата не е в това да правиш каквото искаш, а в това да владееш желанията си.

За мен Виена винаги ще си остане една приказка за реалността, мечта, в която да пораснеш, сън, в който да се пробудиш, за да осъзнаеш, че това, което си търсил, всъщност никога не си е тръгвало, а е чакало да отвориш очите си за него.

Виена по залез

За каквото и да сте дошли, Виена ще ви го даде, затова е добре да знаете какво търсите.

Автор Петя Апостолова

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s