Честваме Съеднението на България и празника на Пловдив

Илиана Пенова

6 септември 1885 година е една силно значима дата за целият български народ!

Именно затова всяка година на 6 септември празнуваме Съединението на Република България и Източна Румелия,което става факт в града под тепетата Пловдив. Поради тази причина – 6 септември е и празник на столицата на културата. Изключително трудно,но успешно до Съединението се достига след множество народни бунтове в Панагюрище, Чирпан, Пазарджик, Голямо Конаре и други южно български селища. Този героичен подвиг,всяка година се отбеляза тържествено в цялата страна и по-специално в Пловдив.

И тази година честванията започнаха с ежегодния маратон от 9 часа,които стартира в град Съединение и приключи в Пловдив до площад „Съединение“. В 10.00 часа на катедрален храм „Света Богородица“ тържествен молебен бе отслужен от Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай.

След което последваха понасянията на цветя и венци на паметник на Захари Стоянов в Дондуковата градина и паметна плоча на майор Райчо Николов. В 12.00 часа на Стълбите на „Каменица“ бе изнесен концерт на Духов оркестър – Пловдив с диригент Николай Гешев.Във вечерните часове на площад „Централен“, пред Военния клуб, се проведе и възстановка на събитията от 6 септември 1885 г.

От Регионален исторически музей представиха експозиция „Пловдив по пътя към модерния свят“; А в 20.30 часа на площад „Съединение“ се проведе дългоочакваната от малки и големи тържествена заря-проверка по повод 136-ата годишнина от Съединението на България и празника на град Пловдив.

Настроението на граждани и гости на града бе приповдигнато, жизнерадостно и патриотично.Малки и големи коленичиха в памет на загиналите в името на България, след което с аплодисменти и усмивки посрещнаха тържествената празнична заря.

автор Илиана Пенова

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s