Танзер Юсеинов:“ Разочарованите млади хора наказват политиците като избират да не гласуват“

Танзер Юсеинов е зам.-председател на Младежко ДПС с ресор„Международна дейност“. Роден на 18 юни 1992 г., от гр. Търговище. Бакалавър е по „Финанси” и изучавал магистър по „Международни икономически отношения” в Университета за национално и световно стопанство, гр. София. Член е на Младежко ДПС от 2010 г. Бил е секретар на ОС на Младежко ДПС София-град в периода 2016 – 2020, както и член на международния екип на Младежко ДПС. На 47-та Генерална асамблея на Международната федерация на либералната младеж (IFLRY) през декември 2020 г. е избран за одитор на организацията. Владее турски и английски език.

ИНТЕРВЮ НА ЕЛИЗ АДЕМ

Политически активни ли са младите?

-Разбира се, трябва да си признаем, че по-голямата част от младите хора не желаят да се занимават с политика, нито по някакъв начин да бъдат асоциирани с политически партии. Сериозно предизвикателство е тези млади хора да бъдат ангажирани в политическа дейност, но инициативата за това трябва да бъде на политическите партии. Младежко ДПС е най-голямата младежка политическа организация в България и в Европа. В този ред на мисли бихме казали, че младите хора са политически активни, когато видят, че има организация, която им дава възможност за развитие и да бъдат част от политическите процеси и вземането на решения.

Гласуват ли?

-Младите хора силно се вълнуват за бъдещето на страната си. Независмо дали гласуват или не,  те не са безразлични към това кой и по какъв начин ще взема политическите решения за бъдещето на държавата, но натрупаните политически грешки, изгубеното време и пропуснатите възможности, водят до сериозно разочарование и апатия, като в знак на протест със случващото се, тези млади хора вземат решение да „накажат политиците“, като не гласуват за нито една политическа партия.

Избирателната активност сред младите хора е ниска. Как си го обяснявате и как може това да се промени?

-Последните години политическият продукт, който предлагат партиите, е с много ниско качество. Политическият терен се превърна в поле на популизма и омразата. Повечето партии се надпреварват в това коя мрази по-силно другата. Това води до липса на градивен диалог между политическите партии и засилва още повече политическата апатия на младите хора. Ние младите хора на България искаме да видим как всички политици милеят за родината ни и работят заедно за това да я превърнат в едно по-добро място за живеене.

Журналистически материал показва, че младежките политики не са включени в програмите на повечето парламентарно представени партии. Как това се отразява на младите и на тяхната политическа култура?

-Младежките политики са силно застъпени в програмата на ДПС. Точно ДПС е партията, която прави политика за младите хора именно с млади хора. Включването на младите хора в процесите на вземането на решения е от ключово значение за развитието на страната ни по един по-добър начин, защото младите хора знаят най-добре своите проблеми и потребности, и със съвременното и иновативно мислене са готови да предложат най-добрите решения.

Това означава ли, че младите не са приоритет за политиците?

-Младите хора сме бъдещето и точно ние трябва най-много да работим, за да изградим бъдещето, в което искаме да живеем. Младежко ДПС е приоритет за ДПС. За ДПС младите хора не са просто обект на политиката, а те са субекти на тази политика. Нещо повече, за  почетния ни председател д-р Ахмед Доган Младежко ДПС е най-голямата инвестиция и именно в младежите е кодиран знакът за бъдещето развитие на България в европейски контекст.

Ако младите започнат да се интересуват повече от политика, какво би се променило в България?

-Всичко! Младите хора са двигателят на промените. Непредубеността, приспособимостта към бързопроменящия се свят, различния поглед на нещата, в комбинация с енергията и хъса превръщат младите хора в носители на промяната. Важно е още от ранна възраст пламъчето да бъде запалено в тях и да се развиват в тази посока. Точно това е и една от целите, които си поставяме като Младежко ДПС – да мотивираме повече млади хора не просто да се интересуват повече от политика, а да бъдат активни участници в политиката.

Как показват младите активност и как заявяват своята позиция, че искат да участват в управлението на държавата?

-Чрез участието си в обществено-политическите процеси на страната. Участието в политически партии дава възможност на младите хора реално да работят за промяната, която искат. Чрез включването на младите хора в политиката, те имат възможността да изградят такава България, в която искат да живеят. За съжаление, апатията и омразата не допринасят по никакъв начин за по-доброто развитие на страната ни. 

Как виждате промяната?

-Промяната ще дойде с включването на повече млади хора в политиката. Младите хора са носители на промяната и трябва да вземат живота си в свои ръце и да работят целеустремено и неуморно за родината си. Има изключително големи перспективи и възможности за доброто развитие на страната ни, които трябва да се използват. Развитието на технологиите, дигитализацията и отвореността на икономиката ни предоставят огромни възможности да се образоваме, развиваме, използваме чуждестранния опит и да развиваме страната си по нов, ускорен и динамичен начин.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s