Новият водач на младежкия парламент в Русе Ния Неделчева:“Сигурна съм, че младите ще върнат престижа на града ни“

Младежкият парламент-Русе е представителен орган на младите хора в град Русе. Младежите осъществяват проучвания и анкети, реализират кампании и младежки инициативи, инициират кръгли маси и дискусии, провеждат срещи с представители на властта и развиват лидерски умения.

С председателя на Младежкия парламент Ния Неделчева разговаря Елиз Адем.

Вие сте новият председател на Младежкия парламент. Кои са предизвикателствата пред вас?

-Главното предизвикателство пред мен и пред нас  –  ръководството, е да успеем да запазим духа и мотивацията на доброволците и като цяло на младите хора при евентуално генерално преминаване онлайн предвид Ковид ситуацията. Вече веднъж се сблъскахме с този проблем – бяхме креативни и мотивирани и успяхме да бъдем активни дори и дигитално. Надяваме се ако това се наложи и сега, отново доброволците да открият мотивацията в себе си и да намерим начин да се докоснем до младото население на града ни.

– Кои са най-амбициозните Ви цели като председател?

-От няколко години Младежки парламент се опитваме да си “извоюваме” собствена зала – място, което да си е само наше. Ние сме част от Общински младежки дом и винаги използваме някоя от свободните зали там или когато се наложи Общината ни предоставя тяхна зала, за което сме изключително благодарни. Съгласете се с мен обаче, че ние като млади хора, имаме нужда от собствено пространство, което да бъде “по наш вкус”. Това е и най – амбициозната ми цел – да успея да извоювам наше място.

Младежкият парламент успява ли да бъде посредник между институциите и младите хора. Намират ли решение проблемите на младите хора след разговорите с институциите? Тоест има ли чуваемост за проблемите на младите хора от страна институциите?

-Чуваемост определено има – не веднъж Община Русе е откликвала на нашите молби, предложения и идеи. Наскоро много млади хора се обърнаха към нас относно липсата на по-късна транспортна линия от и към крайните квартали.  Ние поискахме среща с ръководството на общината и бяхме връзката между тях и младите хора. Те ни увериха, че ще направят всичко възможно, за да пуснат още един курс на линиите към въпросните квартали. Друг пример, който мога да ви споделя, е поставянето на сърцата за събиране на капачки. Това се случи отново по наша инициатива – редица градове вече имаха такава придобивка и събираха  пластмасови капачки за инициативата “Капачки за бъдеще”. Направихме всичко възможно и с помощта на общината успяхме да включим и Русе в списъка на градовете, които са съпричастни с каузата за закупуване на кувьози за българските болници.

Как продължава кампанията “Всеки живот заслужава да бъде спасен“?

-В момента сме поставили 3 кутии на територията на града ни – две в общината и една в РУО Русе. В търсене сме на компании и предприятия, които ще прегърнат идеята ни и ще се съгласят да поставим кутия и в техен обект. Плануваме да поставим кутия и на различни събития, които предстоят да се случат еднократно в нашия град. Кампанията ще приключи, когато успеем да съберем необходимата сума за закупуването на кислороден апарат. Тук е моментът да призова всички хора да бъдат съпричастни – четвъртата Ковид вълна вече чука на вратата ни, а ситуацията в нашия град не е никак розова. Нека не си затваряме очите, защото “Всеки живот заслужава да бъде спасен”.

Много млади хора напускат Русе в търсене на по-добри условия за живот. Според вас какво трябва да се промени, за да избират все повече млади хора  Русе?

-На първо място трябва да се промени мисленето да хора – трябват да имат желанието и мотивацията да останат тука и не само –  да бъдат промяната. Може да ви прозвучи  банално, но промяната наистина зависи от младите хора, които искат да останат в града ни и да се борят за неговото развитие. За да се случи това обаче, те трябва да получат подкрепа и да знаят, че до тях  стоят хора, които ще направят всичко възможно, за да осъществят идеите им.

От какво зависи тази промяна и възможна ли е според вас?

-Промяната до голяма степен зависи от това, колко ще се борим ние, за да бъде чут нашия глас. Дълбоко в себе си вярвам, че е възможна, и че ако бъдем постоянни и търпеливи Русе може отново да се превърне в един от най-успешните български градове.  Отново ще ви дам един пример – от години наред Младежки парламент се борим младите хора да имат собствено място, където свободно да творят краси графити, които да не бъдат наричат “драсканици”. Дълго време не се отказахме от желанието си и ето че днес тази наша идея е на път да се осъществи. Заедно с община Русе организираме графити фестивал, който ще започне средата на септември – младите хора ще имат възможността да творят редом до професионални графитари. Така не само ще покажат своя талант, но и ще могат да се учат от тях.

Как си представяте Русе след  10 години?

-Ако трябва да съм напълно честна, трудно мога да си представя Русе след такъв голям период от време. Напоследък забелязваме, че е тенденция повечето млади хора да изберат други български градове или дори  чуждестранни, за да продължат образованието и живота си. Русе е изключително красив град с невероятна архитектура.  Русе не заслужава да бъде забравен и силно се надявам , че с общи усилия младите хора на града ни ще успеят отново да го превърнат в един от най-успешните в България.

автор Елиз Адем

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s