Стефан Петров: В Япония на учителя се е кланял и императорът, а в България преподавателите са черната овца на обществото

Стефан Петров е един млад човек, който смело е избрал да остане в България и точно в тези трудни времена е намерил призванието си в училище.

Той е преподавател по география във Видин и успява да преодолее неудобствата с дистанционното обучение, да замени скучноватостта в материята с иновативни подходи и всичко в името на образованието и децата, които се опитва да възпитава и радва.

Точно заради това избрахме този млад учител, за да ни разкаже за предизвикателствата, пред които се изправя днес.

-Повечето от младите хора в нашето съвремие избират да поемат по пътя на професии свързани с медицината, правото, програмирането. Вас какво Ви мотивира да изберете учителската професия? Харесва ли Ви да сте учител?

Когато бях в трети курс, имахме стаж в училище и точно тогава се открих за тази професия. Реших, че това искам да работя след дипломирането ми. Всеки ден в училище е различен. Влизам в един и същ клас, но никога не е скучно;

Една древна история разказва как на учителите в Япония са им са се кланяли дори императорите, защото те са били считани за най-важните хора в страната, а без тях тя щяла да пропадне.

Учителската професия е важна и ми харесва много.

Променя ли Ви професията и по какъв начин ?

Научих се да изслушвам повече. Не знаех, че учителската професия изисква толкова документация и така придобих още повече умения, защото тази професия изисква много допълнителни знания. Ще ме променя още.

Какви са предизвикателствата?

Не е лесно. Отговорността е огромна, защото на нас е поверено бъдещето на страната. Да си учител, означава работа 365 дена в годината. Тя не е от 8 до 17 часа и толкова. Ако си и класен ръководител, имаш още повече отговорности и трябва да си на линия 24 часа. Ние сме черната овца на обществото, но то не осъзнава, че така ни влошава работата.

Какво мислите за културата ни?

Има какво да се желае. Не може само преди 15-20 години да сме били една от най-грамотните нации в света, а сега да сме на дъното в класацията. Трябва промяна.

За неграмотността няма да говорим, темата е сериозна и за друг дълъг разговор.

Ако можете да върнете времето назад, бихте ли избрали отново същата професия и къде се виждате след 5 години?

-Много пъти съм мислил по-този въпрос и след равносметката до тук всеки път стигам до извода,че отново бих избрал това. Мечтая как учениците ми ще завършат училище и как ще станат добри и стойностни хора. А след пет години може би ще съм доктор по география и родител.

автор Ивана Йорданова

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s