По празниците ще има тишина, ограничават ползването на пиратки и фойерверки

Край на миризмата от барут и останки от фойерверки из цяла София след масови празненства, придружени с безкрайни гърмежи от пиратки, бомбички и фойерверки, като Новогодишните. Председателят на Столичен общински съвет Георги Георгиев представи промени, които засягат използването на пиротехнически средства на територията на Столична община. Целта е да създадем порядък, който е необходим в съвременното общество, заяви той и уточни, че има множество сигнали и оплаквания от живущи в различни квартали за неконтролируеми гърмежи в междублоковите пространства по всяко време на денонощието.

Контролни органи по наредбата ще бъдат МВР. Столичен инспекторат също ще има ангажимент за контролиране на „гърмежите”.

Глобите, които ще се налагат за нарушения, са от 500 до 2000 лв. за физически лица. И от 3000 до 10 000 лв. за фирми. Районните администрации ще трябва на сайтовете си предварително да обявяват къде и кога ще има „гърмежи”.Предстои промените в Наредбата за използването на пиротехнически средства на територията на Столична община да бъдат представени на обществено обсъждане. До приемане ще се стигне вероятно през януари 2022 година.

Във Варна ограничаване на закупуването и използването на пиротехнически средства от група 2 и 3 на територията на общината предлагат от варненската фондация „Гея“.

„Всяка година десетки граждани в района на община Варна пострадват от злоупотреба с пиротехника, а хиляди деца, хора в неравностойно положение и животни получават огромен стрес заради новогодишната заря и други случаи на фойерверки заради частни тържества“, пишат от фондацията.

По думите им свободно извършваните фойерверки са свързани с чести случаи на стрес за деца, граждани и животни и огромни количества на отровно запрашаване с ФПЧ.

Днес закупуването на територията на общината на пиротехнически средства от опасните групи 2 и 3 е свободно, ползването им – неограничено и безконтролно. Това създава силни условия за замърсяване на околната среда и рискове за гражданите.

Ето какви са предложенията към местната власт:

1. Да се ограничи закупуването на пиротехнически средства от група 2 и 3 на територията на община Варна.

2. Да не позволява ползването на пиротехнически средства от група 2 и 3 без разрешение от районните кметове.

3. Да следи за нарушаване на обществения ред от нелегално ползване на пиротехнически средства.

4. Новогодишната заря да се изпълнява от специализирани специалисти и извън населената част на град Варна.

„Надяваме се Община Варна да защити нуждите на гражданите от спокойна и чиста градска среда и даде добър пример за прилагане на устойчиви решения за благоприятна градска среда и ограничаване на въглеродните емисии“, споделят още екозащитиниците.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s