Учителят по история Павлин Павлов: През годините Шумен винаги е бил опора за българския дух

РУБРИКА: КРАСОТАТА НА БЪЛГАРИЯ

За ролята на Шумен през годините, за легендите, за красотата на града, за именитете шуменци и за родолюбието, днес ни разказва учителят по история от СУ“Панайот Волов“,гр. Каспичан, роден в Шумен- Павлин Павлов.

Въпросите зададе Виктория Върбанова

Разкажете ни какви исторически музеи има в град Шумен.

-В Шумен има много исторически музеи – Регионален исторически музей, Къща музей „Панайот Волов“, Къща музей „Лайош Кошут“ , Исторически музей на Шуменското плато , Къща музей „Панчо Владигеров“, но с най – голямо значение е Регионалният исторически музей.

Каква е ролята на град Шумен в исторически план за България? Кои са най-именитите българи от Шумен?

-Градът играе изключително важна роля по време на Второто Българско царство, както и по време на Българското Възраждане. Тук за първи път се чества Денят на Светите братя Кирил и Методий , макар, че в учебниците по история пише друго. Тук е създадено Първото българско читалище и от тук започват българският театър, първият български оркестър, създаден от унгарският емигрант Михай Шафран.

След Освобождението на България градът се превръща в една от опорите на българската армия . Именно тук са разположени едни от най мощните войскови единици.

В Шумен са родени или са живели едни от най – известните исторически личности, свързани с българската история. Тук са родени ген.Рачо Петров – една от най – известните личности в българската история, герой от Сръбско – българската война , по – късно министър – председател на България. Полк. Каварналиев ,който По време на Междусъюзническата война спира с една българска дивизия напредването на гръцките войски и разбива гръцката армия. В това сражение той пада убит. Тук е роден и Панайот Волов- български революционер, главен Апостол на Четвърти революционен окръг по време на Априлското въстание. Тук е творил Панчо Владигеров – един от най – известните български композитори и музикални педагози, Венета Вичева и много други. Ако вземем да изброяваме всички, времето ни няма да стигне.

Бихте ли ни разказали интересна легенда за местност в град Шумен?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

-За превземането на Шуменската крепост от турците, легендата разказва следната история. Обсаждат турците крепостта. В подножието на стръмните скали се разполага лагерът на войските. Водят се боеве; крепостта не се предава. Вечер бледият лик на луната огрява зъберите на здравите крепостни стени и кули, а под тях лумват огньовете на завоевателя. В една такава нощ, главнокомандващият на турската армия тръгва да обиколи укрепленията и да подготви битката за следващия ден. На лунната светлина вижда фигурата на неземно красива девойка със стомна в ръка. Турският паша се влюбва в красивото момиче. Стражите се впускат и залавят красавицата. Главнокомандващият ги спира, предлага на момичето да тръгне с него и да му стане жена. Девойката разказва, че е дъщеря на владетеля на крепостта и че в боевете е ранен нейният баща, а тя отива до извора, да налее лековита вода за бащините рани. Измолва пашата да я пусне, за да спаси баща си, като обещава, че на следващата нощ сама ще дойде при него. Срещат се, а пашата е без охрана, но момичето е със сабя в ръка. Главата на пашата пада отрязана и търкаляйки се изпреварва тялото. Войниците виждат това и започват да викат „Гялбери султан”- (Ела тук, султане). Тялото застига главата и пада. Там, където се случва това е погребан военачалникът и еиздигнато по мюсюлмански обичай теке, което се нарича Гербери султан теке. С времето около текето се оформя голямо турско гробище.

Какви ценности трябва да възпитава предметът история в младите хора?

-Ще отговоря кратко, точно и ясно – РОДОЛЮБИЕ!

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s