Скулпторът Невена Екимова:“Всичко, което ни води към една по-чиста Земя, е жизненоважно, независимо колко незначителен ни се струва този принос“

ХРИСТИАНА СТОЙЧЕВА

Преди близо две седмици в двора но бившия Техникум по текстил в град Габрово се появиха две цветни, леко чудати създания, изработени от рециклирани материали, дарени по проекта от местни предприятия и регионалното депо за неопасни отпадъци. Проектът е дело на младия  скулптор Невена Екимова и се продуцира от Музеят на хумора и сатирата с финансовата подкрепа на Община Габрово. Както всяко изкуство и тази арт инсталация има за цел да провокира въображението на габровци, като ги запознае със съвременното  ни  и артистично бъдеще. Ето какво ни сподели автора на тази цветна и забавна арт инсталация.

Как се зароди идеята за проекта неСМЕТНИ БОГАТСТВА?

-Община Габрово получи наградата „Европейски Зелен лист“ за 2021 г. и предложи финансиране на проекти с екологична насоченост. Отдавна ми е мечта да се разходя из габровските предприятия и да разгледам отпадъка им, с който после да пробвам да измайсторя нещо. Така измислих видео поредицата неСМЕТНИ БОГАТСТВА (линк към плейлиста в ютюб).

 https://www.youtube.com/watch?v=NWu2yppuino&list=PLDPqTkjboHDpQ8CoaPMogY8XRXxS-wyHx) Това са 6 кратки забавни епизодчета, които проследяват посещенията ми в местни фирми и в депото за отпадъци, където разговаряхме за зелените предизвикателства пред местния бизнес, и от подарения ми от тези места отпадък създадох двете скулптури в двора на бившия Техникум по текстил. В проекта включих и Маргарита Доровска, директор на Музея на хумора и сатирата. Тя има страхотна идея за този техникум – да го превърне в център за съвременно изкуство с изложбени зали, ателиета за художници, кръжоци по изкуства… Не само индустриалният отпадък, а и изоставените сгради в нашия град могат да получат втори живот.

От колко време се занимавате със създаването на Арт инсталации?

-Аз съм художник от дете, но ми отне доста време да събера самочувствието да нарека създаването на изкуство своя професия. Завършила съм „Скандинавистика“ в СУ, след което прекарах около 10 години в северните страни. Там учих изкуство и придобих доста опит и увереност. От 2017 г. работя на българска почва.

От къде черпите вдъхновение за вашите проекти?

-Идеите ми идват от абсолютно всички сфери: както природата с капацитета си да създава невиждано съвършенство, така и светът на хората, във всичките му идеалистични и мръсни фасети. Интересувам се от човешки взаимоотношения, психология и философия, чета много и разнообразна литература и гледам адски много филми.

Имате ли любим материал от всички тези, с които работите?

-Текстилът е един от любимите ми материали, защото се усеща многопластово, с повече от едно сетиво, и е много изкусителен. Предизвиква те да пипнеш, а за моите работи е много важно да съблазняват по някакъв начин, да будят интерес и желание за още. Всеки материал обаче има този потенциал, и един от любимите ми моменти в процеса е когато го търся и успея да го намеря.

Защо е важно да рециклираме?

-Всичко, което ни води към една по-чиста Земя, е жизненоважно, независимо колко незначителен ни се струва този принос. Усилието води до трайна промяна в навиците ни, и тези на нашите деца.

Абсолютно всичко ли може да се нарече изкуство?

-Този въпрос е много интересен и дълбок, и постоянно се обсъжда из художествените академии. Изкуството е въпрос на гледна точка, точно както отпадъка е въпрос на гледна точка – един го изхвърля, а за друг е находка. Имала съм моменти на естетическа наслада, гледайки под определен ъгъл тел в железарски магазин. Така че моят кратък отговор е „Да“, а дългият – зависи кой и откъде гледа.

Доколко е важно въображението за един артист?

-Също интересен въпрос. Според мен въображението е като ръцете и очите. Както можеш да научиш ръката и окото си да сработят, за да създадат рисунка, така можеш да тренираш въображението си да се разтяга и да разширява своите граници до безкрайност. Идеите са не по-малко важни за един артист от майсторството на ръцете му. Аз работя главно с идеи, и дори да не мога лично да изпълня даден елемент от работата, мога да предам идеята си на някой, който може. Скулптурите от отпадъци, както се досещате по размера им, всъщност са групово усилие на много хора, въпреки, че под тях стои само моето име.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s