Лионел Де Ланг – спасителят на диви животни: „Мисля, че всички зоологически градини трябва да бъдат премахнати“

Интервю на Елиз Адем

Днес ще ви представим една тема, по която работим от доста време. Темата за зоопарковете и животните в тях. Тема, която е много актуална, а в същото време и много спорна в днешно време. Търсейки информация по темата попаднахме на организация, която има за своя мисия да спасява диви животни. За наша радост, създателят на организацията се съгласи да разкаже на читателите в България за тяхната дейност от първо лице. С Лионел Де Ланг разговаря Елиз Адем.

Разкажете ни повече за вас и за вашата мисия.

-Аз съм южноафриканец, но живея в Украйна. Създадох благотворителна организация в Украйна през 2014 година . Тогава страната преживя революция и президентът Янукович беше свален. Местният зоопарк в града, в който живеех, нямаше финансиране. Не можеше да осигури храна и лекарства за животните.

Откъде е любовта ви към лъвовете.

-Не обичам само лъвовете, а всички животни. Когато бях малък, баща ми ме научи винаги да уважавам животните и да се грижа за тях. Те не са били създадени, за да бъдат на тази позиция, на която са сега. Хората са ги поставили там. Сега е наша отговорността да се грижим за тях. От организацията спасихме над 20 лъва, много кафяви мечки и помогнахме на други диви животни в нужда.

Бихте ли ми разказали една от историите за спасените от вас лъвове? Какво се случва с тях след спасяването им?

-Осигурихме преместването и спасяването на мечки от Западна Украйна. Бяхме се договорили със собственика им за извеждането им от наистина ужасните условия, в които живееха. След нашата срещата, аз поех по различен път, за да видя мечките. Чух лъвски рев преди да видя в какви условия живеят. Това беше най-тъжната гледка, която бях виждал през живота си. Имаше три лъва заключени в малък гараж(около 35m².) Вратите бяха залостени така, че никой да не може да влезе и да почисти. Те живееха в собствената си урина, изпражнения и остатъчна храна. Само едната страна беше отворена. Тези животни никога не бяха виждали слънце или дъжд .Беше шокиращо. Аз веднага отидох при собственика и му казах, че искам да взема лъвовете. Никога преди не бях организирал спасяване на такъв вид животни. Нямах идея къде ще ги заведа след това. Но знаех, че трябва да го направя. Собственикът си помисли, че се шегувам и ме попита какво ще правя с тях. Аз веднага отговорих, че ще отлетим до Южна Африка. Така започнах да спасявам лъвове. Тези трите сега живеят невероятно в резервата в Южна Африка. Всички спасени лъвове отиват там. Вече имаме наш собствен резерват,където ще се грижим за всички видове големи котки и други диви животни.

Какви са трудностите?

Най-трудно е изграждането на новите заграждения. Не по-малко трудно е намирането на финансиране за полетите. Изключително скъпо е. Пътуването с 4 лъва от Украйна до Южна Африка е около $ 14000. В тази цена не са включени кутиите за пътуване, ветеринарните услуги и новите заграждения

По целия свят има много зоологически градини, които не осигуряват най-доброто за животните. Какво трябва да се промени, за да могат зоологическите градини да започнат да дават всичко от себе си за своите обитатели?

– Мисля, че все повече зоологически градини ще се затрудняват да се грижат за обитателите си, тъй като светът се променя и хората вече не искат да виждат животни в малки клетки. Развъждането на незастрашени видове трябва да бъде спряно. Няма нужда да се размножават, тъй като с всички тези животни след това се търгува. Те се изпращат в зоологически градини, циркове и при частни собственици. Това е просто начин да се да печелят пари.

Дебатът за това дали трябва да съществуват зоологически градини е винаги актуален. Какво е вашето мнение?

-Мисля, че всички зоологически градини трябва да бъдат премахнати. Местата, които наистина се грижат за животните, могат да създадат подходящи за видовете заграждения, тъй като никое от тези животни никога не може да бъде пуснато в природата.

Как виждате бъдещето на зоологическите градини?

– Освен, ако зоопарковете не променят размера и загражденията си , мисля, че те ще стават все по-малко популярни сред обществото.

автор Елиз Адем

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s