Софийският университет „Св. Климент Охридски“ отбеляза патронния си празник

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ отбеляза патронния си празник, съобщи пресцентърът на висшето училище.


За втора година поради пандемичната обстановка не бе възможно Софийският университет да проведе традиционното академично тържество по познатия начин с голямо събиране в Аулата на Ректората, с което всяка година на 25 ноември академичната общност отдава почит към патрона на Алма матер – Св. Климент Охридски.
Празничният ден започна в академичния параклис в Богословския факултет, където Негово Преосвещенство Мелнишкият епископ Герасим отслужи Света литургия. По-късно се състоя и литийно шествие до паметника на Св. Климент Охридски. Ректорското ръководство, председателят на Общото събрание, Студентският съвет на Софийския университет и представители на Клуба на асистента към СУ поднесоха венци на паметника на Св. Климент Охридски. Цветя бяха поднесени и пред паметниците на Евлоги и Христо Георгиеви, както и пред паметните плочи в Ректората, посветени на загиналите за родината преподаватели и асистенти, и на загиналите студенти през 1912-1913 г. и 1915-1918 г.
Заместник-ректорът на СУ доц. д-р Георги Вълчев отправи приветствие от името на ректорското ръководство към академичната общност. В него той посочва, че в ден като днешния гордо можем да заявим, че пътят, който извървя Софийският университет от годините на своето създаване до ден днешен, следва неотклонно надеждите и мечтите на неговите първи създатели. „Нашето Висше училище, неговите начала и националното му значение“, както пише проф. Иван Шишманов в една своя блестяща статия, благодарение на поколенията учени и преподаватели, чиито живот беше отдаден на неговото развитие и утвърждаване, успя да създаде традиции, които го превърнаха в най-авторитетния български академичен център, създаващ и разпространяващ знание в нашето общество. Години на усилен творчески труд, които трябва да продължим с усърдието на нашия патрон, тъй като си даваме сметка, че съотнесени към многовековната европейска университетска традиция, те ни показват, че сме още в началото на един дълъг път“, казва доц. Вълчев.
По думите му през изминалите години Софийският университет съвсем заслужено се превърна в символ на знаещите и можещите хора. „На свободните духом. На умовете, които търсят и даряват своите знания. Охулван и ласкан, клеветен и уважаван, Университетът се наложи като коректив на всяка една политическа власт, като бариера пред измислените авторитети и еднодневни герои, отбелязва доц. Вълчев и допълва: „Утвърди се като място, където мъдростта и младостта си дават ежедневна среща, за да чертаят пътищата към бъдещето, да създават мечти и надежди, да преодоляват трудности“.
По традиция на патронния празник на Софийския университет се обявява носителят на Наградата на Столичната община за най-добър млад учен на Софийския университет. Лауреатът за 2021 г. е гл. ас. д-р Ивайло Йотинов от Биологическия факултет на СУ.
Традиционно на патронния празник се обявяват и Годишните награди „Алма Матер“ за учебната 2020/2021 година. С тях се отличават постиженията на студенти в научната, образователната и културната дейност, и за високи спортни успехи. Тази година за научноизследователска дейност са отличени трима студенти от Юридическия факултет – Христо Мънчев и Даяна Зашева от специалността „Право“, и Кристина Горчева от специалността „Международни отношения“. За постижения в спорта е отличен Мартин Недялков, докторант, в специалността „Неорганична химия“ от Факултета по химия и фармация.
Факултетът по журналистика и масова комуникация ежегодно присъжда стипендии за студентски постижения в областта на радио- и телевизионната журналистика. Стипендията на името на Надежда Дженева, осигурена от журналиста Кеворк Кеворкян, се присъжда на Криста Янинска, студентка в четвърти курс на специалността „Журналистика“. Тя има опит като водещ в радио „Алма матер класик ФМ“. Стипендията на името на проф. Михаил Минков, финансирана от журналиста Явор Цаков, се присъжда на Симеон Симеонов, студент в четвърти курс в специалността „Журналистика“. Той има опит като журналист в БНТ.

Честит празник, колеги!

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s