Захари Чернев:“Най-важното за мен е, че съм жив и продължавам по пътя на отдадеността на нейно величество музиката“

Интервю на Тошко Стоянов

– Като за начало, нека да започнем с разказ за детството Ви.

– Благодаря много! Като всяко дете бях палав… Е, малко повече, може би поради буйната ми арменска кръв по бащина линия. Много се биех с големи и малки, но и доста пердах съм ял.

Известен сте и с прякора Blacksugar. Каква е неговата история?

–  На един предварителен кръг на „Златния Орфей“ в хотел „Родина“ изпях филинг. Батето, големият Иван Славков, се изправи и ръкопляскайки извика: „Браво, Blacksugar“!И така ми излезе прякорът. После добавих  fon de Burgese (от Бургас)- да се знае и в чужбина, че се гордея ,че съм роден в Бургас. След тази песен, големият Митко Щерев ми написа песен за филм със сюжетна линия за Бийтълс.

Как се разви кариерата Ви?

– Когато завърших музикалната академия за поп и джаз пеене и китара в класа на заслужилата артистка Ирина Чмихова, пред мен се откриха три пътя (също както в приказките). Първият- преподавател по китара и пеене.  Вторият-концертна, вариететна и барова дейност у нас. Аз избрах третия- да видя света, особено западния: Швейцария, Германия, Австрия и други. Не съжалявам, защото видях това преди 30-40 години – това което  сега виждат много българи и то като безплатен шеметен купон, оставил в мен дълбока изпълнена с щастие  диря от забранения плод- Запада… тогава,когато ние българите бяхме уважавани, а не като сега…

Имате и дуетни песни с две прекрасни дами, нали?

– Дуетите са нещо необикновено за певците, особено когато с такива ярки и блестящи звезди като Данчето и Тони. За мен беше истинско удоволствие да изпеем „Лятото, лятото „и „Има ли надежда“(много актуална сега) и другите с най- бургаското момиче звезда на Бургас и на България- Тони!

С най-великата, Данчето, пеем моя песен на френски език ************Je T’aime************- моето най-голямо достижение като написана музика; произведението което обичам най-много, както и Данчето, тази велика и земна Звезда!

акво е различното в Бургас?

– Естествено морето, което ни зарежда с огромна енергия. Веднъж с един журналист гледахме залива от казиното. Правейки се на тежкар, той каза: „Е… и какво пък толкова“? Това много ме раздразни и му казах: „Пич, затвори си очите и си представи едно жарко поле с папур, тикви, домати, чушки. Сега ги отвори и виж това море до безкрая на погледа ти в хоризонта и си помисли какво ли би ти прошепна в ухото бат Петьо Пандира, след думата „левак“ и т.н.?

Любовта-  най-прекрасното чувство, но според Вас съществува ли невъзможна любов?

– Има невъзможна любов. Боян Иванов-Бъни, който си отиде, пееше:

„Аз търся тебе,

ти търсиш друг;

но той търси друга,

тя пък търси друг“.  Та ето това е невъзможна любов. Аз обаче вярвам най-вече в „Мълчаливата любов“.

Какво Ви липсва най-много от миналото?

– Времето,което не мога да върна, за да извървя още веднъж този път (my way), изпълнен с човешки радости, щастие, успехи и неудачи; много любов, бракове, разводи и безкрайно много годежи с интернационали  дами, подсладен естествено с най-великото изкуство на планетата земя, съставено само от седем знака (ноти) и разбираемо от всички- нейно Величество божествената музика.

И като последен въпрос- какво е най-важното нещо в живота?

– Вие Тошко, приятелю, не сте дванадесетокласник, а сте завършил журналистика и философия, защото ми задавате най-трудния въпрос, отговора, на който бих искал и аз да знам от великите Уилям Шекспир, Виктор Юго, Гьоте, Достоевски и други… и аз скромият, (и не чак толкова,Захари.  Все пак бих споделил: най-важното за мен е, че съм жив и продължавам по пътя на отдадеността на нейно величество Музиката и хората с техните скърби и радости!

Тошко Стоянов с певеца

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s