Младата актриса Ванеса Гуджова за социалната функция на театъра и за ролята ѝ в „Гимнастика за бременни“

Интервю на Крис Йорданова

Снимки:Симона Генева

-В началото на този разговор ще ви помолим да се представите на нашата аудитория.

Ванеса Гуджова

-Вашите колеги вече ме наричат актриса, но аз все още нямам това самочувствие, защото за мен не е просто професия, а призвание и в този ред на мисли – огромна отговорност. Предпочитам да съм извън светлините на прожекторите в личния си живот, а на сцената – налага ми се да съм в осветление. Когато го няма, си го намирам. Да успяваш да забавляваш, да въздействаш на хората – това е сила, която младите артисти би трябвало да осъзнаваме. Чувството за мярка е изключително важно за твореца. Да изградиш ценностна система, към която да се придържаш дори и в трудните моменти. Да виждаш и чуваш отвъд видимото, изреченото. И… най-същественото е да можеш да обичаш. Оказва се, че не всеки е способен.

-Вече знаем, че готвите интересен театрален проект, разкажете ни повече за него.

-Когато говоря за работата в театъра, винаги благодаря на учителите си. „Гимнастика за бременни“ не е изключение. Тя е пиеса от сборника „Шест топли пиеси“, която за пръв път ми предложи мой преподавател по сценична реч. Благодарна съм му за посоката в театъра. Много! Наскоро осъзнах, че нищо дотук не е било случайно, защото той е един от най-важните за мен учители в актьорската професия, сценичното слово, правоговора. За времето от първия прочит до завръщането ми към този текст се случиха други срещи, с други режисьори… до днес, когато с нашата режисьорка Александра Петрова започнахме работа. Представлението през цялото време включва публиката като действащо лице. За мен това е чудесно актьорско предизвикателство. Благодарна съм на Александра Петрова, че ни го възложи и че ми повери ролята на Мария 1 – една взискателна, както казваме ние – показно доволна от себе си и от живота си жена, бременна… Нейният съпруг е на 40 години, тя – на 24, оттук тръгват интересни взаимоотношения, но тях ще видите на сцената, надявам се. Съвместната ни работа с Александра е привилегия! Срещнахме се през 2018 г. на нейна премиера в Драматичен театър-Пловдив, после гледах представленията ѝ в Младежки театър, Сатиричен театър, тогава си пожелах един ден да участвам в нейно представление. През 2021г. ми се случи. Екипът, с когото работим по „Гимнастика за бременни“ е млад, с някои от тях съм направила първите си стъпки на театрална сцена и е удоволствие да се съберем отново.

-Интересно е, че е с благотворителна цел. За какво точно ще отидат средствата, които ще съберете от спектакъла?

– Коментирахме с екипа и взехме решението да застанем зад каузата на фондация „Майки за донорство“, тъй като това са жени, борещи се да прегърнат своето дете. Жени, които са преминали и преминават през огромна болка. Някои от тях за загубили дете и сега водят битката си, за да създадат нов живот. Когато загубиш нероденото си дете, сякаш силата ти първо угасва, но после осъзнаваш, че трябва да продължиш. А това продължение понякога е много, много трудно. Зад такива жени застава фондацията „Майки за донорство“. Вярвам, че театърът също има и социална мисия. Затова „Гимнастика за бременни“ ще бъде в подкрепа на тези Майки.

Александра Петрова

Какво е посланието, което отправяте към зрителя с този спектакъл?

– Иска ми се да задаваме въпроси, не да даваме лесни отговори. За мен едно от значимите послания в пиесата е, че чрез различията си, можем да открием какво ни свързва. Темата за любовта – има ли възраст за нея, кога тя си тръгва, дали знаем какво искаме от човека до нас. Има смисъл, когато театърът вълнува, когато засяга големите въпроси за човека.

-През какви предизвикателства преминахте? Ще ни издадете ли малко повече от кухнята?

– Много и най-различни за всеки от екипа. Един от тях за мен беше, че имам високи изисквания към себе си и към изграждането на персонажа. Искам той да е от „плът и кръв“, чрез него да има какво да кажа на публиката, да имам грижата към словото, да бъда искрена със зрителите в салона. Публиката винаги усеща! Моята Мария 1 има реплика: „Всичко започва отначало.“ – аз също вярвам в това, че в любовта има втори шанс за седми път. Да изградиш взаимоотношения, да изживяваш конкретни емоции на сцената – да си конкретен във всеки жест.

А имаше ли забавни и интересни моменти по време на репетиции?

– Дотук с всички екипи, с които съм се срещала, сме се забавлявали в работата по един или друг начин. Всеки режисьор, с когото работиш е различен и е нормално да има и различия в критериите за „забавление“. За мен да се забавляваш, означава да създаваш смисъл за поне още един човек. Така си мисля. Разбира се, има моменти, в които е било доста напрегнато, но това е част от процеса.

Каква сума очаквате да съберете?

– Важна е помощта. Точните средства нямат значение.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s