Априловото школо чества 187 години от основаването си

НАЧАЛОТО

В началото на 19 век образованието в българските земи се осъществява предимно в килийни училища. Училището, основано от Априлов, е първото, което въвежда така наречената „взаимноучителна метода“. В рамките на следващите години се основават още дванадесет такива училища в други български селища. Първият учител и уредник е Неофит Рилски, който в годината преди да поеме преподаването написва и превежда някои основни помагала и изучава прилагането на новия метод.

През 1872 училището прераства в гимназия, а от 1881 носи името Априловска гимназия на името на първия си благодетел.

През 1935 г. известният габровски лекар, общественик, краевед и дарител д-р Петър Цончев подарява на Априловската гимназия 100 000 лв. за основаване на фонд за бедни ученици.

На 11 март 1937 г. съпругата на д-р Петър Цончев, Стоянка Иванова Калпазанова – Цончева (дъщеря на родоначалника на габровската индустрия Иван Колчев Калпазанов) предоставя 300 000 лв. на Априловската гимназия за построяване на гимнастически салон („Дом за телесно възпитание“) и на музей в двора на гимназията в Габрово. Физкултурният салон съществува и днес, като се използва по предназначение.През 1988 г. училището придобива нов статут, като се превръща в гимназия с хуманитарен профил, в която се изучават разширено предмети като литература, история, философия и изкуства. Първоначално програмата съдържа елементи на класическо образование като изучаване на старобългарски и латински езикистория на културата и история на философията. Няколко години по-късно изучаването на древни езици отпада от програмата за сметка на засилване на чуждоезиковия профил.През 1992 г., след превръщането му в държавно училище, получава сегашното си име Национална Априловска гимназия. По онова време Априловската гимназия се помещава в сградата на Математическата гимназия. През 1996 г. е прието решение на Общинския съвет на Габрово училището да се върне в историческата си сграда в центъра на града, в която през предходните няколко десетилетия се помещава Националният музей на образованието, основан през 1973 г. На 9 февруари 1998 г. президентът Петър Стоянов заедно с кмета Николай Дачев откриват обновената историческа сграда на Априловската гимназия като действащо училище. Това става след 25-годишно прекъсване на училищната дейност в тази сграда. От 1992 до 1996 двете институции са административно обединени под името Национална Априловска гимназия с музей на образованието.

Това обединение е прекратено. Музеят и понастоящем се помещава в западното крило на същата сграда.

По повод 175-годишнината от основаването му през 2010 училището получава почетния знак на президента на Република България „за продължаването на националната образователна традиция и за забележителни постижения в съвременното учебно дело“.

ПРАЗНИКЪТ

Национална Априловска гимназия, наследник на Априловото училище – първото светско взаимно училище на новобългарски език у нас, днес, 14 януари, отбеляза своя патронен празник за 187-ми път.

Празникът, който по традиция носи емоционалния заряд на приемствеността, духовността и творчеството, започна в 10.00 часа с час на класа, в който на виртуална среща, осмокласниците на гимназията бяха запознати с играта „Шифъра на Априлов“.

По същото време за останалите ученици от 9 до 12 клас осъществиха виртуален мост между поколенията „Априловци се завръщат“, пред които Калоян Христов и Момчил Косев, възпитаници на НАГ, представиха проекта „Музика в училище“, както и бъдещите си творчески инициативи.

Честванията на 14 януари – денят, в който се открива Габровското училище по нов стил, премина под мотото „Посветено на Благодетеля“. Денят бе празничен за ученици, учители, служители и хилядите бивши възпитаници на Априловската гимназия.

Тържествената част на празника завърши с поклонение пред паметника на благодетеля Васил Априлов, където бяха поднесени цветя.

сн. Христиана Стойчева

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s