Великолепната ни колежка Елиз Адем грабна голяма награда в състезанието „Китайски езиков мост“

Интервю на Тошко Стоянов

Гостува ни Елиз Адем- освен, че е част от екипа на „Алтернатив Прес“, абитуриентката участва в състезанието „Китайски езиков мост“ и спечели трето място. Къде е намерила мотивацията да започне да изучава този сложен език- ще научим от нея в интервюто ѝ с Тошко Стоянов.

-Ти участва в състезанието „Китайски езиков мост“ и завоюва трето място. Но нека да започнем от по-рано и да ни разкажеш как се роди интересът ти към китайския език?

-Интересът ми към китайския език се роди, след като започнах да го изучавам. Отначало мислех, че това е безсмислено и няма да ми хареса. Постепенно осъзнах колко ми е помогнала съдбата с избора на паралелка(след 7-ми клас. Китайският език е шанс за мен, който надявам се, ще успея да оползотворя.

-Разкажи ни малко за китайската култура.

-Китайската култура е уникална с това, че успява да съчетае в себе си иновациите и традициите. Пекинската опера е интересна с автентичността си.. Това е традиционно китайско изкуство. То съдържа песни, диалози, танци, музика и много други. Интригуващ е и танцът на дракона. В него участват много изпълнители, които манипулират своите змийски тела, държани нагоре по стълбове. Мен ме впечатлява синхронът между различните изпълнители.. Друго интересно за мен е,че китайците имат много умения и таланти. Например тазгодишната ни доброволка от Китай можеше да пее, да танцува, свиреше на няколко музикални инструмента, владееше и калиграфията перфектно. Според мен това се дължи и на образователната им система, която цели изграждането на личности с много интереси.

-Би ли искала са посетиш Китай?

– Много искам да посетя Китай, за да усетя езика и културата им. Едно е да уча един толкова многолик език на теория, друго е на място да го практикувам. Официалният език е един, но на много места говорят на диалект. Дори има разлика между китайския, който говорят в Северен и Южен Китай . Получава се така, че един китаец от Пекин не може да се разбере с друг от Шанхай заради различното произношението.

-Иска ми се да споменем и България. Кои са нещата, които те карат да се чувстваш горда в нашата страна?

-Горда се чувствам, когато виждам хора, които опитват да променят България към по-добро. Например учителите, които палят огъня на знанието в сърцата на учениците си. Бездомникът, който храни котки. Музикантът, който свири на центъра на града, за да радва хората с музиката си. Разказвачът на истории , който пише невероятни романи и с труда си успява да разбие клишето, че в България няма добри писатели.

-Какви са ти плановете след 12 клас?

– Следващата спирка е Великотърновският университет. Ще продължа да се развивам в областта на журналистиката и литературата. Ще продължа и изучаването на китайски език с надеждата да усъвършенствам някой ден езиковите си умения в Китай.

– Какъв е твоят коментар на китайската поговорка: „Вместо да проклинаш тъмнината, по-добре запали свещ“

-Тъмнината е само липса на светлина. Щом няма трети избор, значи или трябва да се примирим, или да го променим. Това е въпрос на избор и най-вече на характер според мен. Реалността могат да я променят само вярващите, че ще дойде по-доброто утре, а другите могат само да проклинат тъмнината. Примерите за това са десетки.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s