Керана и космонавтите – една нова вселена в българската музика

Интервю на Хриси Стойчева

Българската музика винаги е имала с какво да ни изненада. Днес ще ви срещнем с групата, която само за година се превърна в любима на слушателите- Керана и космонавтите. Тяхната вокалистка спечели публиката още с участието си в миналогодишния сезон на „Гласът на България“. А тази година те спечелиха и гласовете в радио ефира, като станаха  тазгодишните носители  на наградата на БГ радио за БГ дебют. Намерихме ги на Узана поляна фест и поговорихме с тяхната вокалистка Керана за това от какво има нужда българската музика и колко трудно е да бъдеш група в България.

Как започна всичко за вас като група?

-Събрахме се супер случайно, никой не го е целял, никой не го е очаквал. Павката- нашият китарист, беше човекът , който ни събра. Когато дойде при мен с предложение да свирим заедно, въобще не го взех на сериозно, все пак всички от групата са малко по-малки от мен. Тогава се случи тази наша случайна любов. Аз намерих тези хора и първо чух как свирят  и чух как говорят, преди не им бях чувала даже гласовете.  Първоначално нямах представа  дали ще се харесаме, дали ще се разбираме, но сега съм сигурна и истински щастлива, че тези хора се появиха в живота ми. Обичам ги, обичам абсолютно всеки член на бандата. Никога не съм си представяла, че ще стигнем до тук и това, което сме днес, но съм истински щастлива, че го постигнахме.

От какво според вас, се нуждае българската музика?

-Българската музика има нужда от повече поле за изява. Признавам си, самата аз съм много мързелив слушател и много трудно търся нова музика, трябва да ми бъде поднасяна на тепсия и навирана в носа . Например  подобна музика като на Cool Den, бандата, която свири преди нас на фестивала, не може да се чуе навсякъде. Ако не беше нашият китарист Павката, нямаше и да разбера за тях. Типично за медиите е, че пускат само точно определени лейбъли и изпълнители и за да пробиеш и да стигнеш едно ниво по-нагоре, трябва да се бориш наистина много.  А не трябва да е така. Работата на радиата, както едно време, е да търсят и намират различното и да подават ръка на младите български изпълнители. От това имаме нужда.

Честит рожден ден, Керана!

Каква музика слушате в свободното си време и има ли изпълнители, на които се възхищавате?

-Реално  аз не мога да чуя моите любими банди, като „Балканджии“, „No more anymore“ ,  „Cool Den“ по радиото или по каквато и да е медия, както споменах в предишния въпрос. А от популярните български изпълнители Стефан Вълдобрев е човекът, на когото истински се възхищавам, защото той не само прави песни, той умее да създава истории, чрез музиката си.

По случай рождения ден на вокалистката Керана , групата пуска и своя дебютен албум „Урса Майнър“ в продажба и в музикалните платформи. Там ще откриете любими песни като „Силна слабост“ и „Отлагам“, както и нови, неиздавани парчета на бандата.

автор: Христиана Стойчева

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s