За зависимостите сред младите дискутираха в Габрово

Христиана Стойчева

За втора поредна година град Габрово беше домакин на дискусия за зависимостите и емоционалната интелигентност на младежите, инициирана от фондация „От другата страна“ и осъществена с помощта на на Превантивно информационен център към Община Габрово. Фондацията и организираните от нея срещи са продължение на мисията на журналистката Весела Тотева, чиято история познаваме от екранизацията на книгата „Падение и спасение“- филмът на Яна Титова „Доза щастие“. След миналогодишната прожекция на филма в Габрово, тази година екипът на фондация „От другата страна“ и NO BLINK Studio решиха да ни представят 4 видео-разказа, написани от бивши зависими, видяни през погледа на режисьора Яна Титова, прочетени и разказани от някои от любимите ни български актьори. Теми на тези клипове бяха зависимости като ХАЗАРТ, АЛКОХОЛ, наркотици и всичко друго, което може да доведе човека до пристрастяване. Гости и участници в провелата се дискусия бяха Светла Иванова– жена , преборила се с пътя на зависимостта и приела мисията да помага на младежи от цялата страна,

 Марина Попова- терапевт и консултант в Националната информационна линия за проблеми наркотици , алкохол и хазарт, медиатор между зависимостите и техните близки  и  Ирмена Чичикова- актриса, участвала в видео-разказите и филма „Доза щастие“.

Дискусията премина през всички видове зависимости , като за първи път в срещите по-подробно  се засегна и темата за хазарта. Търсенето на тръпката, стремежът към богатство и престиж са само част от причините, заради които тази зависимост е толкова развита в наши дни. Тя е легална и достъпна за всеки, виждаме я в хиляди реклами, презентирана от популярни актьори и спортисти. 

От младежите в дискусията разбрахме, че спортните залози са най-разпространени сред тийнейджърите, ето от какво печелят лъскавите хазартни компании , познати от ефира. Самият покер вече се е превърнал дори в спорт,истината е, че вече има и шампиони по хазарт. Това подтиква стремежът на младите да изпъкнат, да бъдат най-добри, изключително значими. Вече дори игралните зали  допускат непълнолетни и им предоставят пълен достъп до всички типове игри, като им осигуряват едно измамно бягство от реалността. Защо мислите , че в игралните зали няма часовници?

Няма налично описание.

За алкохолната и наркотичната зависимост и спасението от капана на дрогата  поговорихме с Марина Попова и Светла Иванова. „Ние играем ролята на мост между ученици, учители и родители“- споделят двете дами. През лични примери и емоционални истории на гостите и публиката разбрахме колко трудно всъщност е да потърсиш помощ в ситуация на зависимост и колко важна е ролята на близките в този важен процес. Чрез опита си в Националната информационна линия Марина Попова споделя, че най – голямата трудност е да намериш подходящ момент, извън миговете на абстиненция на зависимия и страхът да не влошиш ситуацията , чрез помощта си. Специалистите споделиха съвети как да подобрим емоционалната си интелигентност и  призоваха да помагаме на своите близки във всеки един възможен момент дори , ако това изисква рискове.

автор Хриси Стойчева

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s