Само бургаските ученици няма да учат на 6 декември, всички останали се връщат в класните стаи

Със своя заповед кметът Димитър Николов спази традицията и обяви 6 декември – Никулден, за неучебен ден за всички ученици от училищата на територията на община Бургас.

„В навечерието на празника на града винаги награждаваме най-успешните ни ученици. Отличниците на Бургас. Тази година те са близо 1000. За съжаление, ситуацията с епидемията от Ковид – 19 не ни позволи да ги съберем като в предишни години на едно място за вълнуваща церемония. Но аз искам да им кажа, че се гордея с тях! От всички успехи на Бургас най-много се гордея с младите ни умове и таланти. Да сте ни живи и здрави, учете се добре, успявайте и побеждавайте!“, каза кметът Николов.

Наградите и грамотите на най-изявените бургаски ученици за 2020/2021 година връчиха директорите на отделните училища. В прикачения под този текст екселски файл ще откриете имената им.

Близо 1000 бургаски младежи от 33 училища са отличени за постигнати високи резултати в различни сфери. Сред тях има и 20 отбора. Присъдените индивидуални награди тази година са 844.

Отличията са в следните категории: „Изкуства“, „Математика и Природни науки“, „Хуманитарни науки“, „Спорт“. Наградените ученици са носители на почетното отличие „Национална диплома на МОН“ за 2020 г. и на званието „Лауреат“ на Национална олимпиада, ученици с доказани постижения, класирали се на І-во място на национални или на І-во място на международни олимпиади, състезания и конкурси, провели се на територията на Република България, както и ученици, класирали се на I-во, ІІ-ро или ІІІ-то място на международни олимпиади, състезания и конкурси, провели се извън територията на Република България.

От понеделник всички ученици се връщат в клас с еднократно тестване. Това обяви здравният министър Стойчо Кацаров пред журналисти в Националната кардиологична болница.

От 1 до 12-ти клас тестването ще се извършва с щадящи тестове. Учителите ще се тестват два пъти седмично.

До края на деня ще излезе заповедта на Министерство на здравеопазването.

Припомняме, че само час преди това образователният министър Николай Денков поиска също промяна в заповедта, за да може всички деца да учат присъствено. Вчера здравният министър Стойчо Кацаров заяви, че е предлагал да се направи анкета сред по-големите ученици, както и че според него те няма проблем да се върнат в клас с тестване с наличните и в момента средства, т.е. тестове за възрастни.

Тази сутрин представители на МОН и МЗ са обсъдили възможностите за осигуряване на безопасна среда за учениците, обясни Кацаров. „Макар че не е наше задължение да осигуряваме тестове, защото ние ги купуваме за РЗИ, но се ангажирахме, за да помогнем на МОН, защото си даваме сметка, че не е лесен процес“, обясни Кацаров. По думите му вчера е имало допълнителна поръчка на тестове, но те се намирали трудно и в Европа, тъй като имало търсене и тежка епидемиологична обстановка и в другите страни. Има договорени количества, трябва да стигнат за тестване на всички ученици до средата на януари, посочи министърът.

Учениците тръгват с тестове във всички общини със заболяваемост над 250 на 100 000, а в останалите области остават на ротационен принцип.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s