Заведенията и нощните клубове да не затварят заради пандемията, настояват граждани

Илиана Пенова

С влошаването на епидемичната обстановка, първият засегнат бранш отново бе този на нощните клубове и заведения. От министерството на здравеопазването наложиха вечерен час на всички барове, дискотеки, клубове и ресторанти в страната ни. Това предизвика огромна вълна на недоволство както на работещите в брашна, и на редовните му клиенти.

Поради тази причина, огромна част от клубовете в страната обявиха гражданско неподчинение и не затвориха вратите на своите заведения в знак на протест. На ироничният въпрос на мнозина – „Нима вирусът излиза след 23 часа и ходи само по-клубове?!“, министерският заместник Петров отговори: „Този въпрос отдавна се поставя – дали вирусът се държи по един начин преди 23 ч. и след 23 ч. Не, не се държи, но хората се държат по различен начин след 23 ч. Ние не сме някакви канцеларски плъхове и ходим също по заведения, знаем какво става в един ресторант и в едно нощно заведение“.

Правдоподобно ли е това изказване, спазват ли се мерките в нощните заведения и подкрепят ли българите стачките и гражданското неподчинение от страна на засегнатия бранш се опитахме да разберем чрез анкетно проучване.

В анкетата ни се включиха хора от 18 до 55 годишна възраст и изразиха възгледите си по поставените от нас въпроси.

На въпроса: „Мислите ли, че решението на министерството на здравеопазването да постави вечерен час на нощните заведения и ресторантите в страната ни е справедливо?“, резултатите сочат, че 66,7 % смятат, че решението е несправедливо, тъй като дали си в нощен клуб след 23 ч или в магазин през деня-значение няма. Останалите 23,8 % също не намират решението за справедливо към ощетения бранш,но смятат,че е правилно с оглед на обстановката.Едва 9,5 % от анкетираните мислят,че решението е напълно справедливо,тъй като нощните заведения са място на което вирусът се разпространява най-лесно.

Поинтересувахме се дали анкетираните все пак са посещавали клубовете преди наложената забрана и установихме,че 61,9% от тях не са посещавали такъв вид заведения,но са посочили,че вирусът не е причината. 9,5% от анкетираните са посещавали дискотеки и нощни барове,но по-рядко от обикновено,заради появата на вируса. 28,6% е процентът на тези,които спокойно са се забавлявали преди наложената забрана.След появата на забраната процентът на посещаващите подобен тип заведения пада на 23,8% ,като 9,5% от тях го правят,за да подкрепят бранша в тези трудни за него времена,а останалите маркират,че никой не може да ги спре да се забавляват.

Стигаме и до най-вълнуващия всички ни въпрос – спазват ли се противоепидемичните мерки в нощните клубове или напротив?

84,5% от включите се в анкетата отговарят негативни на поставеният въпрос. “ На бала бяхме в нощен клуб и не се спазваха абсолютно никакви мерки“- споделя зрелостник. „Зависи от това кой е клуба, но на повечето места не се спазват мерки“-отговаря друг човек, включил се в анкетата.15,5 е процентът на хората,които смятат,че мерките се спазват,някой дори гарантират,това, че се спазват в отговорите си. Макар да са почти категорични в отговора си, че мерките не се спазват, хората смятат,че дори забраната за работа на нощните клубове да бъде изпълнявана,това няма да повлияе на епидемичната обстановка. „На тази ситуация не може да се помогне чрез ограничения и забрани, нужно е човек сам да се пази“-споделя мнение човек от анкетираните. Някои от запитаните не са сигурни в отговора си на този въпрос и споделят,че се съмняват забраната да помогне в това положение, но се надяват на това, а едва 10,6% са онези, които смятат, че ако нощните заведения затворят врати, това ще повлияе благоприятно на Ковид епидемията.

Според проведената от нас анкета ситуацията е следната-около 30 % от хората между 18-55 години посещават заведенията, като процентът не спада осезаемо след забраната. Над 80% от тях твърдят,че противоепидемичните мерки на тези места, не се спазват, но едва около 10% смятат,че затварянето на този бранш ще повлияе положително на епидемичната обстановка.

автор Илиана Пенова

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s