113 независимост българска чества България днес

Независимостта на България е провъзгласена на 22 септември (5 октомври нов стил) 1908 година в Търново.[1] С този акт българската държава отхвърля политическата и финансовата си зависимост от Османската империя, наложена ѝ от големите европейски държави с Берлинския договор, а българският княз приема титлата „цар“.

Отхвърлянето на османското върховенство от България е последвано от анексирането на османските провинции Босна и Херцеговина от Австро-Унгария и предизвиква една от многобройните кризи в международните отношения в навечерието на Първата световна война.[2] Независимото Царство България е признато от Великите сили през пролетта на 1909 година.

Днес отбелязваме 113 години от обявяването на Независимостта на България. Тя е провъзгласена на 22 септември 1908 година с манифест на княз Фердинанд в църквата „Свети 40 мъченици“, а след това е обявена и в крепостта „Царевец“.

Велико Търново днес е център на тържествата за годишнината. В честванията в старопрестолния град участват президентът Румен Радев и премиерът Стефан Янев.

Празникът започна с отслужването на литургия от великотърновския митрополит Григорий в Иван-Асеновия храм „Св. 40 мъченици“.

Владиката донесе частица от мощите на Св. Иван Рилски. „Обявяването на независимостта е огромен празник за народа, възпитаващ и задължаващ“, заяви митрополит Григорий: 

„Ако не го чувстваме като огромен, тогава нямаме отговорност, а възпитанието трябва да продължава, докато всеки живее и да го предаде на близките си. Задължаващ е също – огромна отговорност“.

Заради противоепидемичните мерки в историческата църква дойдоха малцина граждани: 

„Независимостта на България е политическият акт, който българите отвоюват сами, без помощта и против великите сили“. 

„Това е един хубав български празник, който трябва да се почита и да се уважава и да си спомняме миналото. Историята народът като не я знае, не я почита, не я разбира, няма бъдеще“, споделиха великотърновци.

Актьори от Великотърновския театър прочетоха текста на манифеста. 

Честванията в старопрестолния град продължиха в крепостта „Царевец“, откъдето от 10:30 часа Българското национално радио пряко предаде военния ритуал по издигане на националното знаме на България. 

Във Велико Търново президентът Румен Радев поздрави всички българи по повод днешния празник.

В Бургас тържествата започнаха с ритуал по издигане на флаговете на  България, Европейския съюз и на Община Бургас и полагане на  венци и цветя на паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк в памет на загиналите за защита на българската независимост.

Бургас празнува Деня на Независимостта

С тържествен ритуал на площад „Независимост“ във Варна беше издигнато националното знаме под звуците на националния химн, в изпълнение на представителния духов оркестър на Военноморските сили.

„Това наистина е един празник велик за България, защото както тогавашният министър-председател казва: „Оттук нататък ние ще водим политика не каква да е, а българска“. Нещо, което е извоювано с много мъдрост, с много умение от тогавашните български държавници, показва наистина едно изключително държавническо мислене“, каза командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов пред кореспондента ни във Варна Даниела Стойнова.

В 17:00 часа във Варна официално ще бъде открит паметник на Васил Левски, издигнат по инициатива на Съюза на арменците в България. Той е изработен в Армения и е дарение в израз на благодарността на арменците в България за гостоприемството на българския народ, приемайки ги по време на геноцида преди век.

Скулптурната композиция изобразяваща Апостола на свободата в почти цял ръст, в униформа на четник, пред него лъвска глава, а зад него скалист пейзаж, беше издигнат в градинката пред Регионалния исторически музей, като мястото е определено от общинската администрация.

Манифест към българския народ. В. Нов век, 22 септ. (5 окт.) 1908, № 1360. БГНЕС

113-ата годишнината от обявяването на Независимостта на България се отбелязва със специална церемония в Плевен. В рамките на празничния ден беше организирана и кампания за даряване на кръв.

Церемонията започна пред паметния знак, поставен на площад „Стефан Стамболов“ пред ДКТ „Иван Радоев“ по случай 100-годишнината от Независимостта на България. Негов автор е известният скулптор проф. Кирил Мескин.

Бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност. В празника с изпълнения участват Общинският хор „Гена Димитрова“ с диригент Анелия Дечева и Общинският духов оркестър с диригент Пламен Марков.

С експозиция на Държавния архив „Българската Независимост“ и Ден на отворените врати във всички културни институции се отбелязва празничният 22 септември в Ямбол.

Изложбата на Държавния архив е подредена на централната ямболска улица „Георги Раковски“ срещу Регионалната библиотека. 

В градския парк е подредена още една изложба – тази на фотографската общност в града, като средствата от продадените творби ще бъдат предоставени за построяването на паметник на Васил Левски в Ямбол.  Празничният 22 септември ще бъде Ден на отворени врати за Музея на бойната слава и за Регионалния исторически музей, както и в Археологическия резерват „Кабиле“ и  Художествената галерия „Жорж Папазов“.

По повод днешния празник Регионалният исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян отваря врати за безплатни съобщения, каза Ана Булгурова, екскурзовод в смолянския музей.

„Който все още не е успял, може да дойде и да види специално гостуващите ни две изложби. Едната е от Етъра, Габрово, „Мъжки времена“ се казва и е при нас до началото на октомври. Както и една изключително атрактивна изложба, която е от Художественото училище в Смолян. Изключително красиви и атрактивни плъстени изделия, както и от ковано желязо и медни съдове. Също така и една изложба на РИМ „Стою Шишков“, която се казва „Крепостите в Средните Родопи“. Също така цялата ни постоянна експозиция „Културно-историческото богатство на Средните Родопи от древността до наши дни“ може да бъде разгледана днес“, каза Ана Булгурова.

С поклонение пред бюста на Васил Левски на Ларгото в Кюстендил отбелязаха 113 години от обявяването на Независимостта на България. Областният управител инж. Александър Пандурски, кметът на Общината Петър Паунов, представители на администрацията и на политически и обществени организации, десетки граждани изразиха почит и признателност към тези, осъществили този изключителен държавен и политически акт. 

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s