Нона Йотова :“Левите ми убеждения ме поддържат млада“

Интервю на Тошко Стоянов

Каква ученичка бяхте?

– Не особено добра, защото се занимавах предимно с предметите, които ме интересуваха- като литература, рисуване, музика. Точните науки не ми бяха интересни.

Завършила сте в НАТФИЗ. Играли сте в много пиеси на Паньол, Иван Радоев, Антон Чехов, Николай Гогол, Деян Дуковски, Шекспир и др. Сега участвате и в нова постановка….. Разкажете ни малко повече за нея.

– Най-новата ми роля е в комедията на Щефан Фьогел -ВЛЮБЕНА, СГОДЕНА, ИЗЧЕЗНАЛА. Това е моноспектакъл, но с режисьора Елена Панайотова решихме да поканим Деян Ангелов от Народния театър, който да играе автора. В пиесата има песни, написани като текст от автора, но те все пак са немски и аз по смисъла написах нови стихове. Има танц, доста движенчески театър. Работихме с хореографът Росен Михайлов. Имам и песен сама с китара, като музиката и текста са моя компилация. Много хубаво, смешно и обичано представление се получи.

-Участвахте и в предаването „Като две капки вода“ през 2015г. Кой образ от всички ви беше най-успешен?

– „Капките“ е шоу за имитации. Мисля, че Етиен Леви ми беше едно към едно.

Какво бихте направили за просперитета на България?

– За България бих направила всичко. Аз съм истински патриот, като родителите ми. Бих дала живота си за родината. Иначе като политик, съм убедена, че България има нужда от социална, лява политика, с грижа за хората, особено сега. В областта на културата мисля, че държавата отново трябва да се обърне към нея, защото от доста години е абдикирала от културата. Има само разруха, няма съхраняване, няма развитие. Спешно трябва да се увеличи доходът на артистите на работа и да се направи регистър на свободните артисти във всеки аспект на изкуството; безплатните болници и училища и учебници, с един учебник по предмет, без подмяна на историята; опазване и развиване на културното наследство.

Ако можете да се разделите с някоя лоша черта на характера ви, коя щеше да е тя?

– Бих се разделила със склонността си към съзерцателност- с това, че трудно отказвам.

-Освен всичко това имате и богата певческа кариера. Коя е песента „на сърцето“ Ви?

– Песента „на сърцето ми“ е „НЕ ЗАВИЖДАМ“, по текст и музика на майка ми Елка Недкова; „ОМАНА“- текст народен и моя музика и „СИНЬО БЕЗВРЕМИЕ“, която цялата е моя.

Казват,че е хубаво човек да мечтае, но понякога за съжаление мечтите не се сбъднат. Можем ли след тези несъществени мечти да продължим напред- да си направим някакви изводи или дори и да си вземем поука?

– Ако човек престане да мечтае, не знам какво би станало с него. Да, много наши мечти и надежди не се осъществиха, но лично аз никога не съм можела да бъда нахална. Винаги мечтая за нещо- дали роля, дали да издам нова книга със стихове, дали нов албум, да си намеря продуцент…. и това не успях, но се надявам. А и левите ми убеждения ме поддържат млада!

-Финалът е с този цитат: „Мечтай- все едно ще живееш вечно; живей- все едно ще умреш утре“. Какъв е Вашият коментар?

– Моят коментар е малко по-свързан с будизма. „Живей тук и сега!“

репортер:Тошко Стоянов

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s