ПОМНИТЕ ЛИ ПЪРВИЯ СИ УЧИТЕЛ?

АНКЕТА НА ВИКТОРИЯ ВЪРБАНОВА

Първият учител остава завинаги в сърцата и паметта ни, учителят, който поема ръката ни от мама и ни повежда по пътя на знанието и развитието ни.

После идва животът и …Спомняме ли си за първия учител и в зрелостта?

КРЕМЕНА НИКОЛОВА

Помня първата ми учителка, от първи клас разбира се! Винаги ще я помня с най-топли чувства. Любимата Арсенка Александрова – моя скъпа класна и учителка по Руски език. Винаги усмихната, излъчваща топлина и позитивизъм! Обичахме часовете и, защото беше мила и когато заслужавахме отлични оценки, тя ни подаряваше ръчно нарисувани и изрязани хубави картинки, които с гордост колекционирам.

ТАНЯ ШЕЛХОРН

Имах една прекрасна учителка, която за мен остана моята първа учителка. Завърших първи клас, дойде лятото. Бях дочула, че моята млада и добра учителка се е омъжила и ще се премести в близкия град, където живеел и работил нейният съпруг. Но аз си мислех, че тя ще идва отново при нас, за да ни учи. Един ден бях на улицата и видях, че се задава един открит малък камион, натоварен с багаж. Вътре беше моята учителка и ми махаше с ръка – усмихната и насълзена. Изведнъж разбрах, че тя си отива завинаги. Започнах да плача с глас и да тичам след камиона. Той се отдалечаваше все повече и повече, накрая изчезна и аз спрях запъхтяна, прашна, разплакана. Дотук бях изгубила всичко, което обичах в детството си: родната къща, сестричката си, любимите животни, баба и дядо ме бяха оставили (тогава също бягах разплакана след камиона). Сега и моята любима учителка си отиваше. Върнах се вкъщи смазана от мъка и разказах какво съм видяла. Моите родители също се натъжиха, защото много обичаха тази млада жена и нежно я наричаха: “Ленчето”. Обясниха ми, че за нея това е много по-добре, тъй като вече има семейство. Аз се чувствах ограбена и никога повече през ученическите си години не обикнах друга учителка или учител така силно.

ТАНЯ КЮРАНОВА

Някой беше написал :Учителят е буквичката първа, изписана накриво в тесен ред… За съжаление, моят спомен от първата ми учителка е по скоро травмиращ. Има малки хора с много малки души, няма какво да ни дадат, но по-лошото е, че коват своята значимост върху детските души в класната стая. Заради нея мразех училището, докато не срещнах на по-късен етап истински ангел, учителката ни по Български език, госпожа Енчева. Бих я описала с няколко думи :Светлина, любов, доброта. Преобърна целият ми свят. Благодаря й за вдъхновението и вярата в живота, което ми помогна да тръгна по пътя на живота и радостта!

ДИДИ ПЕТРОВА

Помня първата си учителка, Теменужка Чифлигарова. Имам само хубави спомени. До ден днешен я споменавам с уважение и респект. Сега е на възраст и така красива дори в старостта си хубавите и черти са запазени и милата усмивка. Бяла е като снежинка. Мога да кажа само ,че ни научи на уважение и отношение към хората ,което е най важното за един човек.

АСЯ ПАЛЕВА

Помня първата си учителка, тогава й казвахме-другарката Анастасова. Беше много сериозна, но ни обгрижваше с любов. Чувствах я като майка и слушах уроците с възхищение! Тя ме научи на търпение и упоритост. Никога няма да я забравя!

СТЕЛА КОСТОВА

Помня прекрасно първата си учителка, другарката Димитрова, както наричахме тогава своите учители! Запомнила съм, че в него момент я отъждествявах като ангел – нежна, млада, красива, мила, по майчински грижовна и добра, и почти като ангел недостижима в моето крехко, детско съзнание. Помня как държеше малките ни ръчички, докато се учим да пишем, помня топлия ѝ глас и онова усещане за сигурност и закрила, когато беше край нас! Помня онази дълбока отдаденост, с която ни учеше на четмо и писмо, и оня кадифен поглед, в който се приютявахме като малки птици, очакващи своята награда! Никога няма да забравя своята първа учителка!

ХРИСТИНА ЯНЕВА

Първата ми учителка е един уникален човек. Докато тя ми е била класна, никога не съм имала слаба оценка,въпреки че до 3-4 клас бях доста непослушна и бях инициаторка на доста лудории и дивотии. Винаги съм била в добри отношения с нея и до ден днешен съм и благодарна, защото тя ни учеше на това, че трябва да бъдем добри хора и да учим, за да станем възпитани, интелигентни и знаещи.Загрижена мила,но и взискателна…не си спомням да е повишавала тон-ние имахме респект от тая жена…беше като катедрала, едра хубава жена … Като втора майка ни беше… Др.Георгиева.

СИЛВИЯ МИТКОВА

Да, разбира се, че помня първата си учителка. Дори помня и първият си учебен ден! Беше много специален ден! А учителката ни бе много добра и грижовна към всички ни, научи ни да пишем и да четем. Още тогава ни показа, че трябва да бъдем единни и да си помагаме. Научи ни да се трудим и да не се отказваме лесно. Обичах тези часове с нея … Дори след като преминахме в горните класове и станахме по-големи, дълго време след това я посещавахме за да видим как е и да се порадваме на по-малките, които беше поела.

ДОРА ДРАГОМИРОВА

Помня много добре първата ми учителка ,Вера Райчева. Тя беше първия ми педагог ,обучавала ме от 1 ви до 3 ти клас. Тя ни научи на на-важните неща в живота ,да бъдем грамотни и преди всичко да бъдем добри Хора!!! Няма как ,когато се сещам за нея ,да не говоря с умиление !!! Един прекрасен Човек и мой първи Учител 🙂

ВИКИ ВЪРБАНОВА

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s