ЗАЙН И ТИАРА: Силата на магьосника е във вярата на зрителя, ние преди всичко правим спектакъл

Интервю на Елиз Адем

Професията на илюзиониста  е интересна,  но непозната. Какво не знаем за вашата професия?

Зайн : В далечното минало илюзионистите са били съветници на царе и императори и са управлявали цели държави. В по-скорошното минало са се превърнали в артисти, забавляващи публиката със своите изобретения.Те са били откриватели.Любопитен факт е , че първата холограма, наречена Духът на Пепър, е създадена от илюзионист в края на 19 век и се използва и до днес! Илюзионистът Жан Южийн Роберт Худен  предотвратява война между Франция и алжирските племена с демонстрация на  фокус, в който изпива силите на най-силният алжирец  и той не успява да повдигне сандък , който преди това малко дете е вдигнало с лекота.Това кара алжирците да се предадат без бой и така Худен спасява много животи.А друг магьосник Маскилин спира армиите на Хитлер, използвайки фокуснически техники. Има страшно много любопитни факти за моето изкуство.

Тиара : От гледна точка на асистентка хората знаят още по-малко. Тази професия далеч не е просто да си красива и да отвличаш внимание. Всъщност е точно обратното – носим огромна отговорност, приготвяйки реквизита, преди и по време на шоуто. Прибирането му , защото това са доста редки и скъпи неща и не трябва да се губят или чупят, и накрая, но първо по важност  е да поддържаш форма и килограми, така че да можеш да правиш илюзиите. Също трябва  да се спазват правила за безопасност, защото при невнимание всичко може да те нарани.-

.Как започнахте да се занимавате с  илюзионно изкуство?

Зайн:  Започнах да се занимавам с илюзионно изкуство , когато бях едва седем годишен.Баща ми Димитър Янев , който е лекар ми показа първия фокус,  ме запали.

Тиара : Той е започнал като доста малък, а аз просто му подхвърлих на шега един ден – “Абе, не ти ли трябва асистентка?!” И така вече 10 години!

Правенето на магии е древен занаят, но въпреки това много хора го отричат. Как си го обяснявате?

Зайн : Обяснявам си , че са здравомислещи хора, щом го отричат. Предполагам магиите, за които говорите, са тези сатанински и езически заклинания от суеверното минало. И макар имената да са сходни има разлика между правене на магии и магичното изкуство. Магичното изкуство се уповава  на ловкост на ръцете , добри познания по физика , химия , оптични илюзии , психологически трикове и харизма. Едното няма нищо общо с другото.

Тиара : Ние преди всичко правим спектакъл. Хората трябва да са наясно, че това е илюзия, която прилича на магия. Не сме като врачките по телевизията.

Има ли бъдеще магичното изкуство в България. Как Вие виждате това бъдеще? 

Зайн: По мои данни първият магьосник в България се е появил в началото на 20 век.Последвала е вълна от изключителни магьосници като Ник Дим Кос , Лепас , факира Мити , мистер Сенко. После са се появили Астор , Орфи , Ирко , Харди и още много други изключителни артисти за своето време.За съжаление имаше голям спад след настъпване на демокрацията, поради факта , че много се изнесоха в чужбина.Ако не ме лъже паметта, около 2000 година илюзионистът Фикси създава самостоятелен авторски спектакъл-първият след Сенко.И чак през 2018 година аз също създавам моят авторски илюзионен спектакъл „Вълшебствата на Зайн“ под мотото „Остани в България – Промени България “ . В него пътуваме с близо три тона сценичен реквизит, което е рекорд в историята на българското магично изкуство.По наши данни това е най-мащабният илюзионен спектакъл, правен от единствен илюзионист на Балканите.Така че можеш да забележиш, как бъдещето имитира миналото.Според мен, бъдещето на илюзионното изкуство като цяло ще бъде насочен към връщане към миналото.Отново да играем като истински магьосници, а не да се правим на рапъри или рок звезди както беше модерно до скоро.Според мен това изкуство и интересът към него ще се развие до големи висоти в България.Хората са зажаднели за динамични визуални сценични изкуства.

Тиара : Определено все повече буди интерес към младите. Когато се запознах с учениците на Зайн, бях възхитена как бързо учат, колко добре се справят и най – важното – мислят! Предлагат и свои идеи и това е прекрасно качество за един бъдещ артист. Не просто да научи техниката, но и да придаде живот на изпълнението си чрез своя лична презентация.

Какво за вас е магията?

Зайн : За мен фактът , че планетата Земя е на такова перфектно разстояние от Слънцето е магия. Фактът , че животните са така добре устроени за местата, които обитават, е магия. Фактът , че ние хората можем да творим , да пишем поезия и романи , да пеем и изразяваме себе си и света около нас с различни изкуства, е магия. Трудно е да видиш океана, ако си капка в него , но ако капката се извиси над него и погледне в какво живее, ще остане запленена. Аз съм такава капка и затова вярвам в магията.

Тиара : Магията в истинската си същност е във всичко! А магията на сцената е придружена с огромната любов на публиката и е незаменимо усещане!

-Изкуството, което създавате  е комбинация от много умения и познания. Има ли едно качество или умение което надделява над другите?

Зайн: Най-важно е зрителите да те харесат от мига, в който излезеш на сцената. Ако не те харесат, и най-голямото чудо да сътвориш, никой няма да го оцени. Силата на магьосника е във вярата на зрителя.

Тиара : Отново казвам от ролята на асистентка да си в добра кондиция и буден ум, защото ако нещо не стане по план, трябва да се прикрие и да се импровизира на ми. както и да се разбираме без думи, за да си кажем, ако има проблем на сцената. Също важна роля играе и актьорското майсторство.

В книгата си говорите за психологическите трикове. Кои са най-често използваните от вас психологически трикове ?

-Ако ви ги кажа повече няма да работят за мен.Тях ги пазя в тайна , но ще ви издам два три. Ако искате събеседникът да ви хареса и да ви има повече доверие, може да направите няколко лесни неща. Първо, питайте го повече неща за него. Мнозинството от хора говорят само за себе си без дори да се усещат.Ако го оставите, той да говори повече , ще сте му инстинктивно по приятни. Второ, кимайте по често, докато той говори , но не прекалявайте.Това показва , че сте активен слушател. И трето имитирайте езикa на тялото му.Това се регистрира в подсъзнанието на събеседникa ви и той ви намира за сходен човек , някой ,на който може да се довери.Това са доста манипулативни техники съветвам ви да ги използвате само за важни бизнес срещи и да не ги превръщате в ежедневие.

Как се сътворяват магии?

Зайн :Ако говорим за илюзионни магии, те се сътворяват с много любов , много проучване , съвместна работа между инженери , майстори , реквизитори , илюзионисти , осветители , озвучители и асистенти. А за истинските магии за съжаление още си чакам писмото от Хогуордс да дойде.

Тиара : Като вярваш в тях и силата си!

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s