България отбеляза 144 години от Шипченската епопея

Христиана Стойчева

На 21 август България чества 144 години от Шипченската епопея. Историческия подвиг на българското опълчение и руско-турските войски бе почетен от хиляди посетители, пристигнали от цял свят на паметника Шипка. Тържествената програма започна с рецитал на откъс от „Опълченците на Шипка“  и открит урок за Руско-турската война, проведен от историка д-р Пламен Павлов.  Официалната част от честванията за пореден път обедини политическия елит на България, в името на славното минало на българския народ. Всички заедно приветствахме гвардейската армия, предвождана от президента на Република България Румен Радев. Ето и част от речта на държавния глава пред притеклите се да почетат славното ни минало българи:

„Всяка година, поколения наред, хиляди българи от всички краища на родината изкачват този връх, за да отдадат почит на онези, на които дължим своята свобода. Пета поредна година съм заедно с вас на това свято място, което обединява народа ни и вдъхва сила, достойнство и вяра, както през жегите на август, така и п.във виелиците на 3ти март. Вие ми давате силата да вървим напред, за което ви благодаря.  Шипка е чутовен подвиг на българското опълчение и руските войски, които зоеедно отстояха в прохода българската свобода. Но Шипка е и онази битка, която всеки от нас води в сърцето си, битка между страха и смелостта, малодушието и доблестта, между егоизма и родолюбието, което е решението на националното ни бъдеще.  Няма сила, която да спре осъзнатите хора към свободата. Благодаря ви, че сте тук! Вечна памет на нашите освободители! Да живее България!“

Сред официалните лица уважили честването бяха и областния управител на град Габрово Борислав Бончев, министъра на културата Велислав Минеков, посланика на Руската федерация пр. Елеонора Митрофанова и г-жа Мая Манолова, народен представител в 46 то Народно събрание. Лидерът на ПГ „Изправи се. БГ- Ние идваме“ отказа да говори за политика в празничния ден и сподели пред журналисти как не трябва да позволяваме на страха да ни води, като за пример даде точно смелостта на българското опълчение и техния чутовен подвиг.

Националното честване „Шипченска епопея“ се провежда под патронажа на  Президента на Република България. Организатор е Областна администрация Габрово със съдействието на Община Габрово, Министерството на отбраната и Национален парк- музей „Шипка-Бузлуджа“.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s