В Русе се открива 60-ото издание на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“

В Доходното здание в Русе днес е тържественото откриване на така дългоочакваното 60-то издание на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“, организиран от Община Русе, под патронажа на Министерството на културата.

С посвещение на годишнината на фестивала и паметта на основателите му пpoф. Caшa Πoпoв, Илия Teмĸoв и Mиxaил Kътeв е постерната изложба „Началото“, която ще се открие в 18 часа във фоайето на Доходно здание. Експозицията представя архивни документи за историята на фестивала и е съвместен проект на Държавен архив – Русе и Община – Русе.

В 19 часа с Концерт за виолончело № 1 на Шостакович и Фантастична симфония на Берлиоз, в изпълнение на Русенска филхармония, стартира първата фестивална вечер. Дебют на българска сцена прави един от талантливите млади инструменталисти – френският виолончелист Орелиен Паскал, лауреат на Международния конкурс „Кралица Елизабет“ в Брюксел. На диригентския пулт застава Маестро Емил Табаков. Концертът ще бъде излъчван на живо по Българското национално радио.

Очаква се официални гости на събитието да бъдат зам.-министърът на културата проф. д-р Борислава Танева, директорът на Дирекция „Сценични изкуства и художествено образование“ в Министерството на културата – Елиянка Михайлова, представители на областна администрация – Русе, представители на политически партии, директори на културни институти и др.

Сред официалните лица на събитието ще бъдат и генералният консул на Русия в Русе Андрей Громов, зам.-префектът на Гюргево Василе Мустъця и зам.-кметът на община Гюргево Мариан Дамян

Медийни партньори на МФ „Мартенски музикални дни“ са БТА, БНР и БТА.

Фестивалът се провежда при спазване на всички мерки против разпространението на Ковид – 19.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s