С по-голям организационен щаб и сдружение стартира Локум фест 2021, а бъдещето е фест на три морета

Интервю на Крис Йорданова с Цанко Кунчев

Цанко Кунчев

-Представете ни екипа, който тази година пое трудната задача да реализира Локум фест 2021.

-Привет на всички от Локумения Щаб, който тази година се разрасна двойно. За тазгодишното седмо издание работим в разширен състав, включващ хора с опит в организиране на събитийна дейност и в области тясно свързани с всичко по създаването на мероприятие от подобен тип – неговата визия, разпространение, техническо обезпечаване и организационни дейности. Общо взето сме сплотен екип от седем човека, с желание за развитие, вярващи в светлото бъдеще на «Локума».

Локумения Щаб

 –Пред какви трудности се изправихте тази година, имайки предвид предходната?

-Тази година разширяваме програмата с две откриващи вечери – «Локум Фест Metal Edition» на 20-ти и 21-ви август в Bar Alive, преди финалните две в НХК на 27-ми и 28-ми, което реално е двойно повишаване в мащаба на досегашният формат. От там и всички свързани дейности като привличане на публика, откриване и комуникация с партньори са на ново ниво. Всичко се случва в по-голям обем и в настоящият момент все още се калибрираме, така да се каже, но това е по скоро предизвикателство за нас, отколкото трудност.

Как оценявате предходния фест и с какво ново ще изненадате бургазлии и гостите на града тази година?

-Може да се каже, че сме удовлетворени от „Локум Фест 2о2о“, въпреки дъжда и преместването на първата вечер на сухо в последният момент. Доста „горещата“ втора вечер и дивото афтърпарти в BARABAR ни окуражи да разширим формата. Откриваме нови хоризонти по отношение на съдържанието и тази година сме на нова локация за основните вечери, пак на открито – в центъра на Бургас, в атриума на НХК на пл. Тройката.

Лесно ли се сработихте?

-Всички в екипа се познаваме от доста време. Работата ни в различни творчески и социални среди, обединени от културната сцена и младежки движения в града, всъщност, положи основите за разширяване на нашето Локумено семейство. Разбира се, разработването и синхронизацията на един колектив е придружен с трудности и безсънни нощи, но само така може да се създаде ефективно функциониращо ядро. Това, че сме имали досег един с друг в различни начинания преди това, определено ни помага и можем да кажем, че се справяме доста добре в тази насока.

Знаем, че готвите сдружение, разкажете малко повече за него и с какво то ще облекчи работата по организацията?

-Ако трябва да сме точни, става дума за младежка неправителствена организация, която вече e факт и функционира. Ние сме Burgas Open Space, или накратко BOS. Целта ни е, да създадем младежко пространство за будните млади хора в Бургас. Работим активно за обогатяването на културния афиш в града, давайки сцена на млади творци от региона и страната в различни сфери на изкуството. Читателите могат да се запознаят с настоящата ни събитийна дейност на страниците ни в социалните мрежи. В ранен стадий е и изграждането на проект в сферата на неформалното образование. Накратко, създавайки BOS, търсим усъвършенстване на възможностите за колаборации, партньорства и изграждане на функционална мрежа от членове, обединени от идеята за развитие, стабилност и бъдеще на активно младежко общество в Бургас. Относно организацията на „Локум Фест Бургас“, вече под крилото на BOS, работим на друго ниво на колабориране, както и от юридическа гледна точка, вече като формална организация, разширяваме полето си за действие.

Ще запознаете ли най-младите си почитатели с историята на феста по някакъв начин тази година?

-Самата истина е, че началото на «Локума» е забулено в мистерия известна само на участниците, организаторите и част от публиката на Първият Локум през 2015г. Сега, седем години по-късно, със сигурност можем да кажем, че сред публиката има посветени в тайната на Локума, която се носи от уста на уста сред верните ни почитатели. Но всъщност истината е, че всеки локумен активист, всеки зрител е частичка от сърцето на феста, без която не можем. Обичаме ви, Локуми!

 –И какво ново сте замислили за идните години?

В бъдещ аспект активно работим над разпространението на «Локументата идея», целим да разширим още повече сцената, културните дейности и мероприятия съпътстващи фестивала. Плануваме ежегоден растеж по всички направления, желаейки да създадем лице, характер и атмосфера, ясно разпознаваеми на национално ниво. Защо не и «Локум на три морета!».

Нещо, което сте искали да се случи сега, но се налага да се поизчака.

-Това всъщност е тясно свързано с предният въпрос. Многобройни са факторите, причините и обстоятелствата, поради които все още сме на път към осъществяването на «Локум Фест Бургас» във формата, която желаем. А именно, да превърнем Локума в мащабен фестивал с дневна и вечерна програма, повече от една сцена, къмпинг зона и да е поне седмица празник. Екипът ни е уверен в максимата, че когато човек вярва в успеха на една идея и се труди неуморно за осъществяването й, всичко е възможно. Надяваме се, че не сме много далеч от осъществяването на нашата идея. Разбира се има много фактори, които не зависят само от нас. Като например неизбежният “флирт” с община Бургас, намирането на спонсори и партньори, и през цялото това време да успеем да запазим нашата идентичност непокътната. Общо взето, ние правим каквото трябва, а «Локум» да става!

Как се забавлявате като екип и трябват ли ви доброволци?

-Посещаваме други културни събития в града, често се събираме извън работна обстановка. Всъщност се забавляваме и на собствените ни BOS ивенти. Последно имахме среща с част от екипа на светилата в родния ъндърграунд – група ТДК, които дойдоха от Пловдив за прожекция и беседа с публиката ни на техният филм «Добрина». Донесоха ни подарък, уникалната синя плоча на албумът им «Успех», пусната в ограничен тираж, което определено бе повод за забавление. Но забавлението идва след добре свършена работа и всяка година Локумената армия от доброволци се разраства с битките, които се налага да водим. Това издание на „Локум Фест Бургас“ ще е още по мащабно и нашето Локумено семейство е отворено за нови членове, с които да сбъднем и този „Локум“. Не се колебайте да се свържете с нас. С удоволствие ще обсъдим посвещаването Ви в Локумен активист!

автор: Крис Колева

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s