Владимир Спасов за концерта „Обичам Бургас“, за миналото и бъдещите планове

На 18 септември в летен театър Бургас ще се проведе ежегодният септемврийски концерт  „Обичам Бургас“. За трети пореден път публиката ще има удоволствието да гледа невероятния концерт-спектакъл,направен  от бургазлии за бургазлии. Много обичани звезди като Тони Димитрова, Стефан Илчев, Кристина Дончева са само част от  певците. По този повод, репортер ни  Тошко Стоянов  избра да интервюира една  от емблемите на родния Бургас, мъжката половинка от дует“Бургас“- Владимир Спасов, за да ни разкаже за бургаските емоции на тези концерти.

Съвсем скоро ще излезете на сцената с много Ваши колеги и приятели. Кога беше Вашата първа изява на сцената на летния театър?

С Мария Чернаева сме заедно от 1983г, когато спечелихме конкурса за вокални изпълнители за попълване на трио „Бургас“ към комитета за култура на община Бургас. Това си беше събитие и още от 1 май трябваше да натрупаме репертоара за концертиране през лятото и още същото лято трябваше да пеем песни за „Бургас и морето и неговите трудови хора“ (тогава така се казваше). Още 83-та година, след няколко месеца репетиции и подготовка, ние бяхме вече като вокална група изпълнители. Изпяхме и наша песен но им бяхме като вокални изпълнители, които съпътстват другите изпълнения. Оттам нататък няма година която да сме пропуснали най-малкото този конкурс и много други изяви, които имахме тогава в летния театър. Може би 83-та година е имало други изяви след конкурса, но първото нещо, което направихме като участие, си беше на „Бургас и морето и неговите трудови хора“.

Кой концерт или участие бихте определили като незабравими?

Всички концерти са незабравими, но като че ли в душата ти остават най-вече тези, които отиваш за да пееш благотворително- без пари за някаква невероятна кауза – да се съберат пари за лечението на дете или възрастен човек, някак си е по-различно… Иначе има концерти на които са се случвали малки гафове, които винаги ще помня. Например, когато на Мария й се заби токчето точно на сцената в летния театър, когато пеехме на конкурса. Тънкото й токче влезе между дъските и тя не можеше да мръдне напред.  Тогава се обърнах, видях, че тя изостава и леко ми показа с поглед къде й е крака;  върнах се лекичко назад, пъхнах лявата си обувка под свода на нейната, натиснах отгоре- обувката излезе и продължихме… голям смях падна. Друг незабравим момент е в република Монголия, когато правихме концертно турне и правихме една българска сюита от български народни песни с естрадно звучене. Накрая играхме копаница-  двете певици са около мен, аз трябва да клекна, да им дам ръка и те да се въртят около мен… и при клякането се чува „крцц“ и оркестърът почва да се смее, защото панталонът ми се скъса отзад… В същия момент се завъртях с гръб към публиката, а оркестъра продължи  да свирят и се смеят. Аз трябва да стана и да играя, но как да се въртиш и да играеш като си със … скъсан панталон… но и това направихме- с по-бедни стъпки и по-малко въртене.

–  Какво е музиката за Вас?

Музиката е целият ми живот, откакто се помня… Не само, че преподавам над 40 години музика в начално базово училище „Михаил Лъкатник“, а и догодина с Мария ще честваме 40 години откакто сме на сцената. Музиката- това съм аз, аз-това е музиката в мен; без нея животът ми е немислим!

Какво да очакват почитателите?

– Най-важното за нас е, че тази година спечелихме един проект, който се финансира от община Бургас за издаване на нашия трети албум, в който песните отново са посветени на Бургас и нашите съграждани бургазлии. Съвсем скоро започваме да работим по него и трябва да бъде осъществен и представен на бургаската публика в края на ноември  с издаването на диск. След това, с Мария ще се постараем да направим концерт по случай 40-годишнината ни за всички бургазлии, да съберем най-доброто от това, което сме били през годините!

Какво ще пожелаете на читателите?

Скъпи приятели, бъдете здрави!: щом човек е здрав- значи има желание за много неща. Обичайте се и бъдете обичани, защото това е животът! Обичайте и музиката, защото тя допълва този живот ,без нея също не може! Обичайте нашия град, той е прекрасен!

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s