Трафикът на хора-престъплението в сянка

ХРИСТИАНА СТОЙЧЕВА

Престъпленията в страната несъмнено са топ новина за голяма част от медиите. Всички ние сме чували клишето „лошите новини продават“ . Криминалната хроника в България винаги се стреми да  поставя на фокус на  вниманието на българина всички случили се престъпление в рамките на денонощието, но сигурни ли сте, че сте информирани еднакво за всички видове престъпления? Съществуват редица заплахи, които като че ли остават в сянка от общественото внимание, които водят до проблеми, за които даже не подозираме. Един такъв сериозен проблем е трафикът на хора, и точно него ще ви представим днес, благодарение на информацията, предоставена ни от световната организация за борба с това престъпление- А21 . В опитите ни да извадим трафика на хора от сянката на криминалната хроника за нас отговаря Моника Николова от екипа на организацията.

Моника Николова

1.      Превръща ли се „съвременното робство“ в нещо, от което трябва да се страхуваме?

Съвременното робство е другото име на трафика на хора – злоупотреба с тялото или труда на едно човешко същество. Според официалната статистика днес 40 милиона души са жертва на най-доходоносния престъпен бизнес, генериращ стотици милиарди годишно чрез различни форми на експлоатация: трудова и сексуална; трафик на деца, насилствена просия и  насилствени бракове. В този смисъл част от нашата кауза е да минимизираме страховете на хората чрез достъп до информация, която ги овластява и им помага да разпознават индикаторите за трафик и сами да избягват попадането в подобни ситуации.

2.        Каква е цената на човешката свобода?

Тя, както и човешката душа, е безценна. На всеки от нас е даден свободен избор и трафикът на хора посяга  точно на него: ограбва хората и ги лишава от тяхната лична физическа и емоционална свобода, погазвайки човешкото им достойнство и превръщайки ги в инструменти за печалба.

Всяка година А21 организират така наречения Поход на свободата, с цел да отстояват човешката свобода и справедливостта в стотици градове по целия свят. Тази година събитието ще се проведе на 16 октомври 2021г с мисия всяка стъпка да донесе промяната и вярата , че човешкият живот е свободен и не заслужава да живее в робство. За похода може да се регистрирате на адрес https://www.a21.org/content/walk-for-freedom-2021/gs96yw?permcode=gs96yw.

3.      Колко спасени жертви на трафик на хора имате за последната година?

Според официалните данни на прокуратурата за 2020 г. жертви на трафик са 458 българи. Най-много са жени – 379, 61 мъже и 31 деца. 336 лица са станали жертва на сексуална експлоатация, трима от тях са мъже, а 24 са деца.  Официалната статистика обаче е само върхът на айсберга, защото доста голям брой хора никога не влизат в нея – или престъпленията не са разкрити, или не сигнализират и не търсят помощ от страх и срам.

Сега ще ви представим историята на Катя, едно от спасените от организацията момичета, и част от малкото, проявили смелостта да разкажат своята съдба от първо лице.

„Исках да отида да работя в Гърция за 6 месеца , а след това да се завърна в своята държава, за да продължа образованието си. Когато пристигнах,  те ме заведоха в една къща, взеха ми паспорта , че ако не работя за тях като проститутка, те ще наранят и дори  убият моето семейство. Имах чувството, че исках да умра, защото осъзнах, че никога няма да се измъкна. Пиех много алкохол, просто за да не осъзнавам коя бях, къде се намирах или какво вършех. Вече нямах сърце, нито душа, нито пък воля.“ – това споделя Катя за живота си в робство. След две години тя успява да се свърже с А21 и най-накрая да почувства свободата. „След само две седмици в центровете на А21 аз най-накрая можах да заспя като преди, все едно си бях у дома. Хората , които работеха там се превърнаха в мои приятели. Понякога се събуждам и още не мога да повярвам,че това е истина“.

4.      До каква степен България е застрашена от такъв тип престъпления?

България е държава-източник на жертви на трафик: поради бедността и липсата на възможности за трудова заетост голям брой хора стават жертви на трудова и сексуална експлоатация в страната и извън нея.

5.      Какви са вашите съвети  и как може да се предпазим от тази непозната за нас заплаха?

Разработили сме онлайн ресурси за деца и възрастни с цел превенция на трудова и онлайн експлоатация, които са достъпни на нашия сайт: a21.org/bulgaria

6.      Как хората могат да се свържат с вас в случай на опасност?

Чрез Националната телефонна линия за борба с трафика на хора: 080020100.

Линията е денонощна, безплатна и анонимна. На нея може да се обаждат не само жертви на трафик, а и всеки, който подозира, че някой може да е в риск.

На хората, които планират пътуване с цел работа в чужбина ще бъдe предоставена напълно безплатно услугата да се проучи работодателя, както и допълнителни  съвети за предпазване от трудова експлоатация.

Повече информация как може да се включите в борбата със съвременното робство и новини – в профилите ни във Facebook – A21 Bulgaria и Instagram – a21bulgaria.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s