Спомняме ви за героите от Съединението

Хриситана Стойчева

Честит празник,българи! Съединението на България е едно от най-значимите събития в българската история. Всички знаем неговата цел- да обедини Княжесттво България с отнетата му Източна Румелия в една държава.  Години наред това събитие остава символ на човешката храброст, но не е ли погрешно да мислим за него само като миг от славното ни минало. Славата е дело на хората, а победата на героите. Ето затова днес съм избрала да ви представя едно от главните лица в Съединението на България- Чардафон Велики.

Продан Тишков, както е истинското име на героя, е роден в Габрово през 1860г. Първоначално лиичноостта му е обект на много подигравки, откъдето идва и прякора му Чердата , означаващ стадо селски говеда. Дори Захари Стоянов иронично го нарича с думите „Смешник, пияница и патриот“. Но как Чардафон се превръща в герой? Продан Тишков е човекът, който още на 5 септември, на своя глава, обявява начало на Съединението.

Когато префектът на Пловдив пристига в с. Голямо Конаре, Чардафон го посреща с думите. „Господин префект! В името на българския княз Александър обявявам днес съединението на Източна Румелия с България!“—като така ускорява планираната за 15 септември акция. Това решение не се приема добре от главнокомандващите. Съединението още отначало не се радва на единодушие.     Министър –председателят Петко Каравелов първоначално обявява самата идея за глупост, като доводите му биват чисто икономически. „Не искам да прибавям румелийския борч към финансите на Княжеството!“ – споделя държавникът.  На 6ти септември 1885г. Каравелов разбира, че не може да върви срещу народната воля, посрещнат с виковете „Да живее Съединението!“. Характерно за политиката държавникът прави рязък завой в своите възгледи и изрича пред тълпата „Тая година в Тракия, догодина в Македония!“.

автор Хриси Стойчева

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s