Нашият приятел Слави Томов получи наградата за художествена проза на името на Петко Росен

* Най-добрите бургаски автори и произведения бяха отличени на тържествена церемония в Културен дом НХК

По традиция в края на годината Община Бургас отличава най-стойностните автори и произведения в литературата. Това става на база на оценката от авторитетни национални критици.

„Литературните награди са знакови за града. Това е една добра традиция. Тази година са издадени над 20 произведения, голяма част от тях финансирани от Община Бургас. Ние ще  подпомагаме бургаските автори, за да продължава градът ни да е център на книжовността и развитието“. Това каза в приветствието си кметът Димитър Николов по време на церемонията.

Стихосбирката „Ти“ донесе плакет „Пегас“ на поетичното семейство Елка и Матей Ебори.

С поетичната награда на името на големия Христо Фотев тази година бе удостоен младият автор Марин Маринов – за втората си книга „Осем такта тишина”.

„Всичко, което се прави в Община Бургас е пример“ , каза поетът и председател на Съюза на българските писатели Боян Ангелов, който връчи наградата.

Наградата за художествена проза на името на Петко Росен отиде при журналиста Слави Томов – за романа „Докери. Врати към лятото“. Плакетът връчи зам.кметът по „Култура, туризъм и спорт“ Диана Саватева. Тя подчерта отново казаното, по-рано от Роза Боянова, председател на Бургаската писателска общност – че литературните прегледи и годишните награди имат 32-годишна история и много малко общини имат хъса да поддържат такава традиция.

Почетните награди за поезия и проза се определят в съответствие с оценките на професионални литературни критици. Тази година своето компетентно мнение дадоха критиците Георги Николов и Валентин Шумелов.

Сред официалните гости бе журналистът и литературен критик Анджела Димчева, Роза Боянова председателят на Бургаска писателска общност, писатели и общественици.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s