Музикалният педагог Луиза Карагенова за ваксините,за българското образование и за музиката

Интервю Виктория Върбанова

-Как решихте да станете педагог, при това по музика?

-Съвсем случайно, макар че музиката винаги е била нещо важно в живота ми.След завършването директорката на моето училище ми предложи да започна работа като начален учител, а за тази цел ми трябваше образование. При подаване на документите разбрах, че има музикална катедра, където и започнах обучението си.

-Коя песен Ви описва най-добре?

-Не знам. Обичам хубава и красива музика, която носи в себе си любов, щастие, радост, добро, тази която ни прави истински хора.

-Ако можехте да смените професията си, бихте ли го направили?

-Навярно, не. Музика и деца, това е невероятна комбинация.Гледайки усмивките на детските лица, проследявайки как те израстват и се превръщат в по-мъдри хора с техните мечти и проблеми, ето това е щастие на един учител, успял човек.

-Някога мечтали ли сте да станете певица?

– Разбира се, като всяка девойка. Когато бях малка пях много, участвах в училищни концерти, конкурси, различни градски празници. Сцената за мен беше нещо много хубава и забавна.

-Кои са Ви любимите изпълнители и коя Ви е любимата песен?

-Не мога да кажа конкретно, защото хубавата песен сама по себе си носи на всеки от нас нещо ново, неповторимо, кара те да изживяваш невероятни емоции. С преклонение се отнасям към ВЕЛИКИТЕ певици-Лили Иванова, Уитни Хюстън, Алла Пугачова и много други, тези които с песните си ни карат да летим, да мечтаем, да обичаме, да тъгуваме, да бъдем щастливи…

-Според Вас различават ли се руските естрадни песни от българските такива?

– Не, не мисля. Нима думата „обич“ означава друго, ако е казана на друг език? Така е и в музиката. Ние разбираме всичко в нея, без да познаваме езика на композитора, разбира се ако той е описал истински чувства в музика си, независимо какъв стил е използва за тази цел.Слушайки Моцарт, ние усещаме слънчева светлина покрай себе си, или пеейки песни на Мария Илиева или Поли Генова, се чувстваме млади, заредени с невероятна енергия на съвременния свят.

– Мислите ли, че ваксинацията в училищата трябва да бъде задължителна?

-Много е сложно, за да отговоря, защото аз самата трябва да взема това решение. От едната страна бих искала да направя ваксина за себе си, знаейки, че това ще ме предпази от тази страшна инфекция, от друга страна, както повечето хора, се страхувам от непознатото за нея. Така, че всеки трябва да реши сам за ваксинирането, за да предпази не само себе си, но и другите хора, защото живеем в едно общество и трябва да спазваме неговите закони.

Автор Вики Върбанова

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s