„Бургас харесва младите преводачи“- хайде, участвайте в конкурс

Община Бургас кани своите млади граждани и приятелите на града – учениците от VIII – XII клас от гимназии с изучаване на чужди езици, средни училища с интензивно изучаване на чужд език, както и студенти с дълбочинен интерес в сферата на литературното превеждане, да участват във второто издание на „Бургас харесва младите преводачи“ – конкурс за превод на народна приказка или изписването на авторски разказ (не по-дълги от 5⃣0⃣0⃣0⃣ знака). 🟢 Поводът е отбелязването на Европейския ден на езиците – 26 септември, а всеки, който желае да се включи, трябва да попълни формуляр с всички необходими данни най-късно до 1⃣6⃣ октомври на: https://forms.gle/uxGtUVAMSQXDnirB9ℹ В тазгодишния конкурс преводачите ще се състезават в двете категории, а именно


➡ „Превод на народна приказка“ или
➡ „Авторски текст на чужд език“, както и в различните езикови категории. Приказките и авторските разкази трябва да са на тематика, обвързана с
➡ „Море“🌊ℹ Чуждите езици, употребени за превод или написване на авторските произведения, могат да бъдат всеки един от 2⃣4⃣те официални езика на 🇪🇺 Европейския съюз, както и по-екзотичните, но много популярни в България- 🇯🇵🇰🇷🇨🇳 японски, корейски и китайски, както и техническите езици, които се употребяват за програмиране.
⚠ Няма ограничение на броят езици в рамките на една приказка или разказ.
Оценяването на приетите текстове ще бъде осъществено от преподаватели от езиковите гимназии в Бургас.
Първенците в конкурса ще получат специални награди и ще имат възможност да представят своите преводи или творчество по време на самото награждаване, което ще се проведе две седмици след крайния срок за предаване на преводите – необходимото техническо време за проверка на преводите от специалисти филолози.
Културното многообразие, владеенето и употребата на множество езици, както и междукултурното разбирателство са в сърцевината на Европейския ден на езиците. В този ден Европейският съюз своеобразно напомня, че ученето трябва да продължи до края на дните ни, а езиците са ключът към растежа и навлизане в непознатото.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s